Çin’in yükseltilmiş otobüsü: Trafiği hiçe sayan teknoloji yollara çıktı

Bilimkurgu filminde çıkmış gibi gözükse de, Çin’in ürettiği “ayrık otobüs” Hebei eyaletinde ilk testlerine başladı. 2 metre yüksekliğindeki Trafikten Yükseltilmiş Otobüs, yolun iki tarafından destek alarak, diğer araçların altından geçmesine izin veriyor.

Elektrikli olan otobüs, 300 kişiyi 21 metre uzunluğundaki ve 8 metrelik genişliğindeki gövdesinde taşıyabiliyor. Daha önce Mayıs ayında yayınlanan bir video oldukça ilgi çekmişti.

ElevatedBus1

Test sürüşü ise 300 metrelik bir yolda gerçekleşiyor. Normal bir yolun üzerine döşenmiş sistemde aracın hızının saatte 60 km’ye ulaşması bekleniyor. Trafik sıkıntısı çekmeyecek araçlar 4 adete kadar birbirine bağlanabiliyor.

Projenin başmühendisi Song Youzhou, ayrık otobüslerin en büyük yararının trafikte açacağı alan olduğunu belirtiyor. Araçların normal bir metronun 1/5’ine mal edildiğini öne süren Youzhou, bir ayrık otobüsün 40 adet geleneksel otobüsün yerine geçebileceğini savundu.

_90620404_hi034344761
Bu fikir çok yeni olmasa da, mini bir modelin geçtiğimiz Mayıs ayında kamuoyuna sunulması ile proje oldukça dikkat çekti. Bu otobüslerin Çin’de ne kadar yaygın olarak kullanılabileceği tartışılırken, şirket Ağustos ayında bir test yapacağını duyurmuştu bile.

Çinli bir blogger, projenin resimlerini daha geçtiğimiz haftalarda gördüğünü, bu aracın Çin’in hızlı inşaa yeteneğinin bir başka örneği olduğunu belirtiyor.

_90621696_hi034344769

Şehirlerinde hava kirliliği oldukça artan Çin’de sürdürülebilir ulaşım seçenekleri eyalet yatırımları ile destekleniyor. Pekin’de 2013 yılından itibaren, toplu taşıma, bisiklet kullanımı tüm ulaşımın %65’ini oluşturuyor. Buna rağmen bazı şehirlerde otomobiller hala bir statü sembolü olarak görülmekte. Araştırmacılar, Pekin’de olduğu gibi araba odaklı değil, insan odaklı projelerin bunun önüne geçeceğini düşünüyor.

BUNU DA OKU:  Ütopik mütopik değişim
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Hayat, Kent, Mimari, Teknoloji
Mutfağınızda bulunan 5 güçlü ve doğal cilt bakım ürünü

Ayağınıza gelen kozmetik uzmanınız yok mu? Hiç sorun değil, mutfağınız yeterli.

Kapat