Çocuklara eğlence: avokado yetiştirmece
Bu dönemin en popüler meyvesi avokadonun yaptıkları sadece sizi ve sevdiklerinizi beslemesi değil aynı zamanda çocukların hem eğlenceli vakit geçirebilmesi için başlı başına bir kaynak olması. Biraz vakit alsa da, zorla yemek masasına oturan çocukların üzerinde uygulanması, bazı şeyleri değiştirir diye düşünüyorum. Bu yüzden çocuğunuzla birlikte bir avokado ağacı yetiştirmeye balşamanız hiç de fena olmaz. Çok eğleneceksiniz.
Afiyetle yiyip bitirdiğimiz avokado, geride bırktığımız çekirdeğiyle de bize bir hediye sunuyor. İçini açıp baktığımızda, avokadonun yetiştirilmeye hazır bir ağaç olduğunu aslında her zaman unutuyoruz. Kocaman kahverengi çekirdeği, bir tohum. Yetiştirmeden geçmek olmaz. Harekete geçmeniz için adımlar aşağıda.
Birinci adım: çocuklarınızı ve tohumunuzu hazırlayın!
Eğer bir çocuğunuz varsa mutfakta yerini hazır edin. Çocukların kolaylıkla gelişimini gözlemleyebileceği bu süreç, açıkçası sabırsız miniklerin sorularına hızlı cevaplar verebiliyor, hem de gözle görülür bir şekilde.
Öncelikle, o kocaman kahverengi tohumuzunu, avokadonuzu afiyetle yedikten sonra, silin temizleyin. Sakın kabuğunu kesmeye kalkmayın ve olduğu gibi bırakın.
İkinci adım: başından sonuna doğru öğrenin
Avokado tohumunun da kendine has bir şekli vardır. Sivri ucu yukarı, yağlı olan kısmı, altını, aşağıyı gösterecek şekide tutarsanız bir surata benzer. İşte yukarda duran kısmı başından filizlenir. Bazı tohumlar yuvarlak olsa da, sivri olan kısmının yukarıyı göstermesine dikkat edin.
Üçüncü adım: kürdanlar yeni bir anlam kazanıyor
Yaklaşık üç yada dört kürdanla, su dolu bir kavanozda (tercihe göre bardak da olabilir) filizlendireceğiniz avokado tohumunuzu, aşağıda gözüktüğü gibi bir kısmını sudan ayırabilirsiniz. Alt kısmı suda bekeleyecek, üst kısmı ise kuru kalacak. Bardağınızı istediğiniz kadar su ile doldurabilir, tohumunuzu şişleyerek tam oartasına yerleştirebilirsiniz.
Bazı kavanozlar için kürdan kullanmak gerekmeyebilir, seçim sizin ve çocuğunuzun.
Bu şekilde kavanozunuzu gölgeli bir cam önünde bırakarak, yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Dördüncü adım: bekle ve izle
Belki de çocuklarımız ve biraz da bizler için en zor olan kısma geldik. Bu bir sabır oyunu. Tohumun filiz vermeye başlaması biraz zaman alabilir, ama merak etmeyin, tohumunuzun alt kısmı suyla temas ettiği sürece sorun yok. İki günde bir suyunu değiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. Eğer tohumuz sürekli kuruyorsa yeni bir tohumla işleme baştan başlayın.
Birkaç hafta içinde tohumun çatlayacağını gözlemleyeceksiniz. Çatladıktan sonra ise, üç ya da dört hafta içinde, ana kök tepede belirecek ve büyüyecek.
Beşinci adım: şimdi saksıya alma zamanı
Sonuca giderek yaklaşıyoruz. Kök 10cm’yi bulduğunda, sudan alıp toprağa ekme vaktiniz geldi demektir. Tohumun üçte ikisini toprağa gömüp, tepesini toprağın dışında bırakın. 15 cm boyutlarındaki küçük bir kil saksı başlarda işinizi görür. Sulama sırasında suların akıp gittiğinden emin olabilmek için, saksı tabanına çok da büyük olmayan çakıl taşları yerleştirebilirsiniz. İlk haftalar dikkat etmeniz gereken şey, özellikle birinci haftada toprağın nemli kalması.
Altıncı adım: görevimiz avokado yetiştirme
Bu kısımda çocuklarınız gösterdiği sabrın ödülünü alacak. Avokado ağacı hızlı yeşeren bir ağaçtır. Siz tohumunuzun tepesini çimlendirmeye bakın. Çimlendirmek demek daha güçlü dallar demek. Azar azar budayarak gelişimini takip edebilir, bu süreçte toprağı fazla nemli tutmamaya dikkat edebilirsiniz. Bu arada yaprakları spreyle sulamak iyi bir fikir.
Yedinci adım: sağlığından ödün vermeyin
Altıncı adımı laikiyle yerine getirdikten sonra, minik avokado tohumunuz bir ağaç olma yolunda önemli bir mesafe kaydedecek. Yaklaşık yarım metre boyutlarında bir gövde, sağlıklı bir avokado ağacına sahip olduğunuzun göstergesi. Tam bir ev bitkisi olabilecek avokado aynı zamanda oda sıcaklığını seviyor. Eğer yaprakları sararıp dökülüyorsa, fazla su verip vermediğinizi kontrol edin ve gün ışığını yeterince emdiğinden emin olun. Kontrol etmeniz gereken bir diğer nokta ise kahverengi yaprak kenarları. Eğer böyle bir görüntü ile karşılaşırsanız, bir sprey yardımıyla su püskürtebilirsiniz.
Sekizinci Adım: ailedeki çeşitlilik
Büyüttüğünüz avokado ağacının meyveleri de, aylar önce yediğiniz meyveden farklı olabilir. Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz ağaçtan farklı boyutta ve renkte ürünler alırsanız şaşırmayın. Artık eşsiz tariflerle hem kendi öğünlerinizi canlandırabilir hem de eğlenceli tarifler hazırlayabilirsiniz.
Önemli hatırlatma avokado dalından koparıldıktan sonra olgunlaşıp yemeğe hazır hale gelen bir meyvedir. Yeşil bir avokadoyu dalından kopardıktan yaklaşık beş gün sonra tüketebilirsiniz. Meyvenizin sapını koparıp, altında kalan kısmının rengini kontrol edebilirsiniz. Rengi sarı ve yeşil arasında ise, yemeye hazır demektir. Eğer koyu bir renk görüyorsanız biraz daha beklemelisiniz.
Çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz bu zamanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kendi emekleri ile yetiştirdiği bir bitkinin büyüdüğünü görmesi çok önemli. ‘Emek ve sabır işi’ dedikleri için iyi bir örnek.
Bu yazı Kapbula‘nın katkılarıyla hazırlanmıştır.