Deniz seviyelerindeki yükselme tahmin edilenin üç katı insanı etkileyecek

Yapılan yeni bir araştırmaya göre deniz seviyelerindeki yükselme, 2050 yılında, daha önce düşünüldüğünden üç kat daha fazla daha fazla insanı etkileyecek, ve dünyanın en büyük kıyı kentlerinden bazılarını haritadan silecek.

Araştırmaya göre şu anda 150 milyon insan yüzyılın ortasında sular altında kalacak alanlarda yaşıyor.

Yukarıdaki haritalar 2050 yılında Vietnam’ın eski ve yeni tahminlere göre durumunu gösteriyor.

Climate Central’ın hazırladığı ve Nature Communications’da yayınlanan rapora göre Vietnam nüfusunun dörtte birine denk gelen 20 milyon insan sular altında kalacak alanlarda yaşıyor. Hesaplamalara göre ülkenin en büyük şehri ve finans merkezi Ho Chi Minh Kenti’nin de büyük kısmı yok olacak.

Üstelik bu projeksiyonlar yapılırken gelecekteki nüfus artışı ve kıyı erozyonlarıyla yok olacak topraklar hesaba katılmıyor.

Eski tahminlere göre Tayland nüfusunun yüzde biri riskli bölgelerde yaşıyordu ancak bu yeni teknik halkın onda birinden fazlasının sular altında kalacak bölgelerde yaşadığını gösteriyor. Siyasi ve ticari merkez Bangkok kısmen tehlike altında.

Asya’nın en önemli finans merkezlerinden biri olan Şangay’da da durum pek farklı değil. Yükselen sular şehrin kalbini ve etrafındaki birçok yerleşim yerini yok edecek.

Bu bulgular bahsedilen şehirlerin mutlaka sular altında kalacağına işaret etmiyor. Kıyılara inşa edilecek duvar ve bariyerler gibi çalışmalarla şehirlerin su altında kalması engellenebilir ancak bu önlemlerin çok geç olmadan alınması gerekiyor. Tabii bu önlemlerin ne kadar cazip ya da güvenli olduğu da ayrı bir tartışma konusu.

Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Mumbai’ın geleceği de pek parlak görünmüyor. Özellikle güneydeki tarihî şehir merkezi büyük tehlike altında.


Tarihsel öneme sahip alanların risk altında olması ayrıca üzücü. İskenderiye’nin neredeyse tamamının sular altında kalması dünya tarihî mirasına zarar vermenin yanında bu bölgelerde yaşayan insanların diğer kentlere taşınması sosyal karmaşa oluşmasına da neden olabilir.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Kaynak:
NY Times



Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Greta, 75 bin dolar değerindeki çevre ödülünü reddetti

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, 75 bin dolar değerindeki İskandinav Konseyi Çevre Ödülü'nü, iklim konusunda "güzel sözler söylemek" yerine "somut...

Kapat