Doğanın kurguyla yarıştığı 6 yerli film

Bir filmi ya senaryosunu merak ederek ya da yönetmenine aldanarak izlemeye koyulurum. Bazı filmlerde senaryoya odaklanmaya çalışırken, filmin çekildiği yerlere dalıp gidiveriyorum. Hatta yönetmenin de aynı odaklanma sorununu yaşadığını ve bizi de bol bol dalıp gittiği doğayla buluşturduğunu düşünmeden edemiyorum. Böyle filmleri sevenler için birkaç önerim aşağıda yer alıyor. Sevdiklerinize de 100 Yıl 100 Film projesi kapsamında şuradan oy verebilirsiniz. İzlemediklerinizden merak uyandıran olur da izlerseniz iyi seyirler dilerim.

1. Kış Uykusu (2014)

1234(3)

Nuri Bilge Ceylan‘ın fotoğraflarına ayılıp bayılanlar için filmleri adeta görsel şölene dönüşüyor. 2014 Altın Palmiye ödülünü de alan film, İç Anadolu’ya dair izlenimler oluştururken mekan-insan ilişkilerinin belirlenimlerine dair de fikir vermesi açısından oldukça önemli. İnsan yaşadığı yere benziyor, ama bu her insan için geçerli değil elbette.

Filmin künyesi

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Senarist : Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan

Oyuncular: Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Nejat İşler, Serhat Kılıç, Tamer Levent, Nadir Sarıbacak, Mehmet Ali Nuroğlu

Konu : Aydın (Bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Orta Anadolu’da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. Hayatında ise iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal (Sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi Necla (Akbağ). Kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrada en çok Aydın’ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder.

2. Gözetleme Kulesi (2012)

4968

Bu defa adına çarpılarak ve aslında bir noktadan sonra senaryodan kopup doğaya dair yönetmenin gösterdiğinden daha fazlasını görmeye çalışacağımı bilerek başladım izlemeye. Pek de yanılmadım, bir gözetleme kulesinde yaşamanın hoş olabileceğini, bu işin nasıl yapılabileceğini düşünmeden – ve evet, biraz da araştırmadan- edemedim. Orada olup ağaçlara sarılma isteğini kabartan bir film.

BUNU DA OKU:  Egzersizin yeşil hali

Filmin künyesi

Yönetmen : Pelin Esmer

Senarist : Pelin Esmer

Oyuncular: Olgun Şimşek, Nilay Erdönmez, Menderes Samancılar, Laçin Ceylan, Rıza Akın

Konu : Nihat ıssız bir ormanın tepesinde bir yangın gözetleme kulesine bekçi olarak sığınmıştır. Seher ise Tosya’da otoyol kenarında küçük bir otogara kendisini zor atmıştır. Başkalarından kaçarken birbirlerine denk gelen bu iki insan suçluluk duygularına karşı, kendi kendilerine verdikleri savaşı birlikte sürdürmek zorunda kalırlar.

3. Dedemin İnsanları (2011)

dedemin_insanlari

İzlerken ilk düşünmeye başladığım şey filmin nerede çekildiğini bulmaktı ve kendimi ilk fırsatta oraya atmak istiyordum. Ancak izledikçe güzel insanlar olmadan oraların, buraların ya da şuraların o kadar güzel olmayabileceği hissiyle sarmalandım. Siz ne hissedersiniz bilmiyorum ama bu filmde mekanla insan arasındaki ilişki sıkı sıkıya örülü, birbirini hatırlatan cinste kuru ve doğanın yanyanalığı.

Filmin künyesi

Yönetmen : Çağan Irmak

Senarist : Çağan Irmak

Oyuncular : Çetin Tekindor, Hümeyra, Zafer Algöz, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola, Mehmet Ali Kaptanlar, Sacide Taşaner, Ünal Silver, Ushan Çakır, Serkan Genç, Yiğit Arı, Durukan Çelikkaya

Konu : Küçük bir kasabada yaşayan on yaşında bir çocuk ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken, mübadeleye, öteki olmaya, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere, bir defa daha ama bu kez farklı bir yerden bakacaksınız.

4. Bal (2010)

2442222

Senaryo doğadaki bir şeyin üzerine inşa ediliyor: bal. Burada doyamadığınız görsel şölen aslında sizin senaryoya dair merakınızı da bir yandan hep diri tutan bir niteliğe sahip. Filmin bir üçlemenin parçası olduğunu hatırlatırken aslında belirli bir sıra ile izlemek zorunda olmadığınızı da söyleyebilirim.

BUNU DA OKU:  İstanbul'un geri dönüşüm rehberi

Filmin künyesi

Yönetmen : Semih Kaplanoğlu

Senarist : Orçun Köksal, Semih Kaplanoğlu

Oyuncular : Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen, Bora A
ltaş, Alev Uçarer

Konu : Yusuf ilkokula başlamış, okuma yazma öğrenmektedir. Babası Yakup ürkütücü bir ormanın derinliklerinde, yüksek ağaçların üzerine kurulmuş el yapımı kovanlarda üretilen karakovan balcılığıyla uğraşmaktadır. Babasıyla sık sık gittiği orman, Yusuf için gizemli bir yerdir.

5. Zefir (2010)

zefir1

Üç kuşak kadınları bir araya getiren pek sevdiğim filmde doğayla senaryo paslaşıyor. Kimi zaman doğa ön planda, kimi zaman senaryo. Elbette müthiş bir bütünlük içinde yol aldıkları bölümler de var. Karakterlere dair pek önemli ipuçları taşıdığı için pek harika bir mekan seçimi olduğunu da söylemek mümkün.

Filmin künyesi

Yönetmen : Belma Baş

Oyuncular : Şeyma Uzunlar, Vahide Perçin, Sevinç Baş

Konu : Annesi bu kez her zamankinden uzağa gidecektir. 12 yaşına basmak üzere olan Zefir ise ondan ne pahasına olursun olsun ayrılmamaya kararlıdır… Zefir’in inadı annesini yolundan döndürebilecek midir?

6. Sonbahar (2007)

84848

Sinema salonundan herkesin “Bu yaz kesinlikle Karadeniz’e gidiyoruz,” diye çıkmasının ardından bir allak bullak olduğumu hissettiğim film. Tamamen senaryosuna odaklanarak izlemeye koşturduğum filmde doğa bizi büyülemişti. Buna izin verdiği için yönetmene ilk izleyişimde biraz bozulsam da – ilk diyorum zira birkaç kere izledim filmi – sonradan aslında bununla ne kadar önemli bir mesaj verdiğini de kavramış oldum.

Filmin künyesi

Yönetmen: Özcan Alper

Senarist : Özcan Alper

Oyuncular: Onur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin, Raife Yenigül

Konu : Türkçe, Hemşince ve Gürcüce dillerinin kullanıldığı filmde, cezaevi ve ölüm orucu gerçeğine insancıl bir açıdan yaklaşılıyor. Hopa, Çamlıhemşin ve Kemalpaşa’da çekilen filmde, genç bir üniversite öğrencisi (22 yaşında) olarak girdiği cezaevinde ölüm orucuna giren ve 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Yusuf’un çocukluk ve ilk gençlik yıllarının izini sürerek geçirdiği son iki ayının öyküsü anlatılıyor.

BUNU DA OKU:  Neden kompost?

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Sanat ve Tasarım
Kahve kokulu sanat

Geri dönüşüm ve kompost harika şeyler, ama upcycling da ayrı bir güzel. Etrafınızda artık kullanmadığınız ya da kullanamadığınız, işlevini yitiren...

Kapat