Dünya Su Günü’nde bilinmesi gerekenler

22 Mart, 1993 yılından bu yana dünyanın her yerinde Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Dünya Su Günü ,çin her yıl farklı bir tema belirleniyor. Bu yılın teması: ‘Kimseyi Arkada Bırakmamak’.

TIKLAYIN: Dünya Su Günü’nde su ile ilgili bilmeniz gereken 22 gerçek

Birleşmiş Milletler’in 2010 yılında belirlediği kriterlere göre her insan günde 50 -100 litre temiz suya kolaylıkla erişebilmeli. Dünya üzerinde 2,6 milyar insan temek hijyen olanaklarından mahrum, 850 milyonun üzerinde insanın ise temiz suya erişimi bulunmuyor.

Bu adaletsizliğin temel sebebi yüzyıllardır uygulanan yanlış su politikaları. Şu anda insanlığın yüzde 40’ını etkileyen su kıtlığı; iklim değişikliğinin etkilerinin artması, doğal kaynakların hızla tüketilmesi ve kirletilmesi, ormansızlaşmanın hızlanması ve kontrolsüz kentleşme gibi sebeplerle giderek daha da yaygınlaşıyor. 2050 yılında her dört kişiden birinin temiz suya erişiminin olmayacağı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf’ın işbirliğiyle hazırlanan Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif raporuna göre gelişmiş ülkelerde ortalama kişi başı günlük su tüketimi 500-800 metreküp iken, su kıtlığı çekilen bölgelerde bu sayının kişi başı günlük 20-60 metreküp mertebelerine kadar düşüyor. Aynı raporda, Türkiye’nin 2030 yılı itibarıyla yaklaşık %40’ının su stresi altında olacağı, bazı bölgelerin de su fakiri olarak tespit edilmesi riskinin olduğu ifade ediliyor.

Bu gidişata dur demek için hem bireysel olarak su tüketimimizi kontrol altına almalı hem de kurum ve yönetimlerden adil su politikalarını hayata geçirmelerini acilen talep etmeliyiz. Aksi takdirde temiz suya erişimi olan insan sayısı hızla azalırken, orman yangınları artacak, tarımda verimlilik düşecek, biyoçeşitlilik giderek azalacak ve dünya her geçen gün daha da yaşanmaz bir yere dönüşecek.

BUNU DA OKU:  Denizlerin Umudu, Eren Baştanoğlu

Kaynak: SKD Türkiye


Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
4 bitkisel süt tarifi

Tam zamanlı bir vegan, laktoz intoleransı olan bir kişi, ya da basit bir günlük değişik yapmak isteyen birey olarak bitkisel...

Kapat