Dünya üzerinde 100’den fazla şehir artık elektriğinin çoğunu yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve doğal kaynakları korumak amacıyla iş dünyasının işleyiş şeklini değiştirmek üzere çalışan uluslararası bir kuruluş olan Karbon İfşa Projesi (CDP), geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda 570 şehirden topladığı verilere göre 100’den fazla şehrin elektriğinin en az %70’inin hidro, jeotermal, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan geldiğini açıkladı.

2015 yılında 40 olan bu şehirlerin sayısı, Oslo (Norveç), Seattle (USA) ve Vancouver (Kanada) gibi büyük şehirlerle de beraber, son iki yolda iki katına çıkmış. Bu büyümenin arkasında Dünya Ekonomik Forumu’nun da raporlarında gösterdiği üzere, 2017 yılında 30 ülkede en ucuz elektrik kaynağının, devlet yardımı olmaksızın yenilenebilir enerji kaynakları olması yatıyor.

CDP listesindeki 42 şehir ise elektrik enerjisinin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Bunların arasında İzlanda’dan Reykjavik, İsviçre’den Basel gibi şehirler var.

CDP listedeki şehirlerin özellikle Paris Anlaşması’ndan sonra çevresel raporlarma, sera gazı salımı azaltımı ve iklim hareket planları ile 2015 yılından itibaren kararlı adımlar attığını belirtiyor. Bu kararlı adımların arkasında aynı zamanda 7 binin üzerinde belediye başkanının iklim değişikliğine karşı ortak kararlar alarak imzaladığı İklim ve Enerji için Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi de var.

ABD’de bulunan Seattle şehri de elektriğinin neredeyse %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmekte.

Elektriğinin en az %70’ini yenilenebilir enerjiden üreten ülkelerin büyük bir çoğunluğu (%57) Latin Amerika’daki şehirler. Bunun haricinde şehirlerin %20’si Avrupa’da %9’u ise Kuzey Amerika ve Afrika’da bulunuyor. CDP bu şehirlerin sürdürülebilir bir ekonomi inşa etmek için çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu öne sürüyor.

CDP verileri yenilenebilir enerjiye ve sürdürülebilir ekonomiye geçmek isteyen şehirlerin artık kolaylıkla geçebildiğini gösteriyor. Rapor, şehirlerin yenilenebilir enerji projelerine 2,3 milyar değerinde yatırım yaptığını, bununla beraber geliştirilen binin üzerindeki elektrikli ulaşım ve enerji verimliliği gibi yeni altyapı projelerinin ise 52 milyar dolar değerinde olduğunu belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Üniversitelilerin yaptığı bu küçük değişiklik, plastik kahve bardaklarının kullanımını azalttı

Şehirlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji
Kadıköy anaokullarında iklim değişikliği eğitimleri başlıyor

Doğa dostu uygulamalarını yakından takip ettiğimiz Kadıköy Belediyesi, çocuklara erken yaşta iklim değişikliği konusunda farkındalık kazandırmak için anaokulu öğretmenlerine eğitim...

Kapat