Kadıköy anaokullarında iklim değişikliği eğitimleri başlıyor

Doğa dostu uygulamalarını yakından takip ettiğimiz Kadıköy Belediyesi, çocuklara erken yaşta iklim değişikliği konusunda farkındalık kazandırmak için anaokulu öğretmenlerine eğitim vermeye başladı.

Kadıköy Belediyesi ve Türkiye Avrupa Vakfı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği, Avrupa Birliği’nin de destek verdiği Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi kapsamında, Kadıköy’deki anaokullarında eğitim gören 3 ile 6 yaş arası 4 bin çocuğa, iklim değişikliği konusunda farkındalık kazandırmak için anaokulu öğretmenlerine eğitim verildi.

Verilen eğitimde, küresel iklim değişikliği ve iklim değişiminin etkileri, atık, su, hava, tohum topu yapımı, yağmur suyu hasadı, kompost alanı oluşturma, kompost alanına neler atılır ve atılmaz gibi konular hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Eğitmen Özge Yılmaz, bu ve buna benzer eğitimlerle çocuk ile doğa arasında yaşam bağı kurmanın amaçlandığını söyledi.  Özellikle kompost yapmanın önemine değinen Özge Yılmaz, “Kompost, besin ve mikrobiyolojik canlı bakımından zengin olan, ayrışmış organik maddelerdir. Kompost yapmak, şehirlerde yaşayan insanların çöpe attığı yemek artığı miktarını azaltması ve besin maddelerini toprağa geri kazandırması için oldukça basit yöntemdir” dedi. Yılmaz, ayrıca eğitim verdiği anaokulundaki yaşadığı deneyimi de katılımcılarla paylaştı. Yılmaz; “Okul bahçesinde komposttan elde ettiğimiz toprakta, tohum ektik. O tohumdan domates elde ettik. O domatesi yedik.  Domatesin kabuğunu tekrardan toprağa attık. Topladığımız yağmur suyu ile o toprağı suladık. Öğretmenler olarak bir şeyleri değiştirebiliriz. Çocuklara farkındalık kazandırabiliriz” diye konuştu.

Eğitime katılım gösteren anaokulu öğretmenlerinden Ece Doluakça, eğitim hakkındaki görüşlerini şöyle ifade etti; “Özge Hanım konuya çok hâkim. O yüzden verdiği bilgiler ayrıntılı ve aydınlatıcı. Öğrencilerin ekolojik farkındalık kazanmaları için yararlı bir eğitim oldu. Bizler de buradan aldığımız bilgileri, eğitim verdiğimiz okullarda hayata geçirmek istiyoruz.”

Melisa Ortaç ise; “Çevre bilinci oluşturmak adına güzel ve faydalı bir eğitim. Öğrencilerin aktif olarak kullanabilecekleri bilgiler verildi. Farkındalık yaratılarak geleceğe yatırım sağlanıyor. Kadıköy Belediyesi’nin bu eğitime destek vermesi çok güzel.” dedi.

BUNU DA OKU:  Popüler markaların spor sutyenlerinde yüksek seviyelerde BPA bulundu

Sevgim Taşkın da okulda kompost hazırladıklarını, o yüzden bu bilgilerin çok aydınlatıcı olduğunu dile getirdi. Taşkın, “Bize yeni yollar gösterdi. Çalışmalarımızın daha detaylı olmasını sağlayacak. O yüzden güzel düşünülmüş bir çalışma” dedi. “Bu yararlı bilgileri okulumuzda hemen uygulamak istiyorum” diyen Özge Koçan da, “Geleceğimiz olan çocuklarımız için kapsamlı düşünülmüş bir proje. Umarım devamı olur. Bizler de buradan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda çocuklarımızın ve doğanın geleceğine katkı sunacağız” diye konuştu. Eğitim, katılımcılara sertifika ile birlikte takvim hediye edilmesiyle son buldu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar, Yeşil alanlar
Kutup girdabı gücünü kaybediyor: Avrupa donuyor, Kuzey Kutbu yanıyor

Uzmanların "garip" olarak nitelendirdiği Avrupa'yı etkisine alan soğukların, Kuzey Kutbu'nu koruyan kutup girdabının dengesinin bozulmasından ortaya çıkmış olabileceği belirtiliyor.

Kapat