Dünyanın çivisi çıkmışken, gezegen için 1 saat çok mu?

Son günlerde nereye baksam haberler kötü. Dünyanın çivisi çıkmış durumda. Savaşlar, radyasyon, kafamızı tam başka yöne çevirmişken geçen bir “Tabiat Koruma Kanunu”, nükleer santrale hayır, diyen bir kamuoyu ve illa da yapacağız diyen bir hükümet.

Aslına bakarsanız çok da tadım yok. Oysa ki yarın 21 Mart. Kızım bu sabah, “Anne, ne güzel bahar geliyor,” diye uyandı. Gerçekten bahar geliyor. Yenilenen doğayı, tomurcuklanan ağaçları bekliyorum. Belki bu keşmekeş sona erer, bahar güzellikler getirir, diye ümitlendim. Hemen haftayı şöyle bir gözden geçirdim.

atlantis

Dört gözle beklediğim 26 Mart günü var. Malum 26 Mart’ta 20.30-21.30 arası ışıkları kapatacağız. Hem de hep beraber. Nasıl mı? Zumbara’yla (www.zumbara.com) ile Yeşilist’in organize ettiği bir partimiz var. Önce, 26 Mart‘ta 18.00-20.00 arası, IF‘de gösterilen “Bir Avuç Cesur İnsan” gösterimini Santral İstanbul‘da hep beraber seyredeceğiz. Hemen akabinde 20.30-21.30 arası Tamirhane‘de mum ışığında bir güzel parti yapacağız. Söylememe gerek yok, hepinizi bekliyoruz. Çocukları bırakıp gelemiyorum, o akşam arkadaşlarımla/sevgilimle/eşimle evde olacağız, diyorsanız, o zaman da bir saatliğine evde ışıklarınızı söndürün. “E, ne yapalım kandilleri söndürüp diyorsanız,” size bizden birkaç öneri:

1- Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle en son mum ışığında ne zaman yemek yediniz? 26 Mart’ta yapabilirsiniz. Bir saat boyunca bilhassa televizyon açılmadan, ne kadar güzel sohbet edeceksiniz bir bakın da görün.

2- Hayatımızda o kadar çok elektronik alet var ki, bir durup şöyle dinlenin. Teknolojinin bizi ne kadar yorduğunu fark edeceksiniz.

3- Çocuklarınız varsa, karanlıkta kamp yapmak çok eğlenceli olur. Hatta bunu dünya için yaptığınızı anlatırsanız, onlar da gezegen için bir şey yaptıklarını öğrenecekler. 4- Yürüyüşe çıkın. Belki sizin gibi Dünya Saati için ışıklarını söndürmüş, başka hayatlar da görürsünüz. Hatta şehir de birçok yer kararacak. Örneğin Boğaz Köprüsü karanlık olacak. 5- Karanlıkta fotoğraf çekin ve çektiklerinizi bize gönderin. Yarışmamızı kaçırmayın. 6-İstanbul’dakiler için, fotoğraf yarışması için bir tüyo da benden. Sapphire’in üstündeki Teras 360 açıksa, şehirde bu organizasyona katılan yüzlerce şirket olduğu için, karanlıkta harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Buğday'dan Uygulamalı Kent Bahçeciliği Eğitimi

Not: Ekteki afiş için desteğini eksik etmeyen Resif Kitap‘a da ayrıca teşekkür ederiz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Sanat ve Tasarım
İklim değişikliği daha çok tsunami mi demek?

Uzmanlar iklim değişikliğinin şimdiden daha çok deprem, tsunami ve volkanik aktiviteye neden olduğunu belirten bulguların peşinde.

Kapat