Dünyanın en büyük 8 doğal koruma alanı

Aslında ülkemizde “milli park” ve “doğa koruma” alanları terimleri üzerinden oluşmuş bir kafa karışıklığı var. Milli park ismi korumacı dursa da gerçekler pek öyle değil.

Yaklaşık 17 bin kilometrekarelik Türkiye’nin en büyük doğa koruma alanı Yumurtalık Lagünü Millî Parkı, 16 Aralık 2008 tarihinde kurulmuş. Adana ilinin Yumurtalık ilçesindeki eski Millî Park olan bu alan aslında milli park ve doğal koruma tartışmasının en iyi örneklerinden.

TIKLAYIN: Türkiye’nin 7 bölgesinden doğa içerisinde huzur bulacağınız 11 eko-çiftlik

1407311203_img_1809 (1)

Seyhan-Ceyhan deltası üzerindeki göl lagünlerindeki bitki ve hayvan türleri ile özellikle halep çamı olarak bilinen (Pinus halepensis) gibi nadir yayılışı olan bitki türü için korunan doğal ortam oluşturan alan ayrıca Caretta caretta ve özellikle Chelonia mydas olmak üzere 2 tür deniz kaplumbağasının varlığını sürdürdükleri alan özelliğine sahiptir.

En sonunda su kuşlarının önemli uğrak yeri Yumurtalık Lagünü’nün, “Tabiatı Koruma Alanı” statüsünde kalmasına karar verildi ama bölgede hala kurulması planlanan onlarca termik santralinin bu alana zarar vereceği kesin.

Biz de haberler böyle iken Dünya’da özellikle 2016 yılında doğa koruma alanlarının sayısı giderek arttı. Biz de biraz bize örnek olsun diye Dünya’nın en büyük 8 korunmaya alınmış alanlarını listeledik:

1- Ross Denizi Deniz Koruma Alanı

adelie-penguins-jpg-1000x0_q80

1.5 milyon kilometrekare ile dünyanın en büyük deniz koruma alanı olan Antartika’daki Ross Denizi, yüz ölçümü olarak neredeyse Türkiye’nin iki katı büyüklüğünde.

Geçtiğimiz Ekim ayında deniz korum alanı ilan edilen bu bölge aynı zamanda insanlar tarafından değiştirilmemiş, kirletilmemiş ve aşırı avlanılmamış okyanustaki nadir bölgelerden biri. 16 binin üzerinde tür Ross Denizi evi olarak görüyor ve çoğu sadece soğuk iklim koşullarında yaşamaya alışmış.

2- Mercan Denizi Doğal Parkı

new-caldonia-coral-sea-jpg-100

Yaklaşık 1.3 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Mercan Denizi Koruma Alanı, Avustralya’ya oldukça yakın Yeni Kaledonya bölgesinde bulunuyor. Bazı mercan resif alanları daha önceden UNESCO Dünya Mirası Listesi altında korumaya alınmış olsa da bölge 2011 yılında deniz koruma alanı ilan ediliyor.

BUNU DA OKU:  Yeşilist okuyucularına özel: Probiyotik İçecekler Atölyesi'ne ücretsiz katılım şansı

965 kilometre boyunca uzanan mercan resifleri 25 deniz memelisi, 48 köpekbalığı, 19 yuvacı kuş ve 5 deniz kaplumbağası türüne ev sahipliği yapıyor. Ama maalesef bir Fransa’nın deniz aşırı topraklarından biri olan Yeni Kaledonya bölgenin büyüklüğü yüzünden burayı yeterince kontrol altında tutamıyor.

3-  Pasifik Adaları Deniz Ulusal Anıt Bölgesi

jarvis-coral-reef-jpg-1000x0_q

Hawaii’nin güneybatısında bulunan bu bölge ilk 2009 yıında Goerge W. Bush tarafından kuruldu ve 2014 yılında Barack Obama tarafından 1.27 milyon kilometrekareye genişletildi.

Bölge nesli tehlike altında olan yeşil ve şahin gagalı deniz kaplumbağası, inci istridyeleri, dev midyeler, resif köpekbalıkları, palmiye yengeci ile bir çok yunus ve balina türüne ev sahipliği yapıyor.

4- Papahānaumokuākea Deniz Ulusal Anıt Bölgesi

yellowfin-goatfish-jpg-1000x0_

Yine George W. Bush tarafından kurulup, Obama tarafından genişletilen bu bölge, yaklaşık 1.5 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bölgede 7 binden fazla deniz canlısı türü, 22 türden 14 milyon deniz kuşu barınmakta.

Papahanaumokuakea aynı zamanda yerli Hawaii halkı için kutsal bir alan olarak da görülüyor. Bölge aynı zamanda oldukça fazla mercan resifine de sahip.

5- Güney Georgia Deniz Koruma Alanı

falkland-islands-18-019-myvike

Birleşik Krallığın deniz aşırı topraklarından olan bölge Güney Atlantik Okyanusu’ndan bulunan Falkland Adaları’nın 1300 kilometre güneydoğusunda bulunuyor. Küçük volkanik adalardan oluşan ve sürekli buzla kaplı bu bölge 1 milyon kilometrekareden büyük bir alana yayılmış durumda.

Bölgede nüfusu giderek çoğalan deniz memelileri ve özellikle gezgin albatros gibi deniz kuşları barınıyor.

6- Grönland Ulusal Koruma Alanı

greenland-national-park-jpg-10

Grönland Ulusal Parkı o kadar büyük ki, dünyada 971 bin kilometrekarelik genişliğinden daha büyük sadece 30 ülke var. Kimsenin yaşamadığı bu alana sadece izin verilen kişiler girebiliyor.

Bununla beraber parkın yılda yaklaşık 500 ziyaretçisi var. Genelde büyük tur gemileri ile gelen doğa turistleri bölgede barınmakta olan kutup ayılarını, deniz aslanlarını, Misk sığırlarını, Ren geyiklerini ve tilkileri gözlemleyebiliyor.

BUNU DA OKU:  7 Adımda Daha Sürdürülebilir ve Çevreci Bir Ev

7- Chagos Deniz Koruma Alanı

1024px-salomons_atoll_in_the_c

Maldivler’in 500 km güneyinde bulunan ve 55 küçük adadan oluşan Chagos Takımadasının üstünde bulunduğu bölge dünyanın en büyük mercan adasını barındırdığı için 2010 yılında deniz koruma alanı ilan etmiş.

Dünyanın en temiz sularından ve en sağlıklı mercan resif sistemlerinden birine sahip olan Chagos’da ortalamadan 8 kat daha fazla mercan balığı ve sadece bölgeye özgü bir çok balık barınmakta.

8- Ahaggar Doğa Koruma Alanı

2988da01cfea1bc848c47556d0bde7

Sahara Çölü’nün Cezayir toprakları içerisinde bulunan Ahaggar, yaklaşık 450 bin kilometrekarelik bir alana sahip.

Bölgenin en dikkat çekici doğal yapısı olan Ahaggar Dağları’nın ayakları altında Sahara Çölü’nün diğer bölgelerinde artık bulunmayan Sahara çitaları, Berber koyunları ve ceylanlar bulunuyor. Bununla beraber leopar, firavunfaresi, çakal, çöl tilkisi, yaban köpeklerini görmek de mümkün.

Kaynak: BirGün, MNN

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Ev ve Bahçe, Hayat, Hayvanlar, Kent, Yeşil alanlar
Sokakta başlayan dostluk: Umut ve Nazo

Kadıköy - Caddebostan sahil şeridinde zaman geçiriyorsanız bu ikiliye rastlamış olma ihtimaliniz yüksek. Athena ve Gözyaşı Çetesi'nden tanıdığımız Umut Arabacı,...

Kapat