Türkiye’nin 7 bölgesinden doğa içerisinde huzur bulacağınız 11 eko-çiftlik

Giderek artan betonlaşma, trafik ve iş stresi şehirlerde yaşamı oldukça zorlaştırmakta. Buna gündemdeki olayları da eklediğimizde hem bedenimizin hem de ruhumuzun huzur bulacağı bir sığınak arayışı doğuyor.

Onlarca bilimsel araştırma doğanın hem ruh hem de beden sağlığına olan pozitif etkilerini öne çıkaran bulguları bize sunmakta. Biz de sizin için bölgenizde bulabileceğiniz, birkaç gün konaklayabileceğiniz ekolojik çiftlikleri listeledik.

Bu çiftliklerde konaklarken ya da gönüllü olarak bulunurken aynı zamanda ayrım yapmadan bir amaç için beraber çalışan toplulukların içerisinde yer alabileceksiniz.

TIKLAYIN: Dünyanın en güzel ekoköyleri

İç Anadolu Bölgesi:

Kapor Çiftliği

a3_14539996400_kaporciftlikevi27

Çiftlik, Türkiye’nin eşsiz doğal güzellikteki noktalarından biri olan Nevşehir Avanos’da yer alıyor. Karasal iklimin hakim olduğu bölgenin temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık, turizm, çanakçılık, çömlekçilik ve halıcılık gibi el sanatları.

Ev sahibi, bölgenin organik tarım ve alternatif turizm alanlarında gelişmesi için yıllardır çaba sarf ediyor. Organik tarım konusunda oldukça bilgili olan ev sahibi, bu konuda bilgi edinmek ve kendini geliştirmek isteyenleri ürün çeşitliliğinin bol olduğu çiftliğine bekliyor.

Kapor Çiftliği hakkında daha fazla bilgiye internet sitelerinden ulaşabilirsiniz: https://www.kapor.com.tr/

Doğu Anadolu Bölgesi:

Latif  Yalçıner Çiftliği

12234947_10153270268168295_6101238565734088738_n

Ev sahibi üç ayrı noktadaki evinde misafirlerini ağırlıyor. Kemaliye ile Apçağa Köyü arasında meyve bahçesinin bulunduğu ilk evinde dört kişinin kalabileceği iki odayı, ilk evinin karşı mahallesindeki ikinci evde iki ailenin rahatça kalabileceği iki odayı, Kemaliye’nin içinde sadece yazın misafir ağırlayabileceği üçüncü evde ise 10 kişinin kalacağı iki odayı TaTuTa misafirlerine ayırıyor. Mart-Kasım ayları arasında yaklaşık 100 farklı bitki toplanıp kurutularak “zetirin” adındaki baharat yapılıyor.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Birecik Doğa Evi

h_nqopui_1402353219

Güneydoğu’nun en güzel noktalarından birinde yer alan Birecik Doğa Evi, bir grup arkadaş tarafından yönetiliyor. Çiftlikte erik, domates, biber, patlıcan, salatalık ve acur gibi sebze ve meyve, ekolojik prensiplere sadık kalınarak yetiştirilmekte. 6 kişinin gönül verdiği çiftlik bölgesinde nesli tehlike altında olan türler üzerine yoğun çalışmalar yürütülmekte.

BUNU DA OKU:  Amsterdam'da uygulanan bu basit yöntem, tüm dünyadaki arı ölümlerine çözüm olabilir

İran-Turan bitki örtüsünün hakim olduğu bölge yerli yabancı birçok doğa gözlemcisini ve korumacısını ağırlamakta. Kelaynaklar, çöl varanları ve çizgili sırtlanlar gibi nadir türlere ev sahipliği yapan bölgenin genel geçim kaynağı fıstıkçılık ve sebzecilik.

Daha fazla bilgi için burayı tıklayın.

Ege Bölgesi:

Gağgı Çiftliği

3-7

İzmir’in Bayındır ilçesinde Sarıyurt köyünde bulunan Karlık dağının batı yakasında 850 metre rakımda 2010 yılında ortaklaşılarak 50 dönümlük bir arazide kurulan Gağgı Çiftliği’nde, insanların ülke, dil ve ırk olarak ayrışmadığı bir yaşam inşa ediliyor.

900 yıllık anıt özelliğe sahip kestane, ceviz, armut, elma, erik ve meşe ağaçları ile çevrili Gağgı Çiftliği’nde, az teknoloji, az para ile doğal bir yaşam sürdürülmeye çalışılıyor. Çiftlikte yetiştirilen sebze ve meyvelerin bir çoğu çiftliğe gelen ziyaretçilerle paylaşılıyor. Elde edilen ürünlerin fazlası ise güneş yolu ile kurutularak kış için saklanıyor.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Marmariç Ekolojik Yerleşimi

h_mzyt0v_1402353185

Permakültür esaslarına dayanan, örnek sürdürülebilir bir yerleşim kurmak ve bu süreçte kazanılan deneyimleri paylaşmayı hedefleyen Marmariç Ekolojik Çiftliği, Ege Bölgesi’nde  İzmir’in Bayındır ilçesinin Dernekli köyüne bağlı 20 sene önce terk edilmiş Mersinli mevkiinde kurulmuş.

Şehre yakın mesafede yer alan çiftlikte 4 yetişkin ve 2 çocuk yaşamakta. Mimar ve sivil toplum kuruluşlarında emek vermiş olan ev sahipleri, yerlerinde kiraz, elma, üzüm, zeytin, sebze, ceviz, badem, meyve yetiştirmekle birlikte üzümden pekmez, zeytinden zeytinyağı ve sabun yapmakta. Bir eğitim merkezi olarak konumlandırılmış çiftlikte, alternatif enerji tipleri ve ekolojik tarım yöntemleri uygulanmakta.

Daha fazla bilgi için: http://marmaric.org/hakkimizda/

Knidia Çiftliği:

knidia-ciftligi-24

Knidia, Değirmenbükü’ne inerken 3 km’lik bir mesafede. Kaynak sularının aktığı bir vadide kendine özgü güzellikler sunan Knidia’da kendinizi doğayla iç içe , üretime dönük sade bir yaşamın içinde buluyorsunuz. Akşam sohbetlerinde asmalarından üretilen şarap ikram ediliyor.

Knidia çiftliğinin kurulduğu Değirmenbükü vadisi bir zamanlar su değirmenleri ile bilinirmiş, çiftlik arazileri içinde kalan değirmen binaları restore edilip bugün konaklama amaçlı kullanılıyor, restore edilirken değirmenlerin özellikleri kaybolmamış.

BUNU DA OKU:  2-5 Temmuz: Permakültür Tasarım Sertifika Kursu

Çiftliği ziyaret edecekseniz önceden iletişim kurmanızda yarar var.

İletişim; Ali Somer Tel: 532 2113858 Web: www.knidia.com

Marmara Bölgesi:

Ormanevi:

10275310_357741824373473_5936956529312732353_o

Ormanevi, 2005 yılında, o sırada 20’li yaşlarının başlarında olan 4 arkadaş tarafından, sosyal anlamda keyifli ve anlamlı, ekolojik açıdan onarıcı, ekonomik olarak da adil ve kendine yeterli bir kırsal topluluk, bir ekoköye evrilmek amacıyla 2005’te kurulmuş.

2012 yılında Biga Dağları’nın kuzeyindeki bir köye, “kırsala geçiş” aşamasını başlatmak için yerleşen Ormanevi,  şu anda köyün merkezine yakın, yaklaşık 1 dönümlük bahçesi olan bir köy evinde ikamet ediyor. Ormanevi Kolektifi’nin tarım amaçlı işlediği arazi 5 ile 20 dönüm arasında değişiyor. Zahmeti ve eğlenceyi, keyfi paylaşmak için Ormanevi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: http://ormanevi.tumblr.com/

Belentepe:

belentepe_yapilar3

Sürdürülebilir yaşamın hayal olmadığını kanıtlamak üzere yola çıkan ve doğayı bozmayan, daha da geliştiren, güzelleştiren bir yaşam sistemini hayata geçiren Belentepe adını üzerinde kurulu bulunduğu Belentepe bölgesinden alıyor .

Belentepe, kendi enerjisini doğal ve temiz kaynaklardan üreten, kendi gıdasını doğal yollardan üreten, permakültür prensiplerine göre tarım ve hayvancılık yapan, doğal yapı malzemeleri kullanılan, sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturuyor. Aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini paylaşmak ve yardımlaşmak için çeşitli çalışmalar, aktiviteler gerçekleştiriyor.

Daha fazla bilgi için: http://belentepe.org/

 

Karadeniz Bölgesi:

Hindiba Doğa Evi

13475237_1132589483427960_4508251488616060208_o

Bolu, Mengen ilçe sınırları içinde Yedi Göller Milli Parkı yolu üzerinde yer alan Hindiba’da, yaklaşık 3,5 dönüm üzerine kurulmuş tesiste kamp yeri olarak kullanılmakta olan ayrı bir alan da bulunmakta. Küçük bahçelerinde geleneksel metodlarla zirai ilaç ve gübre kullanmadan mevsimine göre tarım faaliyetleri ile genellikle sebze yetiştirmekteler.

Tesiste doğa dostu mimari örneği 9 adet taş ve ahşap bungalov tipi odalar da var. Yapılacak küçük yürüyüşler veya bisiklet gezileri ile yaban hayatına tanık olabilir, domuz, tavşan, karacaların ve ötücü kuşların seyrine dalabilir, yabani meyveler toplayabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: http://www.hindibadogaevi.com/

Akdeniz Bölgesi:

Yonca Lodge

11234817_1088499794510156_1283202528748405771_n

Yonca Lodge, Fethiye’nin Yanıklar Köyü sahilinde yer alan 14 odalı küçük/butik bir otel. Akdeniz’in en güzel ada ve koyları ile içi içe bir kumsalın, meyve ağaçları ve çiçeklerle süslü sevimli bir bahçenin içerisinde bulunuyor. Bahçenin bir yanında endemik bir tür olan Sığla ağacı (Liquidambar orientalis) ormanı varken diğer yanında balık, kaplumbağa ve ördeklerle beraber birçok canlının yaşam alanı olan bir dere akıyor.

BUNU DA OKU:  Etkinlik önerileri: Ne var ne çok?

Evler ”doğa ile bütün olma ve entegre yaşam” felsefesi ile tamamen toprak sıva ve ahşap kullanılarak, geleneksel yapım tekniklerine sadık kalarak inşa edilmiş. Yonca Lodge’da isterseniz konaklayabilir ya da mutfak işlerine, doğa dostu enerji projelerine, bahçe işlerine, kültürel sosyal atölyelere destek vererek gönüllü olabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: http://www.yoncalodge.com/

Pastoral Vadi

h_1m8fqq_1402353125

Yaşamının belirli dönemlerinde doğal yaşam düşünü gerçekleştirmek isteyen “kent bezginleri” için özel bir yaşam alanı olan Pastoral Vadi, çam ormanlarıyla çevrili vadinin ortasından akan derenin kenarında yer alıyor.

Çiftlik sakin ve huzurlu ortamında, ekolojik mimarî yaklaşımla tasarlanan taş, ahşap ve kerpiç evlerinde yılın 12 ayı konaklanabilir. 42 dönümlük arazide, organik sertifikalı olarak yetiştirilen her türlü ürün yöresel Akdeniz mutfağı tarzında hazırlanmaktadır. Yerel kültür atölyelerinde kilim dokuma, topraktan çanak-çömlek yapımı, ahşap oyma denenebilir.

Daha fazla bilgi için: http://www.pastoralvadi.com/

Bu çiftlikler gibi TaTuTa üyesi olan diğer çiftlikleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu içeriğimiz için size önereceğimiz bir diğer ekolojik çiftlik ise İmece Evi idi. Ancak geçtiğimiz Cumartesi gecesi İmece Evi talihsiz bir yangından dolayı kapanmak durumunda kaldı. İmece Evi’nde yaşamını sürdürenlerin sağlık durumu iyi ama maalesef neredeyse tüm maddi varlıklarını kaybetmiş durumdalar.

15493311_10154373148983495_8325242921833065216_o

İmece Evi’nin ilk etapta kıyafet yardımına ihtiyacı var. Özellikle İmece Evi’nin sakinlerinden 9 aylık Yunus Bebek için aklınıza gelebilecek her yardım kabul ediliyor. Yapabileceğiniz yardımlar için İmece Evi’nin Facebook sayfasından bilgi alabilirsiniz.  

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Türkiye’nin 7 bölgesinden doğa içerisinde huzur bulacağınız 11 eko-çiftlik” için 44.894 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ekoturizm, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Genel, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Topluluklar, Yeşil alanlar
Travma ve Yas

Eğer kötülüğün geldiği yer, daha kötüsünün gelme olasılığıysa, yas çalışması yapma imkânı bırakmayan bir travma vardır. Travma "olup bitmiş" bir...

Kapat