Dünyanın en büyük botanik bahçesi Umman Çölü’nde kuruluyor

Bereketli topraklar dendiği zaman belki akla gelecek ilk yer Umman ve çölleri olmasa da, bu Arap ülkesi dünyanın en büyük botanik bahçesinin inşası ile kendisine büyük bir yeşil alan yaratıyor.

Ülkenin zengin biyolojik çeşitliliğini sergileyecek Umman Botanik Bahçesi, 4 kilometrekarelik bir alanda yerel bitki örtüsü ile beraber iki dev biomun altında ülkenin kendine özgü bitki türlerini de sergileyecek.

Hajjar sıradağlarının ayaklarında kurulacak botanik bahçenin arazisi, eski deniz tabanının görülebildiğini nadir yerlerden biri. Projeyi tasarlayan mimarlarda bu eşsiz alana bölgeye uygun bir şekilde eşsiz bir tasarım ortaya çıkarmış.

Ziyaretçiler açık alanlarda dolaşabilecekleri inişli çıkışlı patikalar ile vadilerden, dağlık bölgelere ve çöle geçiş yapabilecekler. Doğal ekosistemin en iyi şekilde taklit edildiği biomlarda ise nadir bulunan ve oldukça narin bitki türleri ziyaretçiler tarafından izlenebiliyor.

Botanik bahçesine ziyaret merkezi haricinde, bölgenin biyolojik eşitliliğini korumak için çalışacak eğitim ve araştırma merkezleri de kurulacak.

Bölgenin su kıtlığı düşünüldüğünde binanın sürdürülebilir bir yapıda inşaa edilmesi oldukça zor olmuş Ama, binanın üreteciği gri suyun (duştan, küvetten, lavabolardan vb. toplanan evsel atık su) yeniden kullanılması ile bina en yüksek sürdürülebilirlik standartlarından biri olan LEED Platinum rozetini kazanmış.

BUNU DA OKU:  Kadıköy parklarında sinema geceleri başladı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım
Dünyanın en derin noktasında yaşayan canlıların midesinde bile plastik parçaları bulundu

11 km derinlikten gelen bu endişe verici buluş, insanlık tarafından yaratılan plastik parçacıkların Dünya'nın en ulaşılmaz denilen noktalarını bile kirlettiğini...

Kapat