Dünyanın en derin noktasında yaşayan canlıların midesinde bile plastik parçaları bulundu

Newcastle Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar ile dünyanın en derin noktalarında yaşayan hayvanların midelerinde bile plastik bulunduğu şüphesi doğrulandı. Bu insanlık tarafından oluşturulmuş bu yapay parçacıkların Dünya’nın en ulaşılmaz noktalarına bile ulaştığını kanıtlıyor.

Newcastle Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, Pasifik Okyanusu’ndaki en derin noktalardaki hayvanların bu plastik parçacıklara yüksek bir ihtimalle plastik şişeleri ambalajlar ve sentetik kumaşlardan ulaştığını öne sürüyor.

Araştırmayı yöneten Dr Alan Jamieson, bu sonuçların oldukça korkutucu olduğunu ve artık dünyadaki her noktanın plastik kirliliğinden etkilendiğini söyleyebileceğimizi belirtti.

Kutuplarda çoğu insanın ayak basmadığı noktalarda bile plastik parçaları bulunmakta

Plastik kirliliği son yıllarda hızla artmaya başladı, yapılan araştırmalar küresel çeşme suyu örneklerinin %83’ünde plastik olduğunu gösterirken, bir başka analiz ise kaya tuzu ve balık etinde bile plastik parçacıkları olduğunu ortaya çıkardı.

İnsanlık 1950’lerden itibaren yaklaşık 8,3 milyar ton plastik üretti.  Biliminsanları bu miktarın kalıcı bir şekilde gezegeni kirlettiğine inanıyor.

Hızlı ve kararlı bir şekilde ilerlememiz gerektiğini belirten Jamieson, yaptıkları analizlerin okyanusların en derin noktalarında gerçekleştiğini ve buradan elde ettikleri veriler ile artık insan eli yaratılmış kirliliğin yüksek bir olasılıkla tüm deniz ekosistemlerini etkilemiş olduğunu söyleyebileceğini belirtiyor.

Uzmanların incelediği derin denizlerde yaşayan kabuklu canlılardan biri

Jamieson 11 kilometre derinlikteki hayvanların midesinden plastik parçacıkları çıkarmanın problemin büyüklüğünü ortaya koyduğunu savunuyor. Bununla beraber araştırmanın veri topladığı noktaların arasındaki binlerce kilometrelik uzaklık bu problemin küresel bir problem olduğu gerçeğini kesinleştiriyor.

Araştırma Pasifik okyanusundaki ultra-derin hendeklerde (Mariana, Japaonya Izu-Bonin, Peru-Şili, New Hebrides ve Kermadec) yaşayan kabuklu canlı örneklerini inceledi. Bu hendeklerin derinlikleri 7 ile 10 kilometre arasında değişiyor ve okyanustaki en derin nokta olan Mariana Hendeğini de içermekte.

Mariana Hendeği

90 farklı canlıyı inceleyen uzmanlar %50 ile %100 arasında canlının plastik parçaları sindirdiğini gözlemlemiş. Bu parçalar tekstil ürünlerinde kullanılan yarı sentetik lifler ile plastik şişe, balıkçılık malzemeleri ve ambalajlardan geldiği düşünülen plastik parçacıklardan oluşuyor.

BUNU DA OKU:  Kanıtlandı: Sahil temizliği yapmak mikroplastik oluşumunu engelliyor

Jamieson bu dip canlılarının yüzeyden yağan gıdalara bağımlı olduğunu ve bu akışın beraberinde plastikleri ve kirletici maddeleri getirdiğini belirtiyor. Jamieson, derin denizdeki noktaların yüzeydeki maddelerin ulaştığı en son nokta olduğunu ve buradaki canlıların bu yüzden seçicilik yapmadan bu maddeleri tükettiğini öne sürüyor.

Yapılan son analizler okyanusların 300 milyon ton plastik tarafından kirlendiğini, yüzeyde ise ağırlığı 250 bin ton olan 5 trilyon parçacığın bulunduğunu tahmin ediyor. Her yıl ise 8 milyon ton plastik okyanus sularına karışıyor.

Jamieson, bu plastiklerin en sonunda ya karaya vuracaklarını ya da denizdeki derin noktalara çökeceklerini savunuyor ve böyle giderse bu kirliliğin çok büyük miktarlarda olacağını belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, İklim Değişikliği
Geri dönüşüme giriş: Hangi çöp, hangi kutuya atılmalı?

Geri dönüşüm yapıyorsanız ya da yapmaya başlayacaksanız hangi çöpü hangi kutuya atacağınıza dair kafanızda soru işaretleri oluşuyor olabilir. Merak etmeyin,...

Kapat