Dünya’nın en büyük kral penguen kolonisinin sayısı %90 oranında azaldı

Gezegenin en büyük kral penguen kolonisinin sayısı son 30 yılda %90 oranında azaldı.

Fransa’ya bağlı Afrika ve Antartika kıtaları arasında bulunan Île aux Cochons’u biliminsanları en son ziyaret ettiğinde adada 2 milyon penguen vardı. Ama son uydu ve helikopterler fotoğrafları adada şu an 200 bin penguenin bile olmadığını gösteriyor.

Uzmanlar bu derece bir kaybın nedenini tam olarak anlamış değil. Île aux Cochons’daki penguenler tüm dünyadaki kral penguenlerin 3’te 1’ini oluşturuyordu.

Bu kafaları karıştıran olayın arkasında iklim değişikliğinin bir rol oynadığını düşünülmekte. Özellikle 1997’de yaşanan El Nino’nun Güney Hindistan Okyanusu’nun sıcaklığını artırdığını ve kral penguenlerin besin olarak avladığı balık ve kalamarları bölgeden uzaklaştırdığı düşünülüyor. Bu yüzden de kral penguenlerin hayatta kalma ve üreme kabiliyetlerinin etkilendiği düşünülüyor.

El Nino olayı 2 ile 7 yılda bir olan doğal bir döngü olmasına rağmen, iklim değişikliğinin etkilerini artırdığı düşünülüyor. İklim değişikliğinin etkilerinin bu şekilde devam etmesi halinde uzmanlar 2050 yılına kadar Île aux Cochons’un bağlı olduğu Crozet Adaları’nın kral penguenler için artık yaşam alanı olmaktan çıkacağını belirtiyor.

Bu durum oldukça tehlikeli çünkü bölgede kral penguenlerin yaşam alanına uygun başka bir ada takımı bulunmamakta.

Uzmanlar iklim değişikliği dışında, kuş kolerasının da bu düşüşünün arkasında olabileceğini düşünüyor. Bununla beraber adada fare, sıçan ve kedi gibi türlerin yayılmış olması da olası. Yalnız uzmanların adada derin bir çalışma yapmadan bunu kesinleştirme imkanı yok.

Şimdilik kral penguenler tehlike altındaki türleri içeren Kırmızı Liste’de en düşük derecede endişelendirenler olarak işaretli. İmparator penguenlerden sonra ikinci en büyük penguen türü olan kral penguenler, yuva kurmayıp tek bir yumurtayı ayaklarının üstünde ve karın bölgesinin kıvrımlarının altında taşıyor. Dişi ve erkekler yumurtayı iki aylık sürede sırayla taşıyor.

BUNU DA OKU:  24 saatlik canlı yayında Al Gore Türkiye'de iklim değişikliğine dikkat çekiyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar, İklim Değişikliği
Sürdürülebilir bir yaşam sürmenin 12 kolay yolu

Bu 12 alışkanlığı hayatınıza adapte ederek çok daha çevre dostu, sürdürülebilir bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Kapat