Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar’la tanıştınız mı?

Kısa belgesel-animasyon

Yönetmen: Akile Nazlı Kaya

Türkiye – Çek Cumhuriyeti ortak yapımı, 2012, 30’

Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar’ en yaşamsal ihtiyacımız olan gıda meselesi üzerine kafa yoran bir belgesel. Film, Türkiye’de gıdayla bağlantılı çevre sorunlarına çözüm üretmeye çalışan üç kişinin çalışmaları üzerine eğilerek tohum, tarım ve gıda politikaları etrafındaki sorunları görünür kılmayı amaçlıyor.

Tohum beslenme zincirinin ilk halkası, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin somutlaşmış hali ve yaşamın sembolüdür. Binlerce yıldır tohumu, tarımı ve yaşamı sürekli kılan doğal sistemler bugün artık bozulmakta. Küresel ekonominin dayatmalarıyla hepimizin yaşamını doğrudan etkileyen besin zincirleri şirket çıkarlarına kurban ediliyor ve yaşamın kadim dengesi hızla bozuluyor.

Belgesel bu sürece seyirci kalmak istemeyen ve doğadan aldıkları güçle çözüm üretmeye çalışan Türkiye’den üç kişiyi konu ediyor. Karaot Tohum Derneği’nin kurucusu Feray Karapınar, Ekolojik Üreticiler Derneği’nin kurucusu Levent Gürsel Alev ve yayın listesi ekoloji ve çevreyle ilgili kitaplardan oluşan Sinek Sekiz Yayınevi’nin yayın yönetmeni İrem Çağıl Tütüncü.

Aynı zamanda Çetin İnanç’ın Dünyayı Kurtaran Adam filminden karelerle ve kısa animasyonlarla desteklenen belgesel, Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde olan gıda üzerinden yürütülen politikaları deneysel bir yaklaşımla anlatmaya çalışıyor.

İlk gösterimi Kore‘de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali‘nde gerçekleştirilen belgesel, 64 farklı ülkeden katılan 829 film arasından ilk 10’a girerek finale kaldı ve 14 Mayıs 2012’de sonuçlanan yarışmada ‘En İyi Kısa Film Ödülü‘nün sahibi oldu.

Görüntü Yönetmeni: Tomáš Doruška

Animasyonlar: Akile Nazlı Kaya

Ses Efektleri: Michael Carrington

Kurgu: Tomáš Doruška, Akile Nazlı Kaya

Prodüksiyon asistanı: Veranika Kührova

https://vimeo.com/44651102

 

YÖNETMEN HAKKINDA

Akile Nazlı Kaya, 1980 Bursa doğumlu. Bilkent Üniversi- tesi Grafik Tasarım Bölümü’nden 2003 yılında mezun oldu. Animasyon dalındaki çalışmalarına Çek Cumhuriyeti’nde, Film School Zlin’de başladı. ZLİN ÇORBASI adlı kısa filmi yurtiçi ve yurtdışında bir çok ödülün sahibi oldu. 2009 yılında Jan Svankmajer’in PREŽÍT SVUJ ŽIVOT / HAYATTA KALMAK filminde canlandırma asistanı olarak görev alan Kaya halen FAMU – Prag Film ve Televizyon Akademisi Görsel-İşitsel Çalışmalar bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

BUNU DA OKU:  Stresle başa çıkmanın yolları

Mayıs 2012’de tamamladığı mezuniyet projesi DÜNYAYI KURTARMAYA ÇALIŞANLAR kısa belgeseli 9. Seul Çevre ve Ekoloji Filmleri Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü’nün sahibi oldu.

FİLMOGRAFİ

NAZLI VE ZLÍNĚ / NAZLI ZLİN’DE kağıt animasyon, 4’, 2006

ZLÍNSKÁ POLÉVKA / ZLİN ÇORBASI kağıt ve stop-motion, 8’, 2007 – 6. Seul Çevre Filmleri Festivali, En İyi Kısa Film Ödülü, 2009 – Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Kısa Film Ödülü, 2008 – Early Melons Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali, Jüri Özel Ödülü, 2008 – Aerokratas Kısa Film Yarışması, Üçüncülük Ödülü, 2007

GEL-GİT / EBB AND TIDE kısa belgesel, 12’, 2009 – IDFA Film Festival, Amsterdam, 2011 – Fresh Film Festivali, Prag, 2010 – VGIK Film Festivali, Moskova, 2010

GORILLAS kısa animasyon serisi, 2011

KAPANIM / ENCLOSURE kısa animasyon, 1’, 2011 – Aerokratas Kısa Film Yarışması, En İyi Kısa Film Ödülü, 2012

CIRCUS LOVE Elif Çağlar için müzik video, 4’43”, 2012

DÜNYAYI KURTARMAYA ÇALIŞANLAR / THE PEOPLE WHO TRY TO SAVE THE WORLD kısa belgesel, 30’, 2012 – 9. Seul Çevre ve Ekoloji Filmleri Festivali, En İyi Kısa Film Ödülü, 2012

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Sanat ve Tasarım
Mutfakta mini ekosistem

Studio Gorm bünyesinde çalışan iki tasarımcı, John Ardnt ve Wonhee Jeong'un elinden çıkma masa mutfağınızda minik bir ekosistem yaratmayı vadediyor.

Kapat