Egzersiz yapmanın beyin üzerindeki 3 olumlu etkisi

Egzersizin vücudumuz için iyi olduğunu zaten biliyoruz. Günlük egzersiz, kas dokusunun yanında yaşla birlikte ortaya çıkan esneklik kaybı ile de savaşır. Yapılan çalışmalar egzersiz yapmanın beynimiz üzerinde de benzer bir gençleştirici etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Tıpkı bedenlerimiz gibi, zihinlerimiz de zamanla daha az esnek ve çevik hale gelir. Yaşımız ilerledikçe yeni bilgileri işleme veya zihinsel görevler arasında hızla geçiş yapma yeteneğimizi kaybederiz. Ancak araştırmacıların çalışmaları sayesinde, bunun neden olduğu ve egzersizin zamana karşı beyni nasıl genç tutabileceği hakkında daha fazla şey öğreniyoruz.

#1 Egzersiz yapmak bilişsel performansı artırır

Neurology Clinical Practice dergisinde yayınlanan bir çalışma, egzersiz ve beyin fonksiyonu üzerine yaklaşık 100 bireysel çalışmayı inceledi ve altı ay boyunca toplam 52 saat egzersiz yapmanın “bilişsel bozukluğu olan ve olmayan yaşlı yetişkinlerde gelişmiş bilişsel performans ile ilişkili” olduğunu keşfetti. Faydalı egzersiz türleri arasında aerobik, kuvvet antrenmanı ve yoga veya tai chi gibi zihin-beden egzersizleri yer alıyor.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan benzer bir çalışma, fitness ve bilişsel performans arasındaki bağlantıya da baktı, ve bu kez vücut ağırlığı, eğitim ve yaş gibi sonuçlar üzerinde değişiklik yaratabilecek faktörler de incelendi. Alman bilim adamları grubu, ortalama 30 yaşında olan hastalar için geniş bir MRI beyin taraması veritabanını incelediler. İkinci bir test turunda, bu gönüllüler iki dakika boyunca olabildiğince hızlı yürüdüler ve bunu bilişsel testler izledi. Her iki test de, zinde bir vücudun, zinde bir beyin ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Takım lideri Dr. Jonathan Repple, “Genç bir nüfusta bile kondisyon düzeyi düştükçe bilişsel performansın düştüğünü görmek bizi şaşırttı. Bu durumun sağlığı iyi olmayan yaşlı bir popülasyonda ne kadar önemli olabileceğini biliyorduk, ancak 30 yaşındakilerde de benzer sonuçlara ulaşmak görmek şaşırtıcı. Bu, temel bir fitness seviyesinin beyin sağlığı için önlenebilir bir risk faktörü gibi göründüğüne inanmamıza neden oluyor” dedi.

BUNU DA OKU:  Doğanın hakları iade edilsin

#2 Egzersiz yapmak sizi mutlu eder

İnsan vücudunun hareket etmesi gerekir. Bu hareket etme dürtüsünü dinlemenin, sizi mutlu etmek ve hatta depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarını uzak tutmak da dahil olmak üzere birçok ek faydası da vardır.

MNN yazarlarından Russell McLendon durumu şöyle açıklıyor: Bu kadar hareketsiz olmamızın büyük bir nedeni beynimizin gelişimi olsa da, atalet beyne herhangi bir kasa verdiği kadar zarar verebilir. Araştırmalar çoğaldıkça, fiziksel aktivite ve zihinsel sağlık arasında uzun süredir göz ardı edilen bağlantılar ortaya çıkmaya başladı ve egzersizin zaman içinde ruh halini önemli ölçüde düzeltebileceğini -belki de ilaçlar kadar etkili olduğunu- gördük.

American Family Physician’da yayınlanan bir araştırma, düzenli yürüyüş ve koşu yapan 48.000 kişiye baktı ve haftada üç ila beş kez yapılan yüksek enerjili egzersiz ve aerobik egzersizin depresyon belirtilerini daha az sıklıkta veya düşük enerjili egzersizden daha fazla azalttığını buldu.

#3 Aynı görev için daha az beyin gücü kullanmanızı sağlar

Önceki çalışmalarda, sinirbilimciler gençlerin beyin aktivitelerine bakarak bunu 40 yaşın üzerindeki insanların beyin aktiviteleriyle karşılaştırdılar. Bilişsel görevleri tamamlarken, genç katılımcılar oldukça lokalize beyin aktivitesine sahiptiler. Ne düşündüklerine bağlı olarak, taramalar sadece sağ veya sol prefrontal korteksin çalıştığını gösterdi.

Aradaki fark, yaşlı katılımcıların aynı görevleri tamamlamak için çok daha fazla beyin gücü kullanmasıydı. Etkinlik ne olursa olsun, yaşlı gönüllüler beyninin her iki yarı küresini kullanma eğilimindeydi.

Japonya’nın Tsukuba Üniversitesi’nden araştırmacılar, egzersizin beynin zayıflaması üzerindeki etkisini inceleyerek bu fikri daha fazla araştırmak istedi. Demans belirtileri veya diğer zihinsel sorunlar göstermeyen 64-75 yaşları arasındaki 60 Japon erkeğin aerobik kapasitesini test ettiler. Sonra, zihinsel bir görevi tamamlarken her katılımcının beyin aktivitesine baktılar. Bir katılımcı ne kadar formdaysa, formda olmayan yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında görevleri tamamlamak için daha az beyin aktivitesi kullandığını buldular.

BUNU DA OKU:  Türkiye'deki kuş türlerinin %48'i Kuyucuk'ta

Kaynak:
MNN

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Kadıköy’de bu Pazar temiz ve sağlıklı gıda tartışılacak

19 sivil inisiyatif ve sivil toplum kuruluşu, bu Pazar Kadıköy'deki Barış Manço Kültür Merkezi'nde temiz ve sağlıklı gıdayı tartışmak için...

Kapat