Eko-gönüllülük: Çevreye gönül vermek

Gezegenimiz için pozitif etki yaratmak adına yapılabilecek en iyi eylemlerden bir tanesi olan eko-gönüllü olma halinde kişi zamanının ve bilgisinin bir bölümünü çevreye adar ve karşılığında maddi bir getiri beklemez. Tüketimin ve hızın gündelik hayatta büyük bir yer kapladığı bir düzende gönüllülük kavramına mesafeli yaklaşmak elbette ki çok doğal öte yandan gönüllü olma haline minik de olsa bir temasınız olursa gönlünüzdeki ferahlamayı yoğun şekilde hissedersiniz.

Bir eko-gönüllü neler yapabilir?

Plaj temizliği

Ağaçlandırma çalışmalarına katılmak

Sürdürülebilir tarım yapılan eko-köylerde veya çiftliklerde çalışmak

Sürdürülebilir mimariye odaklanan oluşumlara katılmak

Çevre için fon ve sosyal etki yaratan ekiplerde çalışmak

Yaban hayatına yardımcı olmak

TaTuTa/WWOOF, Türkiye

Doğa dostu üretim yapan 77 çiftliğe ulaşabileceğiniz bu program katılımcılarına ekolojik tarım alanlarında yaşam ve öğrenme deneyimi sunar. TaTuTa (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası) 2004 yılında Buğday Derneği tarafından kuruldu ve 1971 yılında İngiltere’de kurulan WWOOF kuruluşuna bağlıdır. Programa gönüllü olarak başvurabileceğiniz gibi ev sahibi olarak da başvurabilirsiniz. Gönüllüleri ağırlamak isteyen her ekolojik çiftlik, bahçe veya topluluk bu programda ev sahibi olarak yer alabilir. Programlarda yer almak isteyen gönüllülerden genel olarak en az bir hafta kalmalarını isteniyor. Programda çok fazla çiftlik, bahçe ve topluluk olduğu için yıl boyunca gönüllü olarak katılabileceğiniz yerler mevcut.

DEKAMER, Dalyan/Türkiye

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, 2009 yılından beri Dalyan Kumsalı, Muğla’da çalışmalarına devam ediyor. Kurtarma Merkezi (yıl boyu) ve Yaz Dönemi Projeleri olmak üzere iki ayrı programa gönüllü olarak başvurmak mümkün. Programlarda yer almak isteyen gönüllülerden genel olarak en az 1 ay katılımcı olmaları bekleniyor. DEKAMER yuvalama kumsallarında koruma ve popülasyon izleme çalışmaları ile hem deniz hem de karasal habitatlarda bilimsel araştırmalar yapar, gece kumsalda yapılan çalışmalarda yuva yapmak için çıkan kaplumbağaların markalanması ve ölçümlerinin alınması, yuva tespiti, koruma amaçlı yuva kafesleme ve yuvadan çıkan yavruların başarılı bir şekilde denize ulaşmalarının sağlanması gibi faaliyetler yürütülür.

BUNU DA OKU:  1600'lerden bugüne seracılık

Kuzeydoğa Derneği, Kars/Türkiye

KuzeyDoğa Derneği, Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu tarafından 2008 yılında Kars’ta kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.  Kars – Iğdır Biyolojik Çeşitlilik Projesi kapsamında kuş araştırma ve halkalama, sulak alan restorasyonuna, doğa turizmi, faydalı bitkiler, büyük etoburlarla ilgili araştırma çalışmalarına kadar birçok alanda faaliyet gösteren kuruluşta birçok farklı gönüllülük programı seçeneği mevcut. Yırtıcı Etobur Memeli Hayvanların Araştırılması Projesi Gönüllüsü, Sosyal Medya Gönüllüsü, Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Gönüllüsü bunlardan sadece bazıları. Programlar bir günlük gönüllülükten birkaç ay süren gönüllülük katılımlarına kadar çeşitlilik gösteriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Genel, Hayat, Kent, Kişisel Bakım, Topluluklar
Cennet Koyu’nda neler oluyor?

Geçtiğimiz haftadan bu yana sosyal medyada, Bodrum'daki Cennet Koyu'na yapılacak otel ve villa projesinin yaratacağı çevre tahribatı ve gerçekleşecek bu...

Kapat