Ekran karşısında fazla zaman geçiren anne ve babalar, çocuklarının davranışlarını etkiliyor

Bahsettiğimiz şey aslında çok yeni değil, ama genelde hep çocukların ekran karşısında fazla zaman geçirmesinden söz ediyorduk. Yeni bir araştırma telefonlarında gereğinden çok fazla zaman harcayan ebeveynlerin çocuklarının, öfke nöbeti, mızmızlanma ve yılgınlık gibi davranış bozukluklarını daha fazla yaşadığını öne sürüyor.

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar 170 ailenin cep telefonu, bilgisayar ve diğer teknolojik aletlerinin kullanımını inceledi. Bu aygıtların “aile zamanına” etkisini ölçen araştırmacılar, anne ve babalara ayrı ayrı anketler vererek yeni bir mesaja bakma ihtiyacının ve telefonlarının çocuklarına olan ilgilerini azaltıp azaltmadığını ve telefon kullanımlarını fazla olarak düşünüp düşünmediklerini sordular.

TIKLAYIN: Ekran karşısında zaman geçirmenin çocuklarda yarattığı 7 bozukluk

Ebeveynlerin %48’i telefonların günde en az 3 defa “aile zamanını” ihlal ettiğini kabul etti ama bu sorunu annelerin babalara göre daha ciddiye aldığı ortaya çıktı. Ebeveynlerin sadece %11’i teknolojik aygıtların çocuklarına olan ilgilerini azaltmadığını belirtti.Araştırmayı yöneten Brandon T. McDanie bu olguyu tekno-engel olarak tanımlamış.

Her ne kadar ekran karşısında zaman geçirmenin çocuklar üzerine etkileri oldukça ilgi çeken bir araştırma olsa da, bu olgunun ebeveynler üzerine etkisi yeterince araştırılmamış. Tekno-engelin etkisinin ebeveynler ve çocukların davranışlarını beraber nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırma yapılması bekleniyor.

Bununla beraber uzmanlar, ailelerin ekrandan uzak bir şekilde zaman geçirmesini ve beraber yemek yemesini öneriyorlar. Amerikan Pediatri Akademisi, iki yaşından küçük çocukların ekran karşısında zaman geçirmesinin engellenmesini öneriyor. Bu durum ileride çocuklarda konuşma bozukluğuna yol açabiliyor.

Akademi 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların 1 saat kadar ebeveynleri ile beraber eğitici programlar izlemesini öneriyor, altı yaşından büyük çocukların ise ekran karşısında geçirdikleri zamanın uyku düzenlerini etkilememesi için kısıtlanmasını öneriyor.

Kaynak: NYDailyNews

BUNU DA OKU:  Çalışan annelerin çocukları iş hayatında daha başarılı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Hayat, Sağlık, Teknoloji
Şehirlerde yaşamak ruhsal hastalıklara yol açıyor olabilir

Özellikle şehirlerde büyüyen çocukların, kırsalda büyüyen çocuklardan daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor.

Kapat