Eski yük konteynerlerinden yeni bir teknopark

ATÖLYE Labs tarafından tasarlanan ve Ege Üniversitesi Teknopark (ideEGE) ile Ege Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (TGB) içine kurulan teknopark tamamı ile eski yük konteynerlerinden oluşuyor.

İnşaatında 35 adet daha önceden kullanılmış “high cube” yük konteyneri değerlendiren proje, toplam 990 metrekare kapalı alana sahip 13 ofis, bir toplantı odası ve bir kafeteryayı kullanıma sunuyor.

Proje hurdaya çıkacak eski yük konteynerleri bina bloğu olarak yapılandırarak, sadece kaynakları yeniden kullanmaya yönelik bir eko-proje değil. Konteynerlerin karbon ayak izi, iç mekanlarda konsepte uygun olarak ahşap yünü asma tavan, taş yünü ısı yalıtımı ve mantar döşeme kaplaması gibi doğal malzemeler tercih edilerek düşürüldü.

876543432444

Aynı zamanda LED aydınlatma sistemleri ve özel güneş kırıcılarla gün ışığından olabildiğince faydalanılarak enerji tasarrufu sağlandı. Proje teknoparkın içine yerleştirilirken de mevcut yaşlı ağaçlara zarar verilmeyecek şekilde yeniden yapılandırılıdı.

Projenin oluşturduğu ofisler hem Türkiye’den hem de yurtdışından şirketlere açık. Teknoparkın açık ve geniş yapısı, ortak çalışmaya yönlendirmek amacı ile planlanmış. Sadece 9 ayda tamamlanan bu proje, teknoparkın ihtiyacına yönelik bir yenilenmeyi, yeniden kurgulanabilir bina blokları ile de kolaylaştırıyor.

981302132134

Gönderildikleri yerlerden geri çağrılması, yeni bir yük konteyneri alımından daha pahalı olduğu için, dünya genelindeki limanlarda sayısız miktarda yük konteyneri çürümeye bırakılmış durumda. Geleneksel yapı malzemelerine alternatif olarak sunulan konteynerler, hem dizayn olarak hem de sürdürülebilirlik açısından yeni olanaklar sağlıyor ve gittikçe büyüyen bir “Konteyner Mimarlık” akımı başlatmış durumda.

BUNU DA OKU:  Ağaçların insanlık ile beraber büyüyebileceğini gösteren 12 mimari tasarım
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Kent, Mimari, Ofis
İstanbul ağır hava kirliliğinin etkisi altında

Akciğer hastalıklarına yol açan bu durumun sebebi ise birden fazla.

Kapat