Et ve süt ürünleri sektörü, çevreye fosil yakıt sektöründen daha fazla zarar vermeye başladı

Yeni yayınlanan rapora göre et ve süt ürünü şirketleri fosil yakıt şirketlerini de geçerek iklim değişikliğine en fazla sebebiyet veren sektör olma yolunda.

Kâr amacı gütmeyen organizasyonlar, Tarım ve Ticaret Politikaları Enstitüsü (IATP) ve Uluslararası Genetik Kaynaklar Hareketi’nin (GRAIN) hazırladığı rapor, dünyanın en büyük 35 et ve süt ürünü şirketini inceledi.

Rapor kabaca, bu şirketlerin sera gazı salım verileri hakkında gizliliğini koruduğunu ve çok azının yarattığı kirliliği düzeltmeye yönelik adımlar attığını belirtiyor.

Eğer bu şirketler hiç bir değişiklik yapmadan var olmaya devam ederlerse, 2050 yılında +2 derece ısınma için sera gazı bütçesinin %80’ini sadece kendisi kullanmış olacak.

GRAIN’de araştırma görevlisi olan Devlin Kuyek, bu şirketlerin etkilerini ciddi şekilde azaltmasından başka bir seçeneği olmadığını savunuyor. Kuyek, 35 dev şirketin ithalatı ve sera gazını artıracak ticaret anlaşmaları için lobi çalışmaları yaptığını ve bunun da çiftçiye, çalışanlara ve tüketicilere daha yararlı ekolojik tarım çözümlerinin önünü kapatacağını öne sürüyor.

Bu şirketler birlikte ele alındığında, en büyük 5 et ve sür ürünleri şirketi şu anda ExxonMobil, Shell ve BP gibi fosil yakıt şirketlerinden daha fazla sera gazı salımı yapıyor.

Çin, ABD, AB, Kanada, Brezilya, Arjantin, Avustralya ve Yeni Zelanda kişi başı salım ele alındığında tüm et ve süt ürünlerine ait sera gazının %60’ından sorumlu. Bu rakam ortalama değerlerin iki katına eşit.

Araştırmanın bir kısmı da, sera gazı salımını azaltmak için yapılan değişiklikleri ele alıyor. Bu değişikliklere bakıldığında sadece 6 şirket kendisine tüm üretim döngüsünü ele alacak şekilde hedef koymuş durumda. İyi haber ise bu değişikliklerin sera gazı salımını neredeyse %90 oranında azaltabileceği.

Bu rapor et ve süt ürünleri tüketiminin doğaya ve ekolojik dengelere verdiği zararı gösteren diğer bir çok araştırmanın arasına katılmış durumda.

BUNU DA OKU:  İklim krizi ve beslenme

Haziran ayında yayınlanan başka bir araştırma ise dünya nüfusunun et ve süt ürünlerini tüketmeyi bıraktığında tarım alanlarının %75 oranında azalacağını ortaya koymuştu. Bu yüzden araştırmanın uzmanları vegan beslenmeyi, çevreye ve ekolojik dengeye zararı azaltacak en iyi seçenek olarak kabul ediyor.

IATP direktörü, Shefali Harma da şu anda süregelen aşırı tüketimin ormansızlaşmaya, doğal kaynakların yok olmasına, antibiyotik direnci üzerinden kamu sağlığının gerilemesine yol açan bir sektörü desteklediğini belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
2018 yılında çevre savuculuğu yaptığı için öldürülen kişi sayısı şimdiden 54’ü buldu

Global Witness ve The Guardian'ın geçen yıl başlattığı bir çalışma dünya çapında çevre savunuculuğu yaptığı için öldürülen kişilerin kaydını tutuyor....

Kapat