Evde organik gübre nasıl üretilir?
Organik geri dönüşüm mucizesi olan kırmızı Kaliforniya solucanları sayesinde evinizde üreteceğiniz solucan gübresi ile kendi organik sebze ve meyvelerinizi yetiştirerek ailenizle birlikte sağlıklı ürünler tüketebilirsiniz.
TIKLAYIN: Solucan gübreciliği: Nasıl yapılır, nasıl satılır?
Organik gübrenizi kendiniz üretin.
Evde solucan gübresi üretimi için olması gerekenler; gübre ihtiyacınıza göre 500 – 1.000 adet arasında Eisenia Foetida cinsi kırmızı Kaliforniya solucanı, solucan kutusu ve mama olarak ev atıkları. Yediklerini hızlı ve daha çok dışkıladıkları için kesinlikle Eisenia Foetida cinsi solucan ile gübre üretimi yapmalısınız. Bu konsepti solucan gübresi üreticilerinden set olarak temin edebilirsiniz.
Organik dönüştürücüsü mucize kırmızı Kaliforniya solucanları mutfağınızdan çıkan bitkisel atıklarınızı çöp olmaktan kurtarıyor ve kısa sürede bizler için organik gübreye dönüştürüyorlar. Çok iyi değil mi?
Nasıl yapılır?
Evde üretim setini aldığınızda kâğıt, karton parçalarını ufalayarak kutunun en alt haznesine solucanlara bir “yatak” yapmalısınız. Solucanları maması ile beraber bu yatağa yerleştiriyorsunuz. Sonra üzerine boş bir kat hazne koyup, bu hazneye de evsel atıklarınızı koymalısınız. En alttaki hazne tamamen dolduktan sonra solucanlar yeni atıkları yemek için yukarı hazneye çıkmaya başlayacaklar. Her kat gübre ile dolduğunda bir üst kata geçecekler. Siz de en alt katta oluşmuş olan gübreleri alıp, bitkilerinizde organik gübre olarak kullanabileceksiniz. Bu süreç doldur boşalt yöntemi ile devam ediyor. İçerisine koyacağınız evsel organik atıklar yani sebze, meyve, çay/kahve posası, kâğıt vs. solucanlar ile temas edeceği için asla koku, sineklenme, kurtlanma yapmayacaktır. Aslında solucanların bir mucizesi de budur. Vücutlarının üzerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan “sölom” sıvısı evsel atıklarınızın koku, sineklenme vs. yapmasını engeller. Aşırı sulamadıktan sonra yuvalarından çıkmazlar.
Solucan gübresi bitkilere faydalı bir gübre midir?
Solucan gübresi, organik gübreler içerisinde en güçlü ve en etkili gübredir.
Amerika Kaliforniya Gıda ve Tarım Birliği’nin yaptırdığı akademik araştırmalara göre; özellikle sebze ve meyve bitkilerinde %70’e varan verim artışı gözlemlenmiştir. Bunun dışında her 3 ayda bir 2 katı çoğaldıkları için çoğalan solucanlarınızı olta solucanı olarak kullanabilirsiniz.
%100 organik solucan gübresi, içeriğindeki organik madde muhtevası nedeniyle toprağın su tutma ve havalandırma kapasitesini artırır. Solucanların gübreye geçirdikleri vücut sıvıları (sölom sıvısı) sayesinde bitkilerde patojenlere karşı direnç oluşturur. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıdaki mikroorganizma taşıyan bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunur ve dışkıya yani gübreye geçer ve bitkide büyümede hız ve direnç sağlar.
Solucan kutusunun dip suyunu tahliye etmelisiniz.
Gübreyi ne zaman elde edersiniz?
Ne kadar solucan o kadar çabuk organik gübre demektir. Az miktarda solucan üremeyi de yavaşlatır. Evlerde hobi amaçlı solucan gübresi üretimi için minimum 500 – 1.000 adet solucan ile başlamalısınız. Gübre için ayırdığınız alan solucan miktarı ile orantılıdır. Ortalama 60×60 cm kutularda yapmalısınız. Mama olarak verdiğiniz yiyeceklerin çoğu su olduğu için kısa sürede havaleli mamanız nemini kaybedecek ve azalacaktır. O yüzden mutfağınızdaki atıkları düzenli olarak biriktirmelisiniz.
Solucanların beslenmeleri ile ilgili kurallar:
* Mutfağınızdan çıkan bitkisel atıkları bir kutunun içinde toplayıp 1-2 gün beklettikten sonra solucanlara verebilirsiniz. Asitli, tuzlu, yağlı atıklar kesinlikle vermeyin. Örneğin; portakal, mandalina gibi asitli kabukları, et, süt atıkları vermeyin. Muz kabuğu ve çay posasını ise çok severler.
* Solucanlar güneş ışığını sevmezler bunun için bir ortam oluşturmalısınız.
* Solucanlar nemli ortamı sever. Özellikle sıcak havalarda bulundukları ortamın nemli olmasına dikkat edin. Suyu püskürterek ortamı nemlendirebilirsiniz.
* Ortam çok nemli ise kağıt ve karton parçaları ile takviye yapıp nem oranını düşürmelisiniz.
* Genel olarak çok sıcak ve çok soğuk ortamı sevmezler. 15 – 25 derece sıcaklık ideal. Solucanlar sıfırın altındaki derecelerde ölebilirler.
* Bitkisel atıklar solucanlara azar azar verilmelidir. Kutunun içinde 3 parmak yükseliğinde göz kararı ayarlayabilirsiniz.
* Ortamda olağanüstü bir durum ile karşılaşırsanız aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.
Kaynak:
Evlerde organik gübre üretimi