Fazla maydanozları kurutma teknikleri

Yaz kış sofralarda en bol bulunan yeşilliklerden biri maydanozdur. Bağışıklık sistemini koruyucu, idrar söktürücü, kan şekeri dengeleyici özelliklerinin yanında; şifa deposu maydanoz, göz sağlığını korumaya, mide bulantısı ve ağız kokusunu gidermeye de yardımcı olur.

Evde maydanoz yetiştiriyorsanız ve bol bol maydanozunuz çıkıyorsa, ya da bir demetini bir seferde tüketemiyorsanız fazla maydanozlarınızı kurutarak saklayabilir, gıda israfından kurtulabilirsiniz. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz iki maydanoz kurutma yöntemini aşağıda bulabilirsiniz.

Fırında maydanoz kurutma

Hem maydanozlarınızı hızlı ve pratik bir şekilde kurutmak hem de aroma ve lezzetini olabildiğince korumak istiyorsanız fırında kurutma işlemi yapabilirsiniz. Fırında kurutma yaparken maydanozlarınızı sık sık kontrol etmeniz gerekecek. O yüzen bu işe birkaç saatinizi ayırmalısınız.

İlk olarak yıkanmış ve tamamen kurumuş maydanoz yapraklarını saplarından ayırın ve bir fırın tepsisine yan yana dizin. Yaprakların üst üste binmemesine, aralarında biraz boşluk bırakmaya özen gösterin.

Eşit büyüklükteki yapraklar aynı hızla kurur, bu nedenle ortalamadan daha büyük yapraklarınız varsa, onları diğer yapraklarla kabaca aynı boyutta, daha küçük parçalara ayırın.

Fırınınızı en düşük ısı ayarında çalıştırın. Maydanoz yapraklarını dizdiğiniz tepsiyi orta rafa yerleştirin. Yaprakların tamamen kuruması 30 dakika ile iki saat arasında sürer. Her 10 dakikada bir yaprakları kontrol edin. Yaprakların tamamen kuru olup olmadığını anlamak için bir tanesini fırından çıkarın ve soğuduktan sonra parmaklarınızın arasında parçalayın. Çıtır çıtır olmuşsa ve kolayca daha küçük parçalara ayrılıyorsa, yapraklar hazırdır.

Maydanoz saplarını da kullanmak isterseniz kurutabilirsiniz, ancak saplar daha sert oldukları ve daha fazla su içerdikleri için kurumaları daha uzun sürer. Kurutmak istiyorsanız, kuruduktan sonra yaprakları çıkarın ve sapları kurutmaya devam edin.

Maydanoz yaprakları kuruduktan sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Parmaklarınızla veya makasla parçalara ayırın. Dilerseniz havan veya mutfak robotu da kullanabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Yılbaşı sofranıza pancarlı kek ve pasta

Kuru maydanozlarınızı cam kavanozda, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edin.

Doğal yoldan, havayla maydanoz kurutma

Elektrik harcamadan, biraz daha fazla zaman ayırarak da fırında hazırladığınıza benzer kuru maydanozlar elde edebilirsiniz.

Önce yıkanmış maydanoz saplarınızı küçük demetler halinde toplayın ve iple birbirine bağlayın. Kolay kurumaları için her bir demetin kalınlığının 1,5 santimetreyi geçmemesine özen gösterin. Saplar kurudukça küçülmeye başlayacağından demetleri olabildiğince sıkı bağlamaya çalışın.

Maydanoz demetlerinizi serin, kuru ve karanlık bir yere asın. Kuruyup kurumadıklarını görmek için demetleri birkaç günde bir kontrol edin. Test etmek için, bir yaprağın parmaklarınızın arasında kolayca parçalanıp parçalanmadığına bakın.

Nemin yüksek olduğu bölgelerde havayla kurutma daha uzun zaman alır. Bu durumda fırında kurutmak daha iyi bir seçim olabilir.

Kurumuş maydanozlarınızı elinizle ya da makasla parçalayarak cam kavanozda, serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Çok fazla maydanozunuz varsa mutfak robotundan geçirerek de parçalayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Gıda, Tarifler
İstanbul İklim Vizyonu açıklandı. Kentte neler değişecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kwkentin karbon nötr ve iklim dayanıklı bir dünya kenti olma hedefini, uluslararası kamuoyu ile...

Kapat