Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’nden dev hizmet: Detaylı açıklamalı, fotoğraflı permakültür anlatımı

Bir süredir Fenerbahçe Parkı’nda çok güzel şeyler oluyor. Saint Joseph Lisesi öğrencileri ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde başlatılan topluluk bahçesi yeşilleniyor, bahçede permakültür eğitimleri yapılıyor, gönüllü sayısı artıyor. Bugüne kadar bahçede düzenlenen  eğitimlere katılamayanlar için şimdi de detaylı fotoğraf ve açıklamalarla adım adım permakültür uygulama rehberi hazırlamışlar. Sizin de benzer bir proje başlatmak gibi hayalleriniz varsa Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi gönüllülerine kulak verin.

TIKLAYIN: Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği


1-Kompost sandıklarında oluşturduğumuz kompostu el arabasına yükleyerek yeni bitki yataklarımızın zeminine (kuru yaprak ve dalların üstüne) doldurduk.

2-Kompostumuzun üstünü yerlerde yetişen yabani otlarla ve yeşilliklerle kapladık.

3-Daha sonra bir karış kalınlığında torf toprağını otların üstüne serdik.

4-Bir sonraki adım için ise ilk olarak, derin bir saksı içerisine 1 çuval oranında toprak döktük.

5-Toprağın üstüne yarım çuval torf toprağını ekledik. Peki torf nedir? Tamamen organik bir toprak türü olan torf, nemli ve fazla yağış alan bölgelerde, bataklık ve göl kenarı gibi su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin su dibine çökmesi ve yıllar içerisinde çürümesiyle oluşur.Torfun su tutma ve havalanma kapasitesi yüksek, hacmi ise hafiftir. Organik bir toprak düzenleyici olan torf, her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilir. Toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek bitki içi en doğru büyüme ortamını yaratır ve böylelikle de bitkinin gelişim hızını artırır.

6-Toprak ile torfun üstüne bir de çeyrek oranda vermikulit ekledikten sonra bunların hepsini homojen olana kadar saksının içinde karıştırdık. Peki vermikulit nedir? Bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içerisinde tutabilir. Hafif olma özelliğinden dolayı bitki dikimi yapılacak karışım harçlarında kullanıldığında kök bölgesinde daha iyi bir havalanma ve fazla sayıda küçük hava boşluklarının oluşmasını sağlar. Bu da bitkideki kök gelişiminin daha iyi olmasını sağlar.

BUNU DA OKU:  Tüm tepki ve tartışmalara rağmen Hasankeyf'teki Ilısu Barajı'nın yapımına devam ediliyor

7-En sonunda da bu karışımı bitki yatağının üstüne kalın bir tabaka halinde yaydık.

8-Vermikulit parçalarının eşit bir şekilde yüzeye dağıldığından emin olduk.

9-Bitki yataklarımız artık tohum ekimi ve bebek fide dikimine hazır hale geldi. Bu sefer de tohum ekimi hazırlıklarına giriştik.

Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi etkinliklerini buradan takip edebilirsiniz.

 

 

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım, Topluluklar, Yeşil alanlar
Bilinç bulanıklığına karşı tüketmeniz gereken 6 gıda

Kafanızı toplayamıyorsanız altında daha büyük sebepler yatıyor olabilir.

Kapat