Bilinç bulanıklığına karşı tüketmeniz gereken 6 gıda

Hiç bilinç bulanıklığı yaşadınız mı? Bilinç bulanıklığı enerjinizi tüketen, odaklanma sorunlarına yol açan ve “kafanızı toplamayı” zorlaştıran zihinsel bir yorgunluk durumuna deniliyor. Bilinç bulanıklığının nedenleri hastalık durumları, ilaçların yan etkileri, gizli alerjiler, uykusuzluk, susuzluk ve fazla yemek olabilir.

Bilinç bulanıklığı tıbbi bir tanı unsuru olmasa da, bu durumu yaşayanların ortak tecrübeleri odaklanma sorunlarının yanında, göz yorgunluğu, baş ağrısı, kalitesi uyku ve entelektüel yetersizlik olarak paylaşılıyor.

İyi haber ise, beslenmenizi değiştirerek bu durumun önüne geçmenin mümkün olması. Bilinç bulanıklığını sonlandıracak, enerjinizi ve verimliliğinizi yükseltecek gıdaları tüketerek, beyninizi iyi beslenmiş ve nefes almış bir hale getirebilirsiniz.

Su, su, su…

Su insanların hücrelerinin ve organlarının düzgün çalışması için gereken hayati önemi olan bir gıda. Bir yetişkinin vücut ağırlığının %60’ını su oluşturmakta, ama bu rakam obez insanlarda %45’e kadar düşüyor.

Yeterli miktarlarda su içmek aynı zamanda odaklanmayı artırıyor, baş ağrılarını azaltıyor, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Her ne kadar günde 8-10 bardak su içilmesi gibi bir bilgi genel olarak kabul edilmiş olsa da biliminsanları yeterli su miktarını vücudunuzun size belirteceğini söylüyor.

Bunun için önemli olan susuzluğunuzu aslında vücudunuzdan su atan kahve veya gazlı içecekler ile değil, su veya çay içerek dindirmeniz.

TIKLAYIN: Daha fazla su içmek için 6 tüyo

Beyninizin yakıtı: Omega-3

Omega-3 beyniniz ve sinir sisteminiz tarafından en çok kullanılan besinlerden biri. Bununla beraber bu besini vücudumuz kendisi üretemiyor, o yüzden dışarıdan almak zorundayız. Omega-3 enflamasyonu azaltıyor, hücreleri koruyor, hafızayı ve zihinsel yetiyi artırıyor ve ruhsal dengeyi koruyor.

Omega-3’ün en iyi kaynakları somon, alabalık, sardunya gibi yağlı balıkları oluşturuyor, ama bu besini bitkisel kaynaklardan da almak mümkün. Keten, chia tohumları ve ceviz bilinen en iyi kaynaklardan.

BUNU DA OKU:  Bu yaz okumanızı tavsiye ettiğimiz 5 kitap

Gökkuşağını yiyin

Flavanoid bitkisel kaynaklı antioksidan özelliğe sahip besinleri kapsıyor. Bu bileşikler hücredeki toksinleri ve özgür radikalleri hedefleyerek yok ediyor. Özellikle özgür radikaller beyin hücrelerine ve DNA’karına zarar vererek bilinç bulanıklığına yol açabiliyor.

Yapılan araştırmalar flavanoidlerin, üzüm, nar, çilek, yabanmersini gibi meyvelerde bolca bulunduğunu gösteriyor, ama aynı zamanda neredeyse tüm meyve ve sebzlerde de bulunmakta. O yüzden beslenme uzmanları size farklı renklerden oluşan bir gökkuşağı tabağı öneriyor.

Kuersetin içeren yiyecekler

Flavanoidlerin bir alt grubunu oluşturan kuersetin de antioksidan özelliğe sahip. Bununla beraber kuersetin, histamin oluşmasını yavaşlatarak alerjiye aşırı tepki oluşmasını engellemekte ve böylelikle bilinç bulanıklığının önüne geçmekte.

En fazla kırmızı soğan, dere otu, kızılcık ve karabuğdayda bulunan kuersetin tüketmeden önce bir alerji testi yapmayı ve gizli bir alerjiniz olup olmadığını keşfedebilirsiniz.

Bitter Çikolata

Harika bir tadı olmasının yanında, bitter çikolata aynı zamanda süper gıdalardan biri. Yüksek miktarda antioksidan içeren ve beyni güçlendiren bitter çikolatada bulunan kakao flavonolleri ile zihinsel yetiyi güçlendirmek, kan basıncını dengelemek ve konsantrasyonu artırmak mümkün.

Bununla beraber bitter çikolatanızın en az %70 oranında kakao içermesine, ekstra şeker içermemesine dikkat etmelisiniz. İsterseniz sade kakao tozu alarak bunu içeceklerinize veya smoothielerinize katabilirsiniz.

Probiyotik zengini yiyecekler

 

Sadece sindirim sistemimizde, vücudumuzda bulunan hücrelerden daha fazla sayıda yaklaşık 100 trilyon bakteri bulunmakta. Bu bakteriler vücudumuzun sistemleri ile beraber çalışıp, beynimize yararlı vitaminleri ve kimyasalları üretmekte. O yüzden biliminsanlarının bir kısmı sindirim sistemimizi ve bakterileri ikinci beynimiz olarak adlandırıyor.

TIKLAYIN: Bakterileriniz ve akıl sağlığınız arasındaki bağ sizi şaşırtacak

Yalnız vücudumuzda şekerle beslenen bakterilerde bulunmakta ve bunlar diğer bakterilerin sayısını azaltabiliyor. O yüzden aşırı fazla şeker tüketimi bilinç bulanıklığına  yol açabiliyor.

BUNU DA OKU:  Beyin ve akıl sağlığınıza yararlı 5 şifalı bitki

Uzmanlar özellikle sadece sirke ile yapılmış turşularda ve kefirde bulunan probiyotiklerin sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin dengesini koruyacağını belirtiyor. Bu besinleri beslenmenize ekleyerek beyniniz için gerekli olan vitamin ve kimyasalların üretimine destek verebilirsiniz.

Kaynak: MindBodyGreen

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Ofis, Şifa, Yeme İçme
Kadıköy Belediyesi’nden çağrı: Kendi elektriğini üreten kent mobilyası tasarımcıları aranıyor

Kadıköy Belediyesi bu yıl 26 - 28 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy Çevre Festivali düzenliyor. Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında doğayı odağına...

Kapat