Fikrin var, paran yoksa…

Yaratıcı fikirlerin gerçekleşebilmesi için projelere kaynak sağlayan yenilikçi bir platform açıldı. Türkiye ve Avrupa’daki ilk ve tek crowdfunding* (kitle kaynağı kullanımı) uygulaması olma özelliğini taşıyan Projemefon, aynı zamanda yaratıcı endüstriler için de alternatif finansman alanı olma özelliğini taşıyor.

 

Fikrin var paran yoksa “www.projemefon.com”

Projemefon, müzikten modaya, teknolojiden tasarıma, edebiyat, oyun, tiyatro, sinema, gastronomi ve daha birçok yaratıcı alanda proje sahiplerine harika bir fırsat sunuyor. İyi bir fikrin, doğru iletişim ile geniş kitlelerin ilgisini çekebileceğine ve hak ettiği desteği göreceğine inancıyla yola çıkan Projemefon hayallerini gerçekleştirmek isteyen herkesi aynı platformda buluşturuyor. Yaratıcı proje sahiplerine ve girişimcilere kalabalıkların gücüyle hedeflerine ulaşma fırsatı sunan bu yenilikçi platform kaynak yaratmanın yeni formu olarak öne çıkıyor.

-1(4)

Kitlelerin desteğiyle gerçekleşen ilk başarılı proje: Soaked

Projemefon’da dans, edebiyat, film&video, fotoğraf, moda, müzik, oyun, sanat, tasarım, teknoloji, tiyatro ve yemek alanlarında olmak üzere toplam 12 proje kategorisi yer alıyor. Müzik kategorisinde yer alan Soaked adlı müzik grubunun klip projesi, hayranları sayesinde Aralık ayı içerisinde 6.625 TL lik destek toplayarak proje hedefine ulaştı. Aynı zamanda Projemefon’daki ilk başarılı proje olma özelliğini taşıyan Soaked klip projesi, kısa sürede topladığı desteklerle, Projemefon’un yakın zamanda yaratıcı sektörler için alternatif bir finansman platformu olacağının habercisi.

En çok destek proje toplayan proje ise Ekümenopolis oldu; ödüllü belgesel sinemalarda gösterime girmek için istediği desteğin fazlasını toplayarak büyük bir başarı elde etti.

Projemefon yaratıcı sektörler için alternatif finans alanı yaratıyor

Projemefon; günümüzde ülke ekonomilerinin büyümesine katkı sağlayacak kadar etkili bir “meslek” olarak öne çıkan yaratıcı sektörler için kollektif davranma ve yaygınlaşma olanağı sunuyor.

Yaratıcı fikir ve projeleri olan amatör profesyoneller Projemefon sayesinde görünürlük kazanırken, bu alanda faaliyet gösteren girişimciler için hizmet ve ürünlerini geniş kitlelerle paylaşabiliyor.

BUNU DA OKU:  Kaçkar artık umut dolu

Türkiye’de yaratıcı sektörler alanında yenilikçi fon sağlama olanağı sağlayan Projemefon bu yönüyle sektörün gelişimine yönelik bir misyon da taşıyor. Platform aynı zamanda yaratıcı projelerin sunduğu niş ürün ve hizmetlerle kültür- sanat ve yaratıcı alanlarda bir satın alma mecrası olarak da karşımıza çıkıyor.

Ya hep, ya hiç ! Projemefon nasıl çalışıyor?

-2(10)İnsanları ortak bir amaç için bir araya getirerek projeleriyle başarı hikâyeleri oluşturmalarını sağlayan Projemefon’un çalışma sistematiği proje oluşturma, proje yükleme, destek süreci, sonuç ve ödüller olmak üzere beş ana adımdan oluşuyor.

Ön hazırlık aşaması olarak açıklanabilecek proje oluşturma adımında, yaratıcı fikir sahibi projesini oluşturduktan sonra, projesini gerçekleştirmek için gereken miktarı belirledikten sonra; kendisini, projesini detaylı anlatan bir video çekmeli ve metin hazırlar. Öte yandan destekçilerine destekleri karşılığında vereceği orjinal, eğlenceli ve özel ödüller belirler. Ödüller 1 TL ile 10.000 TL ücretlendirilmelidir.

Proje sahibi , proje içeriğini siteye üye olup yüklediği anda destek toplama süreci başlar. Proje 60 gün boyunca sitede yayında kalmaktadır.

60 günlük süre sonunda ise proje sahibi eğer hedeflediği miktara ulaşırsa ya da hedeflediği miktarın üzerinde desteğe sahip olursa proje bitiş tarihinden itibaren maksimum 14 iş günü içerisinde topladığı tüm miktarın %10 u kesilerek proje sahibine iletilmektedir. Eğer proje sahibi hedeflediği miktara ulaşamazsa o ana kadar toplanan tüm destekler, destekçilere olduğu gibi iade edilir.

Hedeflediği miktara ulaşan başarılı proje sahibi ise projesini tamamlar ve destekçilerine ödüllerini en kısa zamanda iletir.

Kolay kullanım imkanı, esneklik ve şeffaflık

Projelere fon bulmanın en yaratıcı platformu Projemefon aynı zamanda estetik ve kolay kullanıma sahip site yapısıyla da göze çarpıyor. Proje destekçilerine kolay ödeme imkanı sunan sitede kullanıcılar hem banka havalesi hem de kredi kartı ile işlem yapabiliyor. Aynı zamanda yaratıcı endüstriler için alternatif bir satın alma mecra olma özelliği taşıyan sitede geri iade işlemlerinde destekçilerden hiçbir komisyon, masraf alınmıyor.

BUNU DA OKU:  Atıklar, atıklarımız...

Projemefon, proje sahiplerine ise başarılı olamadıkları takdirde aynı proje ile birden fazla başvuruda bulunma, projelerini güncelleme gibi esneklik imkanı sağlıyor.

*Crowdsourcing hakkında:

Kalabalıkların gücü geleceğin trendi. En büyük şirketler bile günümüzde crowdsourcing yöntemini kullanıyor. Geleneksel işgücünü altüst eden bu yeni oluşum sadece dev şirketlerin değil, biraz boş zamanı, öğrenme isteği ve internet bağlantısı olan herkesin ekonomik üretkenliğe katkıda bulunmasına izin veriyor. Crowdsourcing ya da kitle kaynağı kullanımı, insanları kendi içine kapatmak yerine farklılıkların önemsiz hale geldiği bir ortamda internetin, ideal olarak dünyadaki tüm insanları aynı doğrultuda birlikte çalışmak için bir araya getirecek bir zemin oluşturma aracı olarak ortaya çıkıyor.

İnternete erişimi olan milyonlarca insanın oluşturduğu bu işçi ağı sayesinde her coğrafyadan her türlü insan bugün alışık olunmayan seviyelerde işbirliği yapıyor ve ekonomik karşılığı olan işleri organize ediyor. Girişimcileri, sanatçıları, tasarımcıları ve tüm hobi sahiplerini hafife alınmayacak avantajlarla donatan bu yeni olgu bir işin internet ortamında geniş kitlelere belli bir ödül karşılığında sunulması ve onların önerilerini veya çözümlerini alma uygulaması olarak açıklanabilir. İş dünyasından siyasete, medyadan finansa, bilimden mühendisliğe, sanattan eğlence üretimine kadar her şeyin üretiliş biçimini değiştirmeye şimdiden başlayan bu uygulama Türkiye’de de gün geçtikçe önem kazanıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Ekolojik ayak izinizi hesapladınız mı?

Beş dakikanızı bile almayacak anketi tamamlayıp ekolojik ayak izinizi düşürmek için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kapat