Fukuşima’daki radyoaktif sular Pasifik’e mi boşaltılacak?

Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada Fukuşima’da 2011 yılında yaşanan korkunç deprem ve tsunami nedeniyle zarar gören nükleer santralin soğutulması için kullanılan radyoaktif suyu Pasifik’e boşaltmak zorunda kalacaklarını açıkladı.

Kazadan sonra soğutma işleminde kullanılan suyun yeraltı sularına karışması sonucunda tesiste şu anda bir milyon ton atık su bulunduğu biliniyor. Yapılan açıklamaya göre 2022 yazı itibarı ile atık suların depolanabileceği alanlar dolacağından bu sular Pasifik’e boşaltılmak zorunda kalınacak.

Santrali yöneten Tepco yetkilileri, atık suları radyonüklitlerden arındırmayı denediklerini ancak suyu radyoaktif hidrojen izotopu trityumdan arındıracak bir teknolojinin henüz mevcut olmadığını belirtiyorlar.

Kıyılarda bulunan çoğu santralin trityumlu suları denize boşalttığı biliniyor. Trityum doğada da bulunan bir madde ancak çok küçük miktarlarda bulunuyor. Bunun yanında Tepco, geçen yıl yaptığı bir açıklamada tanklarda bulunan tek zararlı maddenin trityum olmadığını, suda farklı maddeler de bulunduğunu açıklamıştı.

Çevre Bakanı Harada, dün düzenlediği basın toplantısında “Tek seçenek atık suyu denize boşaltıp seyreltmek. Hükümet bunu etraflıca değerlendirecek ama benim çözüm önerim bu” dedi. Denize boşaltılacak su miktarı hakkında ise bir bilgi vermedi.

Hükümetin nihai kararı, uzmanlardan oluşan bir heyetin raporundan sonra alacağı belirtiliyor. Diğer seçenekler sıvının buharlaştırılması ya da toprağa gömülmesi.

Kaynak: The Guardian

BUNU DA OKU:  Türkiye'de iklim değişikliğiyle yeterince mücadele edilmediğini düşünenlerin oranı yüzde 82
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Amazon ormanları yanıyor: Dünyanın akciğerlerinde sene başından bu yana 74.000 yangın çıktı

Dünyanın akciğerleri olarak anılan Amazon ormanlarında çıkan yangınların önüne geçilemiyor. Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden (INPE) yapılan açıklamada, Amazon bölgesinde geçen

Kapat