Geleceğin (neredeyse hiç) su kullanmayan 4 teknolojisi

Duş alma alışkanlıklarımızdan çamaşır makinelerine, mutfaktan kağıt yazıcılara kadar hiç su kullanmayan ya da suyu neredeyse hiç kullanmayan teknolojiler geleceğin kapısını aralıyor.

Bu değişimin ilk örneklerinden biri DryBath adlı şirketin geliştridiği dünyanın ilk duşa alternatif losyonu. Son 4 yıldır bu ürünü geliştiren şirket, en sonunda antiseptik içeren bitkisel yağlar, kan dolaşımına yararlı bioflavonoidler ile doğal parfümlerin karışımından oluşturduğu losyonu kullanıma sundu.

Gelişmekte olan ülkeler için tasarlanmış bu ürün, suya ulaşımı ya da temel sağlık hizmetlerine ulaşımı zor alanlar için bir kurtarıcı rolünde. Ama şu an bu ürün şehrin hızlı yaşamı için de tercih edilmekte, hatta şirketin en büyük pazar alanı ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri.

Şimdilik ABD ve Avrupa Birliği’nde sunulan bu ürünü kullananların ilk tepkisi ürünün güvenirliliğine karşı bir şüphe olmuş, ama ilk kullanımdan sonra ürünün kolaylığına olan güvenilirlik artmaya başlamış. Her kullanımda neredeyse 40 litre su harcanmasını engelleyen bu ürün, duş başına 7 Türk Liralık ücretine rağmen ayda 4.000 üzerinde sipariş almakta.

Duş alma alışkanlıklarınızı daha değiştirmeye hazır değilseniz, sizi mutfağa alalım. Yakın zamanda piyasa sürülecek Eggxactly adlı bu ürün içerisinde barındırdığı silikon ile yumurtayı koruyarak ısıtıyor ve işlemcileri ile en mükemmel pişirme zamanını ve ısısını ayarlıyor.

3423522345555

10 yıldan fazla süredir geliştirilmekte olan bu ürün, aldığı yatırımlar ile yumurta sevenleri gereksiz su kullanımından kurtaracağa benziyor. Piyasaya 130 liralık bir etiketle sürülecek bu ürün şimdiden aldığı siparişler ile ilk üretimini garantiye almış.

Eggxactly, normalde 1 yumurtayı haşlamak için kullanılan yarım litre suyu denklemden çıkarıyor. Akıllı yapısı ise normalde kullanılan enerjinin sadece %1’ini kullanılıyor ve bu tasarrufu ile ödediğiniz ücreti en fazla 1 yıl sonra düşen elektrik faturasından kazanacağınızı savunuyor.

BUNU DA OKU:  Tünel'de geri dönüşüme yeşil ışık

Bu yenilikleri yeterli bulmadıysanız, İngiliz teknoloji grubu Xeros’un ürettiği su kullanmayan çamaşır makinası dikkatinizi çekebilir. Xeros’un ürettiği bu teknoloji su yerine naylon polimer boncuklarkullanmakta.

640

3 ile 5 yıl içerisinde piyasaya sürülmesi beklenen bu ürün, döngüsel ekonomi felsefesi ile beraber geliyor. Yıkama başına ya da polimer boncukları değişim başına makina kiralama sistemini tüketicilere sunmayı düşünen şirket, aynı zamanda bakım servislerini de baştan aşağı yenilemeyi düşünüyor.

Şu anki teknolojisi ile su kullanımında çok büyük düşüşler vaat etmeyen şirket, geleneksel makinalardan %50 daha az su kullanarak, 20 derecede, 50 derecede yıkanmanın sağlayabileceği bir temizlik sunuyor ve renklerin solmasının, kırışıklıkların, çekmenin önüne geçeceğini belirtiyor.

Susuz teknolojilerin en yenilerinden birisi ise Epson içerisinde kağıt geri dönüşümü imkanı sağlayan yazıcısı. Atık kağıtları yeni kağıt üretiminde kullanan bu makina, kuru işlem adı verilen bir teknoloji le makinanın içindeki nemi üretim döngüsüne ekliyor.

3007

Bir A4 kağıt için 2 ile 13 litre arasından bir su harcandığını düşünürsek, makinanın içindeki nemi kullanan bu teknoloji çok büyük kazanımlar sağlayacakmış gibi.

Daha geliştirilme aşamasında olan bu teknolojininin, bu sene sonunda Japonya’da tüketiciye sunulması bekleniyor. Şimdilik büyük kurumsa ofisleri hedefleyen Epson, kullanımın artması ile beraber daha küçük ofisler ve bireysel kullanıcılar için de seçenekler sunmayı planlıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, İyi haberler, Teknoloji
Kilis okul projesine destek sergisi

Contemporary Istanbul ve Aralık Derneği tarafından 2016-2017 eğitim yılının başında hayata geçirilmesi planlanan ilkokul projesine finansman sağlamak için 12-13 Mayıs'ta...

Kapat