Geleceğin tekstil teknolojisini oylayın, 1 milyon Euro’luk ödülü kazansın!

Ağustos ayında, İsveçli tekstil devi H&M’in kar amacı gütmeyen kuruluşu Conscious Vakfı tarafından hayata geçirilen ve moda endüstrisinde sürdürülebilir inovasyon yaratmaya yönelik Global Change Award, moda endüstrisinde kullanılan kaynakların yeniden kullanımına yönelik dünyanın dört bir yanından cesur ve yenilikçi fikirlere 1 milyon euro tutarında ödül vereceğini duyurmuştu.

112 ülkeden 2,700 yenilikçi insan, modada döngüyü tamamlayabilmek adına yarışmaya katıldı ve 5 proje, uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından belirlendi.Kazananı ise kamuoyu belirleyecek. 7 Şubat’a kadar sürecek oylamaya Türkçe seçeneği de olan globalchangeaward.com’dan katılabilir, projeleri daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Oldukça yenilikçi projelerin katıldığı yarışmada, portakal suyu ile yeni tekstil ürünleri yaratmaktan, geri dönüşüm için internet platformları yaratmaya, atık polyester geri dönüştürmek için mikropları kullanmaya kadar pek çok farklı fikir var.

Kamuoyu tarafından verilecek oylar ise, seçilen bu 5 proje için, toplamda 1 milyon Euro olan ödülün nasıl dağıtılacağına karar vereceği için çok belirleyici olacak. En fazla oy alan finalist 300,000 euro, ikinci finalist 250,000 euro, geri kalan üç finalist ise 150,000’er euro alacak.

3246557

Aynı zamanda, H&M Conscious Vakfı, Accenture, KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, bir yıllık bir destek modülü oluşturarak kazananların buluşlarını hayata geçirmeleri için destek verecek. Kazananlar 10 Şubat’ta Stockholm’de gerçekleşecek olan büyük ödül töreninde ve 11 Şubat’ta globalchangeaward.com’da açıklanacak.

New York Bilim Akademisi CEO’su ve Global Change Award jürisi Ellis Rubinstein Global Change Award ile tam anlamıyla kutunun dışında düşünen, moda endüstrisini daha sürdürülebilir hale getirmek için kapsamlı teknolojiler kullanarak daha az enerji harcayan ve çevreye zarar vermeyen, tüm bunları yaparken de moda ürünlerini daha bile çekici hale getiren fikirleri ödüllendirildiğini belirtiyor.

Finalistler:

BUNU DA OKU:  Tembeller için 5 sağlıklı yaşam önerisi

Polyesterden Polyestere: Atık polyesterin geri dönüşümü için mikropları kullanmak

213425647

Tekstil ürünlerinde en fazla kullanılan ipliklerden polyesterin maalesef geri dönüşümü genel olarak diğer ipliklerle beraber kullanıldığı için oldukça zor.

Bu proje yeni bir mikrop türü geliştirerek, atık polyester daha küçük parçalara ayırıp, daha sonra bu parçalardan aynı kalitede yeni polyester iplikleri üretmeyi planlıyor.

Yosundan Kumaş: Su altında tektil için iplik üretmek

12671946

Denizde yetişen yosun çeşitlerinden aslında tekstil için kaynak olarak kullanılanilme ihtimali de var. Yeni bir tekstil ipliği türü oluşturacak bu yosunlar, büyürken enerjisini güneşten ve havadaki karbondioksitten alıyor.

Dünya’nın her köşesinde yetişen yosunlar böylelikle hem ulaşımdan kaynaklanacak karbondioksit salınımını azaltıyor, hem de tekstil için çevre dostu bir kaynak sunuyor.

Yaratmak için Ayrıştır: Atık pamuktan yeni kumaş

1342536457

Atık pamuktan yeni kumaş üretimi. Tekstil atıklarının çözünmesini sağlayan yeni bir teknoloji, pamuk atıklarının kalite kaybı olmadan yeni kumaşların üretiminde hammadde olarak kullanılmasını sağlıyor.

Çevre dostu bir çözücü kullanarak, pamuktan kumaşları yeniden pamuğa yakın tekstil iplikleri olarak üretilmesini sağlayan bu teknoloji, çöp dağlarının önüne geçip, kaynak kullanımını azaltıyor.

Üretim Artıklarını Değerlendirmek: Tekstil artıklarını yeniden değerlendirmek için online Pazar

2134253647

Bu proje, tekstil artıklarına dair verileri toplayarak imalatçılardan tasarımcılara ve yeni kıyafetlerin tasarım sürecine doğrudan ve gerçek zamanlı olarak aktaracak küresel ve online bir pazar projesi geliştiriyor.

%10-15’i çöpe giden tekstil malzemelerinin üretim süreçlerine gerçek zamanlı olarak kıyafet imalatçılarının artık envanterini aktaran bu yazılım, marka ve tasarımcıların daha çevre dostu bir yaklaşım benimsemesini sağlarken imalatçılara da ek gelir imkânı sunuyor.

Turunçgillerden Kumaşlar – Meyve Sularının yan ürünlerinden yeni bir kumaş

14253647588

Kumaş üretimi için özel bir mahsul yetiştirmek yerine meyve suyu imalatının yan ürünlerini kullanmak sürdürülebilir kumaşlar üretmeyi de mümkün hâle getiriyor.

BUNU DA OKU:  Adem ve Köpek

Yan ürünlerden üretilen ve farklı kumaş türleri için kullanılabilen bu iplikler kaliteli ve sürdürülebilir kumaş talebini karşılıyor. Bu yöntem masrafları ve endüstriyel atıklara

bağlı çevresel etkiyi azaltırken aynı zamanda yeni bir tür iplik üretmek için de elverişli bir hammadde sağlıyor.

Moda sektörünü baştan aşağı değiştirme potansiyeline sahip bu 5 projeyi oylamak içinwww.globalchangeaward.com’u ziyaret etmeyi unutmayın.

Global Change Award Jüri Üyeleri:

Dr. Michael Braungart: ‘’Büyüterek İnovasyon ve Kalite’’ Akademi Kurul Başkanı, Erasmus Üniversitesi Rotterdam, EPEA Hamburg Bilim Direktörü, Lephana Universitesi Profesörü

Prof. Rebecca Earley: Tekstil Geleceği Araştırmaları Direktörü ve Sürdürülebilir Tekstil & Tasarım bölümü Pröfesörü, University of the Arts London

Mr. Ma Jun: Çin, Çevre ve Kamu Enstitüsü Direktörü

Ms. Eva Kruse: Danimarka Moda Enstitüsü CEO’su, Kopenhag Moda Haftası CEO’su

Prof. Johan Rockström: Stockholm Üniversitesi Çevre Bilimleri Profesörü, Çevre Dayanıklılığı Merkezi Direktörü

Mr. Ellis Rubinstein: New York Bilim Akademisi CEO ve Başkanı

Ms. Franca Sozzani: Vogue İtalya Genel Yayın Yönetmeni

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Tekstil, Yenilenebilir Enerji
Umudumuz yine Fransa: 1.000 kilometrelik güneş panelli yol yapılıyor

Wattway ile Fransızlar yollarından güneş topluyor.

Kapat