Geleceğin ulaşım teknolojisi: Hyperloop

Çevreci teknoloji liderlerinden Elon Musk, Hyperloop adını verdiği yüksek hızlı kara ulaşım sistemini 2013 yılında kamuoyu ile paylaştı. Manyetik kapsüllerin içinde saatte 1200 km’ye yaklaşan hızlarda güvenli bir şekilde ulaşım sağlaması düşünülen konsept, çoğu kşi tarafından bir hayal olarak algılandı.

Ama Elon Musk’ın bu konuları ne kadar ciddiye aldığını bilen bir kaç mühendis, bu konsepti gerçeğe dönüştürmek için sessizce çalışmaya başlamıştı bile.

Hyperloop Technologies şirketi geçen senin sonlarında, teknolojiyi test etmek için Las Vegas’da 50 hektarlık bir arsayı aldığında oldukça dikkat çekti. Bu ayın başında ise şirket, CNNMoney kameralarına, bu yılın sonuna doğru ilk testlere başlayacakları 5 kilometrelik kanallarını tanıttı. Yalnız bu testler Hyperloop teknolojisinin yarı gücü, yani yaklaşık 600 km/s’lik bir hızda olacak.

Ses hızına oldukça yakın bir hızda kara ulaşımı Jetgiller çizgi filminden çıkma gibi bir fikir olsa da, Hyperloop Technologies CEO’su Rob Lloyd teknolojinin arkasındaki bilimin oldukça basit olduğunu söylüyor. Kapalı bir ortamda basıncı aradan çıkarılması ile beraber sürtünmenin de aradan çıktığını belirten Lloyd, yolcuları taşıyacak kapsülün çok az bir enerji ile inanılmaz bir derecede ivmelendiğini gördüklerini söyledi.

2234256758

Bu arada, ismi çok farklı olmayan başka bir şirket Hyperloop Transportation Technologies, yarışa 6 km’lik bir test kanalı inşaa etmek için Kaliforniya’da bir arsayı kendine ayırdı. Planlanan sistemin tamamı güneş enerjisi ile çalışıyor, böylelikle zaten çevreye etkisi oldukça az olan teknolojinin ayak izi neredeyse yok seviyeye geliyor. Hyperloop Transportation Technologies bu test alanında Hyperloop teknolojisinin 36 ay içinde tam gücü ile deneceğini belirtiyor.

Los Angeles’da kurulan şirket aynı zamanda değişik şirket yapısı ile de dikkat çekiyor. Şirket tamamı ile kitle fonlaması ile çalışıyor, şirkette çalışanlar ise hisse senedi karşılığında maaşlarını alıyorlar. Nasa, Boeing, Tesla ve SpaceX şirketlerinden ayrılarak geşen mühendisleri olan şirketin, 500’e yakın gönüllü çalışanı var.

BUNU DA OKU:  Adrenalin düşkünlerine...

Kaliforniya ve San Fransisco arasında arazi alan şirketin buradaki amacı, otoyolda gidenlerin projelerini arabalarından görmeleri ve kendilerinden daha hızlı bir şekilde, hem de güneş enerjisi ile yolculuğun yapabileceğinin altını çizmek istemesi. Bu arsada aynı zamanda enerjisini gene güneş enerjisinden sağlayacak bir kasaba kurmayı hedefleyen Hyperloop Transportation Technologies yıl sonuna kadar projelerini bitirmeyi hedefliyor.

Elon Musk, bu şirketlere kendi uzay taşımacılığı şirketi SpaceX üzerinden açacağı bir yarışma ile kazanana yardım elini uzatmaya hazır. Geçen yılda aynı şekilde bağımsız mühendislere ve üniversite öğrencilerine bir yarışma açan SpaceX birinci gelen projenin 50 bin dolar kazanacağı bir yarışmayı başlatmıştı.

1447442895

Asya ve Avrupa’da 600 km/s’e çıkan hızlı trenlere rakip olarak düşünülen bu sistemin önündeki en büyük engel ise masraflar. 6 km’lik test parkurlarının 15 milyon dolarlık bütçesi, Los Angeles ve San Fransisco arasında yapılacak bir Hyperloop ulaşım sistemi ise Elon Musk’ın da hesaplarına göre 6 ile 10 milyar dolarlık bir yatırım gerektiriyor.

MIT’den havacılık ve uzay yolculuğu profesörü, R. John Hansman Jr, Hyperloop teknolojisinin arkasındaki bilimin sağlam olduğunu, ama asıl sorunun projeyi diğer ulaşım yöntemleri ile rekabet edecek şekilde ucuza mal edebilmek olduğunu belirtiyor.

Edirne’den Hakkari’ye 2 saatten az bir sürede, İstanbul’dan Ankara’ya ise 20 dakikada gidebilmeyi mümkün kılan bu teknolojinin geleceği belirsiz olsa da, bu teknoloji için yapılan yatırımların ve gelişmelerin beklenilenden hızlı olması belki de hayal diye adlandırılan bu projenin gerçeğe dönüşmesi ile son bulabilir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Ağaçların insanlık ile beraber büyüyebileceğini gösteren 12 mimari tasarım

İstersek çözüm mümkün!

Kapat