İklim grevi Türkiye’de: Hareketi başlatanlardan 11 yaşındaki Atlas’la konuştuk

16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg‘in İsveç’te başlattığı İklim İçin Okul Grevi tüm dünyaya yayılıyor. İnteraktif grev haritasına göre 15 Mart’taki okul grevine Türkiye’de 11 farklı noktadan katılım olacak. 15 Mart Cuma günü saat 12:00’de Bebek Parkı’nda grev yapacağını açıklayan ve arkadaşlarına katılım çağrısı yapan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ile konuştuk.

Röportaj: Deniz Aytekin

Merhaba Atlas bize biraz kendinden bahseder misin?
Merhaba, biliyorsunuzdur 11 yaşındayım. Bilnet Bahçeköy’de yedinci sınıftayım. Derslerim de fena değil. Futbol oynamayı çok seviyorum. Bir de çizgi romanlar yapıyorum. Genelde süper kahramanlar yapıyorum çizgi romanlarımda.

İklim için okul grevi nedir? Bu hareketi Türkiye’de başlatan ilk isimlerden birisin. Nasıl karar verdin bu hareketin bir parçası olmaya?
Greta Thunberg’i takip etmeye ekim ayında başladım. Onun yaptıkları ve özellikle de video’ları, yaşam tarzı dikkatimi çekti. Onun yaptıklarından mutlu oldum. Sonra bir sürü yerde protestoları olduğunu duymaya başladım. İstanbul’da da vardır diye düşündüm ama bulamadık. Annem de bana bu konuda destek olacağını söyledi.

İklim grevinin, çocukların ve gençlerin yaptığı ve büyüklerin artık hiçbir çözümle karşımıza çıkmadıkları zaman seslerini duyurabilmeleri diyebiliriz. Sadece geleceğimizle ilgili ve çok ciddi bir konu bence. Kimse yapmayacaksa, ben tek başıma da olsam yaparım diye başladım.

15 Mart’ta Bebek Parkı’nda toplanma çağrısı yapıyorsun, o gün neler yapacaksın?
Biraz soğuk olacakmış galiba. O yüzden sıkı sıkı giyineceğim. Sonra Bebek Parkı’na gideceğim. Arkadaşlarımın ve başka öğrencilerin gelmesini bekleyeceğim. Herkes kendi pankartını da yaparsa ne demek istediğimizi anlatabiliriz. Kalabalık olursak belki bizi duyarlar. Hepimizin amacı aynı.

Gezegenin geleceği hakkında seni düşündüren ve endişelendiren şeyler neler?
Biz belgesel seyrediyoruz evde bazen ve onlardan bazıları iklim değişikliğini anlatan filmler oluyor. Sanki korku filmi gibi. Ama şimdi Greta bir şey başlattı. Biliminsanlarının söylediklerine göre konuşuyor. Hepsi gerçek. Biz onun söyledikleriyle aynı fikirde olan çocuklarız. Aslında bence iklim değişikliğini bilen her çocuk da bunu yapardı. Greta cesur çıktı.

BUNU DA OKU:  Mart takvimimiz hazır

Greta iklim değişikliğini insanların evlerinin yanmasına benzetiyor. Öyle bir şey işte. Nefes alamayacağınız, sebze yetiştirmek için toprak bulamayacağınız, su bulamayacağınız çok sıcak bir yerde yaşamak ister miydiniz? İstemezdiniz değil mi? Ama bize öyle bir yer bırakıyorsunuz. Ne yapmamızı bekliyordunuz?

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olan bir genç olarak senin yetişkinlerden taleplerin neler?
Paris Anlaşması’na uyulması için okul grevi yapıyor bazı ülkelerdeki öğrenciler. Türkiye henüz Paris Anlaşması ile ilgili kriterlerden çok uzak. Sera gazı emisyonlarını bitirmek gerekiyor. Çok zormuş bu. Zor ama bırakmadığınız zamanki kadar ölümcül değil. Bizim için yapabilirsiniz belki. Ben 23 yaşına geldiğimde çok geç olacak. Siz yapmazsanız biz yapacağız ama 12 yıl kaldı geri döndürebilmemiz için bunları.

İnternetteki iklim için okul grevi haritasına göre Türkiye’de 10 farklı şehirde grev yapılacak. Önümüzdeki dönemde bu farkındalığın ülkemizde de yaygınlaşacağını düşünüyor musun?
Biz bu aklımızla bunu yapabileceğimize inanıyoruz, siz de inanın. Bizim sayımız büyüyecek ve siz bizi daha iyi anlamaya başlayacaksınız. Bizim kadar küçük çocuklar sokağa çıkıp seslerini yükseltince farkında olacak büyükler de.

Bu harekete katılmayı düşünen arkadaşların için önerilerin neler?
12 Mart’ta ilk kez çocuklar gelecekleri için sokağa çıkacaklar. Dünyada bir süredir yapılıyor, Türkiye’de ilk. Hem de okulu kırıp toplanıyoruz. o yüzden ne için orada olduklarını anlamaları çok önemli. Bizlerin talepleri var ve sesimizi pankartlarımızla ve oradaki varlığımızla göstereceğiz. Sıkı giyinin, su mataranızı yanınıza alın, pankartınızı yapın ve gelin. O kadar.

Türkiye’den iklim grevine katılacağını bildiren gençlerin bazı tweet’leri:

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Norveç’teki tüm plastik şişelerin yüzde 97’si geri dönüştürülmeye başlandı. Peki nasıl?

Norveç'te uygulanan radikal geri dönüşüm sistemi, inanması güç sonuçlar doğuruyor. Yapılan son düzenlemeler ile birlikte ülkedeki pet şişelerin yüzde 97'si...

Kapat