Grönland’da bir günde iki milyar tonluk buz eridi, sonucu bu fotoğraf oldu

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’ne bağlı Okyanus ve Buz Merkezi’nden iklim bilimci Steffen Olsen’in, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle Grönland’da iki milyar tonluk erime yaşandığı gün çektiği bu fotoğraf dünya gündemine oturdu.

13 Haziran’da Olsen’in de içinde bulunduğu bir grup iklim bilimci rutin sıcaklık ölçümlerini yapmak için Grönlandın kuzey batısındaki Inglefield Körfezi’ne doğru yola çıktılar.

Normal şartlarda 1,2 metre kalınlığında buz üzerinde kızak çeken Sibirya kurtları bu kez buz kütlesinin üzerinde birikmiş ayak bileği derinliğinde su içerisinde seyahat etmek durumunda kaldı. Uzmanlar, fotoğraftaki bu görüntünün normalde haziran sonu ya da temmuzdan önce oluşmayacağını ifade ediyor.

Kış aylarında ölçüm yapmak amacıyla Grönland’ın kuzeyine bırakılan ekipmanların suların altına gömülmemesi için artık yaz başında toplanması gerekiyor. Zira buz kitlesinin altında 870 metre derinliğinde okyanus suyu bulunuyor.

Aynı enstitüden iklim uzmanı Ruth Mottram da İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine şunları söyledi:

“Bu yıl cihazlarımızı geri almak için yaptığımız yolculukta buz tabakasının üzerinde çok fazla erimiş suyla karşılaştık. Her yıl burada oluşan buz tabakası normalde çok kalın ve güvenilirdir. Üstte buzların erimesiyle oluşan suyun gidebileceği görece az çatlak vardır. Ama geçen hafta güneyden gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Grönland ve Kuzey Kutbu’nun diğer bölgelerinde sıcaklık arttı.”

Mottram, bunun sonucu olarak buzullar, buz tabakaları ve deniz buzlarının hızla eridiğini söyledi. Qaanaaq havaalanı yakınlarındaki meteoroloji istasyonunda geçen Perşembe 17.3, Perşembe günü de 15 derece sıcaklık ölçüldü. Bu değerlerin Kuzey Grönland’da yaz için bile çok yüksek olduğu belirtiliyor.

BUNU DA OKU:  Mangrov nedir ve ekosisteme faydaları nelerdir?

Mottram, sıcaklıkların sıra dışı olmasına karşın, bunu tek başına küresel ısınmaya bağlamak için erken olduğunu söyledi.

Ruth Mottram “Bununla birlikte, iklim modelleme simülasyonlarımız, Grönland çevresinde deniz buzlarının erimesi süresinin düşeceğine işaret ediyor. Bunun ne kadar hızlı ve çok olacağı küresel sıcaklıkların ne kadar artacağına bağlı” dedi.

Kaynaklar:
Independent
CNN
BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Her hafta kredi kartı büyüklüğünde plastik yutuyoruz

Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF'in yayınladığı son rapor tüm dünyada ortalama bir insanın her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde, yani...

Kapat