Grönland’daki buzullar 1990’lı yıllara göre yedi kat daha hızlı eriyor

Grönland’ın buz tabakası, tahmin edilenden çok daha hızlı eriyor, yüz milyonlarca insanı su altında bırakmakla tehdit ediyor ve iklim acil durumunun geri dönüşü olmayan etkilerinin bir kısmını daha da hızlandırıyor.

Verilere göre, Grönland’daki buzullar 1990’lı yıllara göre yedi kat daha hızlı kaybedilmekte ve buz kaybının ölçeği ve hızı, küresel iklim bilimi hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından yapılan kapsamlı araştırmalarda tahmin edilenden çok daha yüksek boyutta.

Bu, deniz seviyesindeki yükselişin 2100 yılına kadar 67 cm’ye ulaşacağı ve IPCC’nin ana öngörüsünden 7 cm daha fazla olduğu anlamına geliyor. Böyle bir yükseliş, yüzyılın sonuna kadar IPCC’nin öngördüğü 360 milyon yerine her yıl 400 milyon insanı sel riski altında bırakacak.

Deniz seviyesindeki yükselişler, dünyadaki fırtına kıyı bölgelerinde şiddetli fırtınaların daha muhtemel hale gelmesiyle fırtına dalgalanmaları riskini de artırmaktadır. Bu etkilerin tüm dünyadaki kıyı bölgelerini vurması muhtemeldir.

Grönland 1992’den bu yana 3,8 trilyon ton buz kaybetti ve 1990’larda yılda 33 milyar ton olan buz kaybı oranı, son on yılda yılda 254 milyar tona yükseldi.

Grönland’daki buzların erimesi, deniz seviyesinde doğrudan yükselmeye sebep oluyor, çünkü Kuzey Kutbu buzullarının geri kalanının çoğunu oluşturan yüzen deniz buzunun aksine, büyük bir kara kütlesi halinde bulunuyor.

Grönland’daki buz kaybının yaklaşık yarısı, Kuzey Kutbu’ndaki dünya ortalamasından çok daha hızlı yükselen hava yüzey sıcaklıkları nedeniyle erimeden ve geri kalanı da ısınan okyanuslar nedeniyle buzullardan denize buz akışının hızlandırmasından kaynaklanıyor.

Okyanuslar, şimdiye kadar iklimin bozulmasından ve karbondioksitin çoğundan kaynaklanan aşırı ısının çoğunu emmişlerdir, ancak bunu yapma kapasitelerinin sınırlarına ulaşmaktadırlar.

Deniz seviyesindeki yükselmeler sadece buz erimesinden değil aynı zamanda ılıklaşan denizlerin ısıl genleşmesinden de kaynaklanmaktadır.

BUNU DA OKU:  Bir annenin seslenişi: "Çocuğuma şeker vermeyin"

Kaynak:
The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: İklim acil durumu

Her yılın sonunda, o yılın dile yansımasını belgelemek için yılın sözcüğünü seçen Oxford Sözlüğü 2019'un kelimesini seçti: İklim acil durumu

Kapat