Türkiye’de naylon poşet kullanımı 11 ayda yüzde 77 düştü, Bakanlık 210 milyon lira kâr etti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de naylon poşet kullanımı, poşetlerin ücretli hale getirildiği 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana yüzde 77,27 oranında azaldı.

Türkiye’de yılda 35 milyar plastik poşetin piyasaya sürüldüğünü ve kişi başına ayda ortalama 35 plastik poşet kullanıldığını belirten yetkililer, bu ortalamanın 10’a düştüğünü söyledi.

Bunun yanında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar adet poşet satıldığını, poşet satışından elde edilen Geri Kazanım Katılım Payı gelirinin 210 milyon TL olduğunu açıkladı.

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre Ali Fazıl Kasap, “Kazdağları’nı, Murat Dağı’nı maden açan, filtresiz santrallerin çevreyi zehirlemesine izin veren iktidarın poşetleri ücretlendirmesi samimiyetten uzaktır” diye konuştu.

Bakan Kurum, “Elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda; bakanlığımızca yerel yönetimlerin çevre yatırımları için son 16 yılda 2 milyar 116 milyon TL nakdi yardım yapılmıştır. 2019 yılındaki yardım tutan ise 527 milyon TL’dir” bilgisini de verdi.

CHP’li Kasap, Bakan Kurum’un verdiği yanıtı değerlendirerek, “Bakanlık, halkın cebinden devasa gelir elde etti” dedi. Kasap, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu kadar devasa bir gelir elde etmesinin yanında, alınan her 25 kuruşun 10 kuruşundan şirketler ve vergi olarak Hazine’nin de pay aldığını hatırlattı. Kasap, “İktidar, minik poşetlerden yüzlerce milyon TL’lik bir ekonomi yarattı” dedi.

Türkiye’de depozito uygulaması ise zorunlu değil. Plastik, cam, metal içecek ambalaj atıklarının toplanması ve atık miktarının azaltılması için uygulanan depozito, 1 Ocak 2021’de zorunlu olacak.

Çevre Örgütü Greenpeace’in Nisan ayında yayımladığı bir rapora göre, Çin’in yurt dışından plastik atık alımına 2018’de yasak koymasının ardından, bu atıkların yeni adresi Endonezya ve Türkiye oldu.

BUNU DA OKU:  Yıkanabilir bez: Hem ekolojik, hem ekonomik

Çin’deki yasak henüz uygulamaya girmeden plastik atık akışı Malezya, Vietnam ve Tayland’a yönelmişti. Ancak bu ülkelerin de hızlı bir şekilde plastik ithalatına kısıtlamalar getirmesiyle plastik atık akışı Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye kaydı.

Plastik atıklarını ihraç eden ülkelerin başında ise ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya geliyor.

Kaynaklar:
BBC
Birgün

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Grönland’daki buzullar 1990’lı yıllara göre yedi kat daha hızlı eriyor

Grönland’ın buz tabakası, tahmin edilenden çok daha hızlı eriyor, yüz milyonlarca insanı su altında bırakmakla tehdit ediyor ve iklim acil

Kapat