Hangi güneş kremini seçmeliyim?

Yazın gelmesiyle birlikte yine yeniden aynı soru gündemde: güneş kremlerinin hangisini kullanalım?

Güneş kremleri, cildimizi güneşin zararlı ışınlarından koruyor. Bu kremlerin tıpkı bir zırh gibi cildimizi koruyabilmesi içeriğindeki kimyasal ve minerallerle sağlanıyor.

Güneş kremlerinin etiketlerine baktığınızda genelde şu terimler göze çarpar:

  • oxybenzone
  • octyl methoxycinnamate
  • avobenzone
  • zinc (çinko)
  • titanium (titanyum)

Güneş kremlerinin daha sağlıklı olanları ise, kimyasal değil zinc ve titanium (yani çinko ve titanyum) içeren mineral içerikli güneş kremleridir.

3143153253

Kimyasallar konusunda kayda değer araştırmalar yapan Environmental Working Group‘un yayınladığı bir araştırmada oxybenzone ve octyl methoxycinnamatein hormon bozucu ve alerjen özelliklerine dikkat çekerek sağlığımızı tehdit ettiklerini savunuyor. Bilhassa anne sütünde rastlanan bu kimyasallar, cilt yoluyla vücuda ulaşıyor ve endokrin bozucu olarak biliniyorlar.

Environmental Working Group‘un senelerdir bu kimyasallara karşı yürüttükleri kampanyalara karşın, bu konuda çalışan bazı bilim insanları ise bu kimyasalların yan etkilerine dair yeterince veri olmadığını savunuyorlar.

1978’den bu yana güneş kremlerinde oxybenzone kullanılıyor olması ise, acaba bu zamana kadar neden yeterince veri toplanamadı dedirtiyor. Yine de birçok bilim insanı çocuklar ve hamilelerin oxybenzone’lu güneş kremleri kullanmamalarını tavsiye ediyor.

Environmental Working Group ise zinc ve titanyum içeren ürünleri tavsiye ediyor. Hangi güneş kreminde ne var diye soruyorsanız, size tavsiyemiz her zamanki gibi aynı:

Etiketi okuyun, kimyasalı bulun.

Şimdiden kolay gelsin.

BUNU DA OKU:  Uzman görüşü: Güneş kremi gerçeği
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Hayat, Kişisel Bakım, Sağlık
Sıcağın bünyeyi cinnete sürüklediği anlarda yapılacak 6 şey

Korkmayın, size klimayı kapatıp beyninizin kaynamasına izin verin demeyeceğiz.

Kapat