“Harekete Geçen Kadın+lar Konferansı” 11 Aralık’ta Çevirimiçi Gerçekleşiyor

Türkiye geçtiğimiz ay Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak küresel iklim mücadelesinin önemli bir parçası olma iddiasını ortaya koydu. Ancak yine bu yıl içinde, Temmuz ayında ilk imzacılarından biri olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Sene içinde yapılan tüm protestolara, eylemlere ve çağrılara rağmen kadın ve LGBTİ+ların yaşam haklarını güvence altına alan bu sözleşmenin bir parçası olmaktan vazgeçti. Türkiye’de her gün yaşanan cins kıyımına, erkek şiddetine ve fobik nefret suçlarına farklı coğrafyalardaki doğa hakkı gaspları ekleniyor; eşitsizsizlikler derinleşiyor. Bununla beraber, iklim, ekoloji, kadın ve LGBTİ+ hareketlerinin, birleşerek büyümelerine; kendini tek gerçeklik gibi dayatan, doğayı ve insanları birer kaynak olarak gören ve sömüren eril tahakküme karşı gelişen ve yayılan direnişlerine tanıklık ediyoruz.

Yeşil Düşünce, tüm insanların, canlıların ve doğanın haklarının korunduğu, daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için iklim ve ekoloji mücadeleleri ile kadın ve LGBTİ+ mücadelelerini ortaklaştırmanın önemini toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimseyerek vurgular: Gelecek kuşaktaki tüm canlılar için alınacak kararların ve politikaların bu ortak mücadele alanlarından çıkması gerektiğine ve dayanışmanın küreselliğine inanıyoruz.

Yeşil Düşünce Derneği olarak Yeşil Avrupa Vakfı (GEF) ile biz de bu iki alanın dayanışmasına, mücadelesine ek olarak yeşil politika için cinsiyet çalışmaları başlığında tematik alanlarda ortak kesen konuları öne çıkartan çalışmalar yapıyoruz.  Bu vesileyle Harekete Geçen Kadın+lar Konferansı’nın ikincisini bu sene 11 Aralık 2021 Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Bu konferansta kadın ve LGBTİ+ları yürüttükleri ekoloji-iklim ve cinsiyet mücadelesine tanık olmak için farkı ülkelerden; aktivistleri, siyasetçileri, akademisyenleri bir araya getirerek deneyim paylaşımı yapmak, dayanışma ve bağları geliştirmeyi hedefliyoruz. 

KAYIT FORMU

PROGRAM 

15:00 – 15:10 Açılış 
Moderasyon: Bahar Topçu Yeşil Düşünce Derneği, Yönetim Kurulu Üyesi & İklim Aktivisti 

Bölüm 1: Küresel Dayanışma

15:15-15:30 Faika El-Nagashi – Avusturya Yeşiller Parlamento Üyesi – “Dayanışma yoluyla güçlenme! Kadın haklarının kesişim noktası”

BUNU DA OKU:  Dünya bugün kırmızıya bürünüyor!

15:30-15:45 Anuna De Wever – İklim Aktivisti

15:45-15:55 Soru & Cevap

Bölüm 2: Cinsiyet ve İklim Adaleti Tartışmaları

16:00-16:20 Vicenza Cirefice Aktivist / Araştırmacı – “İklim Krizine Feminist Yaklaşımlar: İklim Adaletinin Kesişimselliği”

16:20-16:40 Özge Doruk Aktivist /Araştırmacı – “İklim Adaleti Meselesi Üzerine: Bozkurt’tan Saha Notları”

16:40-17:00 Kristen Biehl – Sabancı Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi & Özlem Aslan – Kadir Has Üniversitesi, Misafir Öğretim Üyesi – “Türkiye’de çevre ve ekoloji örgütlenmelerinde toplumsal cinsiyet”

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Etkinlikler, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
14 Aralık’ta Kadın Üreticileri Destekleyen Eğitim Projesinin Tanıtımı, Belgesel Gösterimi ve Panel ile Fransız Kültür Merkezi’nde! 

Türetim Ekonomisi Derneği, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Kadın Üreticilerin Sosyal ve Ekolojik Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi’ni yürütmeye başladı.

Kapat