Hava kirliliği böbrek hastalıklarına da yol açıyor olabilir

Yapılan bir çok araştırma, artan hava kirliliğinin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına yol açtığı ve beklenen yaşam süresini kısalttığını göstermekte ve uzmanlar bu konuda bir fikir bütünlüğüne varmış durumdalar. Biliminsanları şimdi ise hava kirliliğinin böbreklere de zarar verdiğini öne sürüyor.

Amerikan Nefroloji Topluluğu Bilimsel Makale Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırma küçük miktarlarda partiküllerin bile böbrekleri etkilediğini ve bu parçacıkların artması ile böbrek sağlığının geriye gittiğini gösteriyor.

Hava kirliliğinin ürünü olan partiküller, dizel arabalardan, odun sobalarından ve diğer kirletici gazların birbiri ile reaksiyona girmesi ile oluşmakta. İnsan saçının 30’da 1’i genişliğinde olan partiküllerden PM 2.5’in, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verdiği kanıtlanmıştı.

TIKLAYIN: Hava kirliliğinin vücuda etkilerini B vitamini azaltabilir

Böbrek sağlığı ile hava kirliliği arasında şu ana kadar yapılan çalışmalar oldukça az olduğundan eldeki veriler kısıtlı. Bunun için ABD’de gaziler için özel olarak geliştirilen sağlık programında Saint Louis bölgesi direktörü Ziyad Al-Aly, Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve gazilerin sağlık verilerini birleştirdi.

Araştırma için 2,482,737 gazi ortalama 8 buçuk yıl boyunca takip edildi. Bunun yanında hava kirliliği seviyeleri de NASA’nın uyduları ile analiz edildi. Bu çalışmalardan ortaya çıkan veri; böbrek rahatsızlıkları ve yetmezliği gibi durumların artması ile artan hava kirliliği arasında doğrusal bir bağ olduğunu gösteriyor.

Araştırma ABD’de her yıl 44,739 kronik böbrek rahatsızlığı ve 2,438 böbrek yetmezliği vakasının, havada bulunan partiküllerin EPA’in belirlediği 12 μg/m3 sınırından daha yüksek olmasına bağlı olduğunu öne sürüyor.

Dr. Al-Aly EPA’in belirlediği en düşük seviyenin bile böbreklere zarar verdiğini belirtiyor. Al-Aly böyle bir durumda hava kirliliği için “güvenli” diyebileceğimiz bir seviye olmadığını savunuyor. Uzmanların bir sonraki adımı ise bu araştırmayı uluslararası bir ortama taşıyıp, daha geniş bir veri tabanı yaratmak.

BUNU DA OKU:  Savaşa rağmen ayakta duran Suriye'nin tohum bankası: ICARDA
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Yeşil alanlar
Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri yayında

Su Hakkı Kampanyası tarafından hazırlanan kitap ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Kapat