Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri yayında

Hızla tükenen doğal kaynaklar, iklim değişikliğinne bağlı felaketler ve nüfus artışı su krizini çağımızın en önemli meselelerinden biri haline getirdi. Tüm dünyada yaklaşan küresel su krizi ve olası çözümleri hakkında tartışmalar yapılıyor. Her canlının doğal yaşam hakkı olan temiz suya erişim hakkında Türkiye’de de çok sayıda araştırmacı akademisyen çalışmalarda bulunuyor.

TIKLAYIN: Türkiye’nin şebeke suyu hakkında 8 gerçek

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği aktivistleri tarafından yürütülen Su Hakkı Kampanyası, hazırladığı yayınlar, radyo programları ve kampanyalar ile bu topraklardaki büyüyen su sorununa ışık tutan, çok değerli bir oluşum. Su Hakkı Kampanyası’nın 12-13 Kasım 2016 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirile Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı bünyesinde eksik kalan ya da üzerinde yeterince durulamayan noktaları bir araya getiren ve konferans sırasında Prof. Dr. Murat Güvenç, Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Ercan Ayboğa tarafından yapılan sunumları içeren kitabı Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri yayınlandı. Kitap şuradan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Su Hakkı Konferansı hakkında

12-13 Kasım 2016 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’na Kuzey Kıbrıs, Brezilya, ABD, İrlanda, Filistin ve İspanya’dan su mücadelesi veren aktivistlerin yanı sıra Türkiye’nin dokuz ayrı ilinden (Artvin-Cerattepe, Bursa, Tekirdağ, Antalya-Alakır, Diyarbakır, Urfa, Van, İzmir, İstanbul) aktivistler katıldılar. Aktivistlerden başka konferansta Prof. Dr. Murat Güvenç, Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci, HDP milletvekili Ayhan Bilgen, Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra ve Su Hakkı Kampanyası’ndan Dr. Akgün İlhan, Nuran Yüce ve Ercan Ayboğa da birer sunum gerçekleştirdiler.

Konferans konularının seçiminde iki hedef belirlenmişti. Birincisi su meselesinin sadece bir çevre sorunu olarak tartışılması alışkanlığını kırarak militarizm, kapitalist kalkınmacılık, demokratik katılım (bütünleşik havza bazlı yönetim), insan hakları ve mültecilik gibi konular üzerinden de ele alınabileceğini göstermekti. Bir diğer hedef ise günümüzün önemli uluslararası su hakkı mücadeleleri ile Türkiye’nin farklı coğrafyalarında süren mücadeleleri ortak bir platformda bir araya getirmekti.

BUNU DA OKU:  Nükleer enerjiye neden karşıyız: Ne Masalı?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Kent, Sanat ve Tasarım, Topluluklar
Yarın SALT’ta: Tohum Arşivleri

Prof. Igor Loskutov SALT'ta tohum arşivlerinin tarihçesi, ekolojik hayattaki önemi ve özellikle enstitünün Türkiye’den toplamış olduğu tohumlardan bahsedecek.

Kapat