Hayatınızda pozitif psikolojiye yer açmanın 6 yolu

Yeni bir yıla girdik, eskiyi geride bırakmak yenilenmek için harika bir fırsat. Her yeni yıla girerken, bir sürü listeler yapıyoruz, şunları yapacağım, bunlar olacak diye, ama gerçekten kaçını yapabiliyoruz? Neyi nasıl istediğimiz kadar, nasıl bir üslupla istediğimiz de önemli. Pozitif mesajlara mı yöneliyoruz, yoksa bardığın hep boş tarafını kötümserlikle mi algılıyoruz?

Yeni yıl başlarken tekrardan bazı şeyleri tanımlamak için harika bir zaman. Son zamanlarda pozitif psikoloji içinde bulunduğumuz küresel mutsuzluk ortamında, bireyin kendisiyle tekrar barışması ve kendine dönmesi için farklı bir bakış açısı getiriyor. Pozitif psikoloji, konvansiyonel psikolojiyi ‘iyilik’üzerinden tanımlıyor. Konvansiyonel psikoloji bireyin neyi nasıl yanlış yaptığına, hatalarına, eksik noktalarında dururken, pozitif psikoloji daha yapıcı bir şekilde bireyin neleri iyi yaptığını algılamasına ve iyi yaptıklarına odaklanarak mutlu olmasını hedefliyor. Bunun için yaşanan iyi deneyimler, pozitif ilişkiler, ve bireyin kullandığı üslup ‘mutlu yaşamak’ için farklı sebepler oluyor.

 

Pozitif psikolojide bireyler kendilerinin iyi yanlarına odaklanıyorlar. Bu aslında söylemesi kolay, yapması sanıldığından zor bir iş. Birçoğumuz negatifleri söylemeye, yapamadığımız şeylerle kendimizi yargılamaya alışmışız. Ancak, mutlu olmanın iyimser ve olumlu olmakla doğru bir ilişkisi var. Kendinize ve etrafınıza bu mesajı nasıl verdiğiniz de algılarınızı değiştirebiliyor. Dolayısıyla yeni yılda gelin öncelikle olumlu olmakla başlayalım.

Şimdi sakin bir yere oturun, elinize bir kağıt kalem alın ve listelemeye başlayın. İşte size yeni yıla girerken pozitif psikolojiyi kullanarak hedeflerinizi belirleme kılavuzu:

1-Öncelikle güçlü bulduğunuz yanlarınızı bir kağıda sıralayın. Bu sırada, ama şunu da yapamıyorum bunu da yapamıyorum ki diye değil de, iyi yaptıklarınıza odaklanın.

2-Paylaşmak hayatımızı tahmininizin ötesinde daha güzel kılıyor ve mutlulukla doğru bir ilişkisi var. Amerika’da yapılan bir araştırmada küçük çocuklara birkaç şeker verilmiş. Bunu kendileri tek başlarına yediklerinde ne kadar mutlu olduklarıyla, oyuncak ayılarına verdiklerinde ne kadar mutlu oldukları karşılaştırılmış. Sonuçta çocuklar şekerlerini paylaşınca daha mutlu oluyorlarmış. Mutluluk aslında paylaşmaktır. Şimdi biraz düşünün siz nasıl paylaşıyorsunuz?

BUNU DA OKU:  Bitkisel beslenme kas gelişimine iyi geliyor

3-Sonra bir düşünün, bu yıl yapmak istediğiniz 5 hedefi çok net olarak yazın.

4-Her ayın başı bu yazdığınız hedeflere ulaşmak için neler yapabilirsiniz bunu bir yere not alın ve ay sonunda listenize göre neredesiniz bir bakın. Eğer yapamadıysanız, kendinize karşı zaten yapamıyorum demek yerine, yarın yeni bir gündür deyip, emin adımlarla yolunuza devam edin.

5-Önceki seneye geri dönüp baktığınızda, nelere şükrediyorsunuz bunları yazın. Bunları ne kadar net yazabilirseniz, o kadar kendi hayatınızla ilgili daha net olabileceksiniz.

6-Son olarak mümkünse bir günlük tutun, veya akıllı telefonunuza o güne dair notlar alarak, günlerinizi takip edin. Neler sizi mutlu etmiş, nelere şükrediyorsunuz yazın. İnanın zaman içinde kendi hayatınıza bakmanız adım adım değişecek.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kişisel Bakım
Moby’nin yeni restoranı hayvanlar yararına çalışacak

Menüsü ve misyonu kadar tasarımıyla da dikkat çeken Little Pine'ın menüsünde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği seçeneklerinin yanında çeşit çeşit...

Kapat