Her yıl 600 bin çocuk hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor
Yaklaşık 300 milyon çocuk, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği değerlerin 6 katı üzerinde hava kirliliği olan alanlarda yaşamakta ve her yıl 600 bini hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybetmekte.
UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu) yeni raporu uydu verilerini kullanarak neredeyse 2 milyar çocuğun hava kirliliğine maruz kaldığını ortaya çıkardı. Bu bölgelerde toz, ulaşım ve fosil yakıtların ağır kullanımı ile yapılan salımlar, Dünya Sağlık Orgütü’nün minimum hava kalitesi değerlerini yakalayamamakta.
Hem şehir hem de konut içerisinde bulunan havanın kirliliği dünyada çocukların hayatını kaybetmesine yol açan en büyük etkenlerden birisi. 600 bin çocuk zatüree ve solunum yolu hastalıkları yüzünden hayatını kaybetmekte.
TIKLAYIN: Bilim insanları uyardı: Kömürlü termik santrallerinin sayısı artıyor nefes alamıyoruz
UNICEF’in icra direktörü Anthony Lake 5 yaşın altında olan bu çocukların hayatını kaybetmesinde hava kirliliğinin en büyük etken olduğunu belirtiyor. Lake havada bulunan bu kirleticilerin kandan beyne karıştığını ve aynı zamanda beynin gelişmesini de etkilediğini belirtiyor.
Türkiye’de durum çok farklı değil. Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği yönetim kurulu üyesi Profesör Kayıhan Pala dün Twitter hesabında paylaştığı harita ile daha kış gelmeden dört büyük il başta olmak üzere tüm yurtta hava kirliliği gözlendiğini belirtiyor.
Bu arada; daha kış gelmeden dört büyük il başta olmak üzere tüm yurtta hava kirliliği gözleniyor; fosil yakıtlardan kurtulmak gerekiyor… pic.twitter.com/xVyhkdtMSw
— KAYIHAN PALA (@KAYIHANPALA) November 6, 2016
En büyük etkeni kömürlü termik santraller olan hava kirliliğinin, kış mevsiminin de gelmesi ile ısınma ihtiyaçlarının karşılanmasıyla salınacak partüküllerin de hava kirliliğini artırması bekleniyor. Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu kişilerin 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıklarından hayatını kaybetmekte.