Ian Somerhalder’den herkesin uygulayabileceği 3 çevreci öneri

2010 yılında yaşanan Körfez’de petrol sızıntısı felaketinin ardından The Vampire Diaries ve Lost dizilerinden tanıdığımız ABD’li aktör Ian Somerhalder dünyayı herkes için daha sağlıklı ve adil bir gezegen haline getirmek adına bir değişim adımı atarak kendi vakfını kurmuştu. Ian şöyle söylüyor ‘’Eğer eğlence anlayışını ve sosyal medyayı gözle görülebilir küresel bir değişim için kullanabilirsem,  bu gezegende kendi payıma düşen görevi yerini getirmiş olurum.’’

Ian Somerhalder Vakfı tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmaya yönelik kampanyaları harekete geçirmekten tutun da polen taşıyıcı türlerin artması için gerekli çalışmaları teşvik eden organizasyonlara kadar birçok çalışaya destek veren bir vakıf. Son zamanlarda, enerji tüketimi hakkında görüşlerini de bildirdi. Bunun ardından Somerhalder, California Energy Upgrade ile iş birliği içerisinde, evde enerji tüketimini azaltmaya yönelik tavsiyelerde bulundu.

“Hayatınızda büyük değişiklikler yapmanıza gerek yok; küçük davranışsal değişimler ve örnekler yeterli” diyor, ve ev düzeyindeki küçük davranış ve alışkanlık değişikliklerinin kitlesel olarak benimsenmesi ile geniş kapsamlı değişime nasıl katkıda bulunduğunu açıklamaya devam ediyor.

İşte Ian’dan üç basit ev içinde uygulanabilir çevreci tavsiye.

#1 Elektronik cihazlarınızı kullanılmadığında fişten çekin

Somerhalder, “Evlere giren tüm enerjinin %23’lük kadar kısmı, kapalı cihazlar tarafından tüketiliyor” diye açıklıyor. “Bu cihazları fişten çekerek, çok fazla enerji tasarrufu elde edersiniz ve paradan da tasarruf edersiniz.”

#2 Cihazlarınızı kullandığınız zaman dilimine dikkat edin

Birçok yerde elektrik tüketiminin yoğun saatler dışında gerçekleştirilmesi, tüketicinin faturasına tasarruf olarak yansıyor. Ian, fazla enerji tüketen cihazlarınızı, yoğun olmayan bu saatler içerisinde çalıştırma alışkanlığını edinmenizi tavsiye ediyor. Türkiye’de elektrik tüketiminin en ucuz olduğu saat dilimi 22:00-06:00 arası. En pahalı saatler ise 17:00-22:00 aralığı. Böylece hem cebiniz hem de çevre için iyi bir alışkanlık edinmiş oluyorsunuz. Ayrıca bu adımı biraz daha ileri taşıyabilmek için yapılacaklar da var. Ian daha önce ‘’soğuk yıkama partisi’’ vermişti. Böylece çamaşır yıkanırken harcanan enerjinin %90’lık kısmının su ısıtmaya gittiğine dikkat çekmek istemişti. Ian’ın tavsiyesi, soğuk yıkama programını daha sık tercih etmeniz.

BUNU DA OKU:  Kazova işçileri: Patronsuz, yerli ve organik!

#3 Aydınlatma konusunda iki kere düşünün

Son olarak Ian ‘’LED ile aydınlatma %75 daha verimlidir ayrıca ampuller 25 kat daha fazla dayanır’’ diyor. Bu zaten çok üzerinde düşünülmesine gerek kalmadan yapılabilecek bir şey’’ diye ekliyor.

Ian’a bu çevre dostu alışkanları edinmekte ve yaymak istemesinde etkenin ne olduğunu sorduklarında, bir kızı olduğundan hatırlatıyor ve bugün yaptığımız her şeyin gelecekte bir etkisi olduğundan bahsediyor. “Küçük değişimler yapmayı hem kendimize hem de çocuklarımıza borçluyuz” diyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayşegül Yalvaç

Deniz kirliliği ve çevre teknolojileri konusunda çalışan bir çevre mühendisi. Çevre, bilim, sürdürülebilirlik konularında yazmanın yanı sıra doğa üstü ve fantastik öyküler uydurmayı seviyor. Profesyonel bir hayalperest ve dünyayı değiştirmenin peşinde.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji
Şişelenmiş su seçerken dikkat etmeniz gereken 5 şey

Doğal kaynak sularından, artezyen sularına kadar çeşit çeşit şişelenmiş su alternatifi var. Şişelenmiş su tedarik eden birçok firmanın varlığı da...

Kapat