Küresel ısınmanın yol açacağı deniz seviyesi artışının faturası yıllık 27 trilyon dolara ulaşabilir

Birleşmiş Milletler’in küresel ısınmayı 2ºC’lik seviyeye sınırlama uyarılarını dikkate almamak, deniz seviyelerinin yükselmesine ve ciddi küresel ekonomik sonuçlara yol açma riskine sahip.

Yeni yapılan araştırmaların sonuçları 2100 yılına kadar küresel ekonomik faturanın 14 trilyon dolara çıkabileceğini gösteriyor. Bu faturadan en çok etkilenenler ise üst-orta ekonomik gelire sahip Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeler olacak.

Rapor yüksek gelire sahip ülkelerin inşaa edebileceği veya halihazırda var olan sel önleyici yapıların bu ülkelere gelecek zararı en alt seviyeye indireceğini belirtiyor.

Birleşik Krallık Ulusal Denizbilim Merkezi’nde (NOC) görevli Dr. Svetlana Jevrejeva, deniz seviyesinden 10 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerin yani 600 milyon kişinin yaşadığını açıkladı.

Jevrejeva, giderek ısınan bir iklimde, küresel deniz seviyelerinin karada bulunan buzulların, buz örtülerinin erimesi ve okyanus sularının termal genişlemesi ile artacağını belirtiyor. Jevrejeva bu yüzden küresel ısınmanın en tehlikeli yanının deniz seviyelerindeki artış olacağını belirtiyor.

2100’de gerçekleşecek 1,5ºC’lik bir ısınma deniz seviyelerinde 0,52 metrelik artışa yol açarken, 2ºC’lik bir ısınmanın yol açacağı artış 1,8 metreye kadar çıkabilir.

 

 

Maldivler gibi deniz seviyesi altındaki küçük ülkeler özellikle en çok etkilenecek ülkeler arasında.

Jevrejeva, olası 2ºC’lik bir ısınmanın kontrol altına alınmaması durumunda ortalama deniz seviyesi artışının 0,86 metre olacağını ve bunun 14 trilyon dolarlık bir faturaya yol açacağını belirtiyor. Eğer deniz seviyesi artışı belirtildiği gibi 1,8 metreye çıkarsa bu fatura 27 trilyon dolara çıkabilir.

Ortaya çıkacak problemlerin 2100’de küresel  gayri safi yurt içi hasılanın %2,8’ine denk olması bekleniyor. Bu ekonomik fatura özellikle deniz seviyesindeki ve deniz seviyesi altındaki kıyılara sahip ülkeleri etkileyecek.

 

Maldivler gibi küçük ve deniz seviyesi altındaki ülkelerin ekonomik problemleri haricinde küresel ısınma ile oluşacak doğal kaynaklardaki problemler de artacak.

Benzer bir raporda Climate News Network, 2100 ylında İstanbul’u en çok zarar görecek 19 şehir arasında birinci, İzmir ise üçüncü sırada gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Sıra Anadolu Grup'ta

İstanbul, 2030 yılında, yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacakken, bu rakam, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve dolayısıyla iklim değişikliği durdurulamaz ise, 2100 yılında yıllık 10 milyar dolara kadar çıkıyor.

İzmir’de de benzer bir durum gözleniyor; İzmir 2030 yılında iklim değişikliği yüzünden yıllık 132 milyon dolar kaybedecekken, bu rakam 2100 yılında 6 milyar dolara çıkıyor. Bu içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Ian Somerhalder’den herkesin uygulayabileceği 3 çevreci öneri

2010 yılında yaşanan Körfez’de petrol sızıntısı felaketinin ardından The Vampire Diaries ve Lost dizilerinden tanıdığımız ABD’li aktör Ian Somerhalder dünyayı...

Kapat