Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Venedik, kitle turizminin İtalyan kenti üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla hoparlörleri ve 25 kişiden fazla turist gruplarını yasaklayacak. Belediyeden yapılan açıklamada, yeni kuralların haziran ayından itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kaynak: BBC

#2 AB’nin elektrik üretiminin yaklaşık yarısından toplu olarak sorumlu olan yedi Avrupa ülkesi, CO2 yayan enerji santrallerini 2035 yılına kadar devre dışı bırakma veya bunları karbon yakalama sistemiyle güçlendirme sözü verdi.

Kaynak: edie

#3 Henüz hazırlık aşamasında olan Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi, ölü doğma riski taşıyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, Türkiye’nin iklim hedeflerinin yetersizliği, karbon fiyatlarının çok düşük seyretmesine sebep olabilir ve 2027 yılında, 17 milyonluk tahsisat fazlası oluşabilir. Sistemin etkin çalışması için Türkiye’nin sera gazı azaltım hedeflerini güçlendirmesi gerekiyor.

Kaynak: KHAS

#4 Türkiye’de elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının sayısı artarken, bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkan sağlayacak EPDK düzenlemesi de yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde en fazla elektrikli şarj istasyonu 1308 ile İstanbul’da bulunuyor, İstanbul’u 542 istasyonla Ankara ve 422 istasyonla Antalya takip ediyor.
Kaynak: temizenerji

#5 ING, petrol-gaz arama ve üretimine yönelik finansmanı sınırlama ve ardından sona erdirme planlarını hızlandırıyor. Ayrıca, yıllık yenilenebilir enerji finansmanı karşılıklarını 2025 yılına kadar üç katına (7,5 milyar Euro) çıkarma taahhüdünde bulundu.

Kaynak: edie

#6 Küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu olan metan gazının kaynakları arasında tarım ve hayvancılık ile enerji sektöründeki faaliyetler başta geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yıllık toplam metan gazı emisyonunun 2022’de 589,1 milyon ton olduğunu açıklarken bunun 395,1 milyon tonu insan faaliyetleri nedeniyle 194 milyon tonu doğal yollardan gerçekleşti. 

Kaynak: yeşilhat

#7 İzmit Körfezi’ne giren gemilerden geçen yıl 31 olimpik yüzme havuzu hacmine eş değer 22 bin 779 metreküp sıvı ve 74 ton 301 kilogram katı atık toplandığı bildirildi.

BUNU DA OKU:  Yaşasın Live Earth geri geliyor!

Kaynak: HABERTURK

#8 Ulusal Su Kurulu, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve etkin kullanımı için ilk toplantısını yaptı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse, altı yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49’u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78’i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durumla yüzleşmemek için risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor’ dedi.

Kaynak: yeşilgazete

#9 National Trust’a göre öngörülebilir hava koşullarının kaybı, doğa için kaosa neden oluyor. İklim değişikliğinin mevsimlerin düzenli ritmini bozduğu, bitkileri ve yaban hayatını hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirdiği konusunda uyarıyor.

Kaynak: BBC

#10 İsveçli start-up Modvion, karbon yoğunluklu malzeme ağırlıklı rüzgar kuleleri yerine ahşap kuleler dikerek ‘net sıfır rüzgar gücü’ yaratmak için Scandi tasarımını kullanıyor. Şirket yakın zamanda dünyanın en yüksek ahşap rüzgar türbini kulesini İsveç’in güneybatısındaki Göteborg yakınında tamamladı.

Kaynak: euronews.green

#11 Aşırı hava koşulları ve şiddetli fırtınalar Bangladeş’te her yıl ortalama 300 kişinin yıldırım çarpması nedeniyle hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Kaynak: BBC

#12 Uzmanlar, Nepal’in vatandaşlarının refahı için kalkınma arayışının, özellikle kuşların korunması bağlamında, ilerleme ile çevrenin korunması arasındaki dengeyi kurmayı daha zorlu hale getirdiğini söylüyor. Hidroelektrik santralleri ve bunlara bağlı enerji hatları inşa etme yoğunluğu hem yaygın hem de tehdit altındaki türlere zarar veren başlıca tehditler arasında yer alıyor.

Kaynak: MONGABAY

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji
Kış aylarında bahçedeki yaban hayatına nasıl destek olunur?

21 Aralık ile beraber Kuzey Yarımkürede resmi olarak kış mevsimi başladı. Düşen sıcaklıklar ile beraber dışarıda yaşayan birçok canlının da

Kapat