IPCC taslak raporu: Geri dönülmez bir yola giriyoruz
BM’nin iklim bilimi danışmanlarından AFP tarafından elde edilen IPCC taslak raporuna göre, insanlar gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarını azaltsalar bile, iklim değişikliği önümüzdeki on yıllarda dünyadaki yaşamı temelden yeniden şekillendirecek.
Türlerin yok olması, daha yaygın hastalıklar, yaşanamaz sıcaklıklar, ekosistemin çöküşü, yükselen denizlerin tehdit ettiği şehirler… Bu ve diğer yıkıcı iklim krizi etkileri hızlanıyor ve bugün doğan bir çocuk 30 yaşına gelmeden önce acı verici sonuçlar, bir şekilde ortaya çıkmaya mahkum.
AFP’nin eline geçen IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) taslak raporu, iklim çöküşünden kurtulmanın imkansız hale gelebileceği bir dizi eşik konusunda uyarıda bulunuyor: “Dünyadaki yaşam, yeni türlere evrilerek ve yeni ekosistemler yaratarak şiddetli bir iklim değişikliğinden kurtulabilir… Ama insanlar kurtulamaz.”
Sıcaklıklar belirli bir seviyeye ulaştığında kritik eşik tetiklenir, bu sayede bir etki hızla geniş yankıları olan bir dizi ardışık olaya yol açar. Örneğin, artan sıcaklıklar Kuzey Kutbu permafrostunun erimesine yol açtığından, donmayan toprak, daha fazla ısınmaya neden olan güçlü bir sera gazı olan metan salımı yapar. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir rapor da birbirini tetikleyen krizler gelecek nesillerin önündeki en büyük tehdit olacağı konusunda uyarmıştı.
Diğer kritik eşikler arasında, karbon emisyonları hızla azaltılsa bile bir noktada tersine çevrilmesi neredeyse imkansız olabilecek ve deniz seviyelerini onlarca yıl boyunca feci şekilde yükseltecek olan kutup buz tabakalarının erimesi ve küçük sıcaklık artışlarıyla Amazon yağmur ormanlarının birden çöle dönüşmesi gibi felaketler yer alıyor. AFP’ye göre raporda bu kritik eşiklerden en az 12 tane bulunuyor.
Raporda en kötüsünü henüz görmediğimiz, çocuk ve torunlarımızın bu krizlerden bizden çok daha fazla etkilenecekleri de belirtiliyor.
University College London’da küresel değişim bilimi profesörü olan Simon Lewis, The Guardian’a “Tüm bilgiler bilimsel literatürden geldiği için IPCC raporundaki hiçbir şey sürpriz olmamalıdır. Ancak bir araya getirildiğinde, IPCC’den gelen en net mesaj, giderek artan şiddetli sıcak hava dalgalarının, yangınların, sellerin ve kuraklıkların birçok ülke için korkunç etkilerle önümüze çıktığıdır,” dedi.
Sanayi öncesi zamana göre artan 1,1 derecelik sıcaklıkla iklim değişikliğini hali hazırda yaşıyoruz. Bundan on yıl önce bilim insanları sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutarak bu iklim felaketlerini engelleyebileceğimizi düşünüyorlardı. Bunun üzerine Paris Anlaşması hazırlandı. Ancak içinde bulunduğumuz şartlarda dünya 3 derecelik bir sıcaklık artışına doğru gidiyor.
Kaynaklar:
The Guardian
AFP
Yorumlar kapatıldı.