IPCC’nin son raporu: Önlem alınmazsa okyanusların yükselme hızı 10 katına çıkacak

Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz gün düzenlenen panelinde açıklanan raporuna göre 2100 yılına kadar bazı ada devletleri artık yaşanamaz bir hal alacak.

Raporun temel olarak, okyanuslardaki ve kriyosfer tabakadaki ısınmanın etkilerinin milyonlarca insanı etkileyeceği mesajını veriyor.

Kötü emisyon senaryosunda, Şanghay ve New York gibi zengin şehirlerin dahi deniz seviyesindeki yükselişle birlikte risk altına girebileceği belirtiliyor.

C40 isimli oluşumun hazırladığı risk haritasına göre de, İstanbul’da yüksek emisyonlu kötü senaryoda risk altındaki şehirler arasında gösteriliyor.

Rapora göre, denizleri ısınmış bir dünyada, tropikal kasırgalar gibi tehlikeli hava olaylarının sayısında büyük artış olacak.

Araştırmada, karbon emisyonunun gelecekte ciddi oranda azaltılması durumunda bile, “Deniz seviyesindeki aşırı yükselmeye bağlı olarak yüz yılda bir görülebilen tarihi hava olayları, bazı bölgelerde 2050 yılına dek senede en az bir kez görülebilecek.” deniliyor.

Bilim insanları, 1970 yılından bu yana okyanusların durmadan ısındığı konusunda kesin cümleler kuruyor. Sularımız, insan kaynaklı ekstra ısının oluşturduğu etkilerin yüzde 90’ını emmiş durumda.

Eskiden temel olarak ısıl genleşme nedeniyle yükselen okyanuslar, artık Grönland ve Antarktika’daki erimelere bağlı olarak yükseliyor. Küresel ısınma nedeniyle, Antarktika’daki buzul kaybı 2007 – 2016 arasında, önceki on yıla kıyasla üç kat arttı. Aynı süreler içinde Grönland’daki erime iki katına çıktı.

Emisyonların artmaya devam etmesi durumunda buzullar, kütlelerinin üçte birinden fazlasını kaybedecek. Bu durum insanların tatlı suya erişimini olumsuz etkileyecek. Emisyonların azaltılması ise bu kaybın yarısını önleyebilir. Emisyonlar azaltılmazsa 2100 itibarıyla bazı dağlık bölgeler üzerindeki buzulların %80’i kaybolabilir, birçok buzul ise tamamen yok olabilir.Sonuç olarak, yüzyıl bitmeden dağ buzullarının sağladığı tatlı su seviyesi önce tavan yapacak sonra düşmeye başlayacak.

Kaynaklar:
BBC
Carbon Brief
İklim Haber

BUNU DA OKU:  Yaşasın kentsel mama kapları!
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Greta Thunberg aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeyi Birleşmiş Milletler’e şikayet etti

16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, dün Birleşmiş Milletler'de dünya liderlerine hitaben çok sert bir konuşma yaptı ve aralarında Türkiye'nin...

Kapat