İş yaşamınızdaki stresi azaltacak 3 çay önerisi

“Stresiz bir yaşam istiyorum!” bu sözü o kadar çok kişiden duyuyoruz ki -bu kişilerin içine kendimizi de dahil edebiliriz- tam bu nedenle stresi azaltmaya dair birçok içerik mevcut. Bilimsel çalışmalardan alternatif terapi yöntemlerine, sosyal etkinliklerden enerji çalışmalarına kadar çeşitli yöntemlerle insanlar stresten uzak bir yaşam sürmek istiyor. Ne yazık ki stresi hayatımızdan tamamen çıkarmamız hele ki şehirde yaşıyorsak daimi olabilecek bir durum değil. Öte yandan her bir duygu halinde olduğu gibi stres seviyesini minimumda tutmamız ve gün içinde hayatımızda kapladığı zaman dilimini azaltmak mümkün.

“Ne yersen o olursun!” söyleminin kökeninde biyoloji bilimi yatmakta. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler bedenimize alındıktan sonra enerjiye çevrilmek üzere parçalanıyor. Bu parçalanma süreci bedenimize ihtiyaç duyduğu enerjinin yanında gerekli vitaminlerin ve minerallerin de alınmasına sebep oluyor. Yemek yapmak ve yemek strese iyi gelen eylemler olsa da sıkışıklık zamanlarımızda imdadımıza koşacak bir çözüm var: İçecekler! Sonbaharın etkilerini yavaş yavaş hissederken, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanında bedenimize olan pozitif etkileri de göz önüne alındığında bitki çayları stresi azaltılan bir yaşam için en etkili çözümlerden. Tabii ki kronikleşen bir stres hali ve bunun tetiklediği durumlardan mustaripsek tıbbi destek almayı da ihmal etmemeliyiz.

Çocukluğumdan beri aşina olduğum bitki çayları ve karışımlarından sonbahar ile eşleşen ve strese iyi gelen üç tarifi sizinle paylaşmak istiyorum.

Tarçın çayı

İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendirir.

Kan şekerini düzenler

Hafızayı güçlendirir

Sindirim sistemini düzenler.

Sakral ve güneş ağı çakralarının düzenlenmesine yardımcı olur. Yaratıcılığı, özgüveni ve motivasyonu artırır.

Tarifi

Toz tarçın yerine çubuk tarçın öneririm. Çünkü çubuk tarçının kabuğundaki faydalı yağları da tüketme imkanı oluşuyor. 1 çubuk tarçın üzerine 200 ml sıcak su ekleyerek, 5 dakika demlenmeye bırakın. Unutmadan bir çubuk tarçını 3 kereye kadar demleyebilirsiniz. “Geride atık bırakmak istemiyorum” derseniz de özütünü kullandığınız çubukları kurutarak yılbaşı ağacınıza süs yapmak mümkün.

BUNU DA OKU:  Papatyanın doğal şifa verici 8 kullanımı

Meyan kökü çayı

“Tadı acımsı çaylar bana göre değil” diyorsanız tatlı aroması ile meyan kökü çayı size göre.

Ödem attırıcı özelliği ile detoks dönemlerinde tüketilebilir.

Regl ağrısını hafifletir. (Çayı tüketmeden birkaç esneme hareketi yapmanızı öneririm)

Boşaltım sisteme iyi gelir.

Mide kramplarını hafifletir.

Soğuk algınlığı gibi üst solumum yolu hastalıkların iyileşmesine destek olur.

Tarifi
Çayın hazırlanışında meyan püskülü öneririm. 1 tutam veya 1 tatlı kaşığı meyan püskülünün üzerine 200 ml su ekleyerek, 5-6 dakika demlenmeye bırakın. Enerjinizi yükselten meyan püskülü çayını öğleden sonra bir toplantı öncesi de tüketebilirsiniz.

Ginseng çayı

Yunanca “tam iyileşme” anlamına gelen “panacea” kelimesinden türetilen “Panax”,  -Ginseng-  yorgunluk hissine karşı bir panzehirdir.

Böbrek üstü bezlerinden salgılanan stres hormonunu kontrol ederek, stres kaynaklı bitkinliği azaltır.

Hafızayı güçlendirir.

Afrodizyak etkisi yüksektir.

Menopoz belirtilerin hafiflemesini sağlar.

Erektil disfonksiyon olarak adlandırılan sertleşme bozukluğuna yönelik ginseng takviyesi alan kişilerde yüzde 60 oranında fayda sağlandığı görülmüştür.

Tarifi
Çayın hazırlanışında ginseng kökü öneririm. 1 tutam veya 1 tatlı kaşığı rendelenmiş ginseng kökü üzerine 200 ml su ekleyerek, 5-6 dakika demlenmeye bırakın.

*Tüm tariflerde suyun çok sıcak olmamasına özen gösterin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Gıda, Hayat
BPA’sız plastik çözüm mü?

Son on yılda, Bisfenol A'nın (BPA) sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili endişeler, yiyecek ve içecek şirketlerini birçok ev eşyasında ortak plastiğin...

Kapat