Kaçırmamanız gereken 10 eco-belgesel

Ekran başında epeyce zaman harcanan bir dönemde yaşıyoruz. Akıllı cihazlarımız sayesinde hızlı bir erişim yaşarken, bilgiye ulaşmak da kolaylaştı. Tabii ki her kolaylığın aynı zamanda beraberinde getirdiği bir dezavantaj paketi de olur. Sizin için seçtiğimiz 10 eco-belgesel ile mikroorganizmalardan iklim aktivisliğine, modadan gıda politikalarına kadar birçok konuda güncel bilgilere ulaşmak mümkün.

#1 Margaret Mee and the Moonflower, 1 saat 18 dakika, 2013

Margaret Mee ve Ayçiçeği, 1950’lerde Brezilya’ya taşınan İngiliz botanik sanatçısı Margaret Mee’nin çalışmaları ve mirası hakkında Malu De Martino’nun yönettiği Brezilya yapımı bir belgesel. Botanik sanatçısı ve çevreci Mee, Brezilya Amazon havzası alanındaki bitkilerde uzmanlaşmıştır. Havzaya adanan 15 günlük, 40 eskiz defteri ve 400 civarı bitki illüstrasyonu mevcut.

#2 The Most Unknown, 1 saat 28 dakika, 2018

Ian Cheney tarafından yönetilen belgesel, farklı bilimsel alanlardan 9 araştırmacının çalışmalarına odaklanıyor. Mikroorganizmalardan yıldız oluşumlarına, bilinçten kuantum fiziğine kadar birçok yeni araştırma ile izleyiciyi karşılaştıran ve anlaşılır bir dille çekilen belgesel aynı zamanda bir yolculuk hikayesi.

#3 Voyage of Time, 1 saat 30 dakika, 2016

Terrence Malick tarafından yazılan ve yönetilen belgeselde evrenin doğumuna-ölümüne ve insan türünün geleceğine dair sorgulamalar şiirsel bir dille aktarılıyor. Günlük hayatın hızı içinde bir anlık mola vermek ve nefes alabilmek adına iyi bir içerik.

#Polar Bear, 1 saat 24 dakika, 2022

Alastair Fothergill ve Jeff Wilson tarafından yönetilen belgeselin merkezinde kutup ayılarının yaşamı ve iklim krizinin etkileri sonucu değişen buzul denge var. 22 Nisan Dünya Günü’nde Disney+ aracılığıyla izleyici ile buluştu.

#5 Seaspiracy, 1 saat 29 dakika, 2021

İngiliz film yapımcısı Ali Tebrizi’nin yönettiği ve başrolünde oynadığı balıkçılığın çevresel etkileri hakkında bir belgeseldir. Belgesel denizdeki canlıların insan etkileşimi ile ne gibi durumlara maruz kalabildiğini dile getirirken, balık tüketimine son verilmesi gerektiğini de vurguluyor.

BUNU DA OKU:  Dünya'ya doğum gününde ne vereceksiniz?

#6 The True Cost, 1 saat 32 dakika, 2015

Andrew Morgan’ın yönettiği belgeselde hızlı moda endüstrisindeki birçok konu dikkatle ele alınıyor. Düşük işçi ücretlerinden çevre kirliliğine kadar birçok başlığa yer veren belgeseli izledikten sonra satın aldıklarınız hakkında bir kez daha düşünmek isteceyeceksiniz.

#7 Just Eat It: A food waste story, 1 saat 15 dakika, 2014

Grant Baldwin tarafından yönetilen belgeselde, gıda israfı hakkında Jen ve Grant’ın kişisel deneyimleri küresel gıda politikaları ile eşleşiyor. Altı ay boyunca atık akışına giren yiyeceklerle beslenen çiftin hikayesi Kanada’daki gıda israfını gözler önüne sererken, bu israfın tüm dünyada yapıldığını her birimiz çok iyi biliyoruz. Örneğin ABD Tarım Bakanlığı’na göre, ABD’de her yıl yaklaşık 133 milyar pound yiyecek yenmiyor. 

#8 I Am Greta, 1 saat 37 dakika, 2020

Nathan Grossman tarafından yönetilen ve yazılan belgeselde, İsveçli Z kuşağı iklim aktivisti Greta Thunberg’in hayatı konu ediniliyor. 2018 yılında henüz 15 yaşındayken okulda başlattığı iklim grevi ile küresel ölçekte bir etki yaratan Greta Thunberg yelkenlisi ile İngiltere’den New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi konuşmasına kadar olan yolculuğundan da görüntülerin yer aldığı belgesel yavaş seyahat hakkında sorgulamaları da beraberinde getiriyor.

#9 The Salt of the Earth, 1 saat 50 dakika, 2014

Wim Wenders ve Juliano Ribeiro Salgado tarafından yönetilen belgeselde, Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun hayatına ve fotoğrafçılık kariyeri boyunca odaklandığı meselelere yakından bakma imkanı bulan izleyici, adil olmayan çalışma koşulları, madenler, katliamlar eşliğinde Salgado’nun Brezilya’ya geri dönme yolculuğuna tanık oluyor. Döndüğünde ormansızlaşan bir araziyi Lélia birlikte kurdukları Instituto Terra aracılığıyla 2.7 milyon fidan dikerek 20 senede tekrar canlılığın çeşitliliğinin arttığı bir alana dönüştürdüler.

#10 Living the Change: Inspiring Stories for a Sustainable Future, 1 saat 25 dakika, 2018

BUNU DA OKU:  Dünya Su Günü'nde hedef kâr değil önce insan ve doğa olmalı

Jordan Osmond ve Antoinette Wilson tarafından yönetilen belgesel kişisel hikayeler ve alanında uzman kişilerle beraber iklim krizi ile ilgili çözümleri dile getiriliyor. Doğayla beraber nasıl daha uyumlu yaşacağımıza dair birçok ipucu bu umutlu belgeselde.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, Gıda, Hayat, Sanat
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Finlandiya ilk ticari kum pili ile enerji depolamaya başladı. Güneş ve rüzgar kaynakları kullanılarak elde edilen enerji kesintili bir

Kapat