Makyaj malzemeleri ve kremlerdeki gizli tehlike

3,5 yaşındaki kızım, Alisa, süslü püslü olmaya meraklı bir kız çocuğu. Eskiden sanırdım ki küçük kızlar süslenmeyi, makyaj yapmayı annelerinden öğrenirler. Ama başıma gelince anladım ki bu tamamıyla kız çocuklarının doğasında var.

Diyeceksiniz ki, “Etraftan, televizyondan öğreniyordur.” Günde sadece yarım saat, benim müsaade ettiğim bir çizgi film seyrediyor. Ama inanılmaz gözlemci ve hayal gücü geniş bir çocuk.

Alisa’nın bir hayal şatosu var. Orada bir de hayal anne var. Benim olmadığım her şey kendisi. Beraber 24 saat hiç durmadan makyaj yapıyor, oje sürüyorlar. Güneş gözlüklerini takıp uçan pembe arabalarında dolaşıyorlar. Şatoda çocuklardan sıkıldığında ortaya çıkan bu anne, kısaca benim izin vermediğim her şeye izin veren bir hayal ürünü. Alisa da soruyor bana, “Ben niye oynayamıyorum makyaj malzemeleriyle?” diye. Kendisine söyledim, sen uygun yaşa gelince söz beraber gidip alırız, ama şimdilik benim verdiğim kremler ve arkadaş partilerindeki yüz boyama eğlencesiyle yetinmek durumundasın, diye. Bu kurallarım aslında sırf prensipten değil, biraz da korkudan. Her gün kullandığımız makyaj malzemelerinin birçoğu inanılmaz zararlı maddelerle dolu. Maskaralarda cıva, rujlarda kurşun, ojelerde ve parfümlerde phtalates (thalates okunuyor, halen “Söyle,” deseniz söyleyemem), parabenler, şu, bu derken, sayısız zehirli madde. Ama öyle böyle zararlı maddeler yok. Biraz ruj ve allıktan ne zarar gelir, diye düşünüyor insan, ancak derimiz %60’ını emiyor. Hele hele bunların yetişkinlere, ama daha ziyade, çocuklara negatif etkilerini okuyunca paniklememek imkansız.

mainImage

“Hep böyle değil miydi?” diyeceksiniz, biz sapa sağlam çıktık ortaya, diye düşünebilirsiniz. Ama teknoloji geliştikçe cilt bakımı malzemelerine konulan katkı maddeleri de kompleksleşiyor ve sonunda iş, içinden çıkılmaz bir hale geliyor. E, peki o zaman hiç mi makyaj yapmayacağız, hiç mi süslenmeyeceğiz? Tabii ki durum böyle değil. Doğru ürünleri bulabilirsek, gönül rahatlığıyla kullanabiliriz.

BUNU DA OKU:  Uzman görüşü: Güneş kremi gerçeği

Bu arada, “Ben kız annesi değilim, oğlum var rahatım,” diye de geçmeyin. Bu yukarıdaki bahsettiğim konu sırf makyaj malzemelerinde değil, güneş kremleri için de geçerli. “Peki hangi ürün zararlı, hangisi daha az zararlı nereden bileceğiz?” derseniz, maalesef bu konuya dair yazılmış bir Türkçe döküman ya da websitesi yok. Ancak İngilizce olan şu iki sayfayı incelemenizi tavsiye ederim: www.skindeep.com, www.goodguide.com.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Hayat, Kişisel Bakım, Sağlık
Çocuklarınıza yedirmeyin, kendiniz de yemeyin

GDO'ya karşı harekete geçin.

Kapat