Manisa’da ortaokul öğrencileri güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı

Saruhanlı’nın Gökçeköy Mahallesi Ortaokulu’nda eğitim-öğretim gören 7. sınıf öğrencileri İrem Ünal, Hüseyin Uygun ve Ahmet Dinçer, güneş enerjisiyle çalışan araba yapma hayalini gerçeğe dönüştürdü.

Televizyonda gördükleri üniversite öğrencilerinin yaptıkları güneş enerjili araçlara özenerek başladıkları projede Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı’nın da desteğiyle 2 ayda güneş enerjisiyle çalışan araba yapan ortaokul öğrencileri, araçlarını okullarında açılan 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda tanıttı.

Fuara katılanlar arabaya büyük ilgi gösterdi. Öğrencilerden İrem Ünal, “Bir hayalimiz vardı, burada onu gerçekleştirdik. Bu arabayı üniversitelerde gördük ve biz neden yapmayalım dedik. Daha sonra projemizi öğretmenlerimize anlattık ve Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı’nın da bize destek olarak yardım etmesi ile kurduğumuz hayali gerçekleştirdik. Gördüğünüz gibi arabamızı yaptık. Biraz küçük oldu ama elimizdeki imkanlarla bu kadar yapabildik” dedi.

TIKLAYIN: İzmir’in tamamen elektrikli otobüs filosu yola çıkıyor

Aracın özelliklerinden bahseden Hüsyein Uygun tamamı ile güneş enerjisi ile çalışan arabada 10’ar voltluk 14 tane güneş paneli bulunduğunu, bu panellerin 12 voltluk 2 motoru çalıştırdığını belirtti. Normal güneşli bir havada araçlarının 3 saatte kendisini şarj edebildiğini anlatan Ahmet Dinçer ise hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilere rehberlik eden Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı, “Arabamızın yapımı yaklaşık olarak 2 ay sürdü. Öğrencilerimiz bu fikirle bize geldiğinde biz de heyecanla öğrencilerimize katkımız olması için uğraş verdik. 3 tane öğrencimizle projemizi hayata geçirdik. Hep beraber 2 ay boyunca uzun saatler araba üzerinde uğraştık. Araba üzerindeki her şey kendi imalatımız. Bütün sistemi kendimiz kurduk. Toplam 2 bin lira maliyetle bu arabayı ortaya çıkardık. Amacımız en azından çocuklara bir ışık sunmak ve onlara bu heyecanı katmaktı. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: IHA

BUNU DA OKU:  Türk biliminsanından harika bir buluş: Katlanabilir güneş enerjisi panelleri
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Bitkiseverlerin içini açacak, 8 yemyeşil Instagram hesabı

Sabah uyandığınızda görüp içinizin açılacağının garantisini verebileceğimiz bol yeşillikli, ağaçlı, suluboyalı paylaşımlar yapan yemyeşil Instagram hesaplarını sizin için derledik.

Kapat