Üçüncü Köprü’nün yan etkileri: Beykoz’da 60 dönümlük ormanlık alan imara açıldı

Beykoz’da Üçüncü Köprü’nün devamındaki Kuzey Marmara otoyoluna üç kilometre uzaklıkta bulunan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2. derece SİT ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle konut yapımına izin vermediği ormanlık SİT alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘özel eğitim alanı’ ilan edilerek imara açıldı.

TIKLAYIN: Üçüncü Köprü ve Havaalanı’nın akıbetini gösteren 15 kare

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beykoz’da bulunan ormanlık arazide, 2. derece SİT alanı olduğu ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle konut yapımına karşı çıkmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alanda plan değişikliğine giderek ‘özel eğitim tesisi’ yapılmasını onayladı, imar planı değişikliği bakanlığın sitesinde askıya çıktı. Arazi Beykoz Üniversitesi’ne tahsis edildi. Plana göre, sık orman dokusunun bulunduğu alanda 4 kat imar izni, kreşten üniversiteye kadar eğitim tesislerinin bulunduğu bir kampüs yapılması öngörülüyor.

2013 yılının Ocak ayında İBB’nin Meclis gündemine taşınan konut teklifi, istenen yapılaşma koşullarının çevre yapılaşma şartlarına göre çok yüksek olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. 54 bin metrekare büyüklüğündeki alanın “Çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip” bir alan olduğu belirtilerek, her türlü faaliyetin bu özel dokuya zarar vermeyecek düzeyde yapılması gerektiğine vurgu yapılmıştı.

Raporda, söz konusu alanda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceği veya mevcut ağaç ve ağaçlık alanların korunması kaydıyla ağaçlandırma, bitkilendirme, bağcılık, hobi bahçeleri ve fidan yetiştiriciliği yapılabileceği ifade ediliyordu.

İBB’nin yapılaşmasına karşı çıktığı arazi için yapılan imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta askıya çıkarıldı. 3. Havalimanı projesini de yürüten Kalyon Gayrimenkul Yatırım iştiraki RSY İnşaat, arazinin “özel eğitim tesisleri alanı” olarak ilan edilmesi talebinde bulundu. Plan notlarında en çok 4 kat yapılaşma izniyle her türlü eğitim binaları, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, anaokulu, kreş, laboratuvar, salonu, yurt, misafirhane ve mescit yapılabileceği vurgulandı.

BUNU DA OKU:  Anlayacaksınız

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis eski Üyesi İbrahim Doğan yeşil alanın yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi. Bu alanın ve çevresinin ormanlık arazi olduğunu söyleyen Doğan, “İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda da bu arazi sit alanı olarak düzenlenmiş ve korunması gereken yerler içine alınmıştır. Esas itibariyle bölge ormanlık alan içerisindedir. Bu sebeple imara açılması yasalara ve imar kanununa aykırıdır” diye konuştu.

Planların tamamen ticari bir mantıkla yapıldığını vurgulayan İbrahim Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Netice itibariyle ile Bakanlık tarafından yapılan plan düzenlemesi çevre ve orman yasalarına, imar mevzuatına aykırıdır. Bu aynı zamanda yerel yönetimlerin yetki ve görev alanlarını yok hükmünde saymaktır. Planlar yapılırken plan hiyerarşisi içinde ve bölgenin öznel durumu dikkate alınarak yapılır. Yapılan düzenleme kamu yararı, katılımcılık ilkesi dikkate alınmadan yapılmıştır.

Plan otoritelerinin yani meslek odaları ve çevreci kuruluşların görüşleri alınmadan yapılmıştır. Yaşam alanları bu planlarla adete kuşatma altına alınmış ve yok ediliyor. Çevreye ve doğaya zarar veren bu rantiyeci politikaları asla kabul etmiyoruz. Yasal hiçbir dayanağı olmayan bu plana süresi içinde itiraz edeceğiz. Planların yapılmasında kamu yararı esas alınmalı ve siyasi yapıların da bu durumlara el atarak öncülük etmesi gerektiği hususunu savunuyoruz.”

Bakanlığın askıya çıkardığı arazi ile 2 yıl önce İBB’nin reddettiği teklifte yer alan arazinin aynı yer olduğunu belirten İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, “İBB, konut yapımını, ‘korunacak alan’ olduğu gerekçesiyle AK Parti’li ve CHP’li üyelerle ‘oybirliği’ ile reddetmişti, eski plan şartlarının kalmasını talep etmişti” dedi.

Bakanlık üzerinden yapılan plan değişikliğini eleştiren Sağ, “İBB’de seçilmiş bir belediye başkanı ve meclis üyeleri var. Ancak bu planı, İstanbul’u bilmeyen Ankara’dan 3 memur yapıyor, askıya çıkarıyor. Ne bir tartışma ne de üzerinde alınmış bir görüş var. İBB 3 tane memurla Ankara’dan yönettiriliyor” diye konuştu.

BUNU DA OKU:  Deniz ve Doruk sizi "Yok Olmadan Harekete Geçmeye" Çağırıyor

Hüseyin Sağ plana itiraz edeceklerini de söyledi. Şehir Bölge Planları Odası da askıdaki plana dava açacaklarını açıklamıştı.

Kaynaklar:
BirGün
Cumhuriyet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Manisa’da ortaokul öğrencileri güneş enerjisi ile çalışan araba yaptı

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 3 ortaokul öğrencisi, öğretmenlerinin de desteğiyle güneş enerjisiyle çalışan araba yaptı.

Kapat