Marangozluk eğitimi, sıva ve soba atölyeleri, doğal yapılara giriş… Geleneksel Gündönümü Çiftliği atölyeleri başlıyor

Gündönümü Süt Çiftliği’nde, Aysun ve Mehmet Sökmen’in başlattığı 8bin100 projesinin bir parçası olan Tezek Evleri’nin her yıl yerel, doğal ve dönüştürülmüş malzemeler ile ekolojik evleri anlamak, tasarlamak ve inşa etmek için tasarladığı atölyeler bu yıl da devam ediyor. 

TIKLAYIN: Bir hayalin adı: 8bin100

Hem profesyonel hem de amatör olarak inşaat ve tasarımla ilgilenenler için hazırlanan atölyeler 4 Mayıs – 16 Eylül tarihleri arasında Gündönümü Süt Çiftliği’nde gerçekleştirilecek. Doğal yapılara giriş, temel marangozluk eğitimi, doğal sıva atölyesi ve roket soba atölyesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda.

Doğal Yapılara Giriş (10 – 17 Haziran  /  1 – 8 Temmuz)

Toprak, saman ve ahşap gibi doğal malzemelerle çalışmayı kapsayan bir haftalık atölyeler, doğal mimariyi dokunarak ve birebir deneyimleyerek öğrenmek için harika bir fırsat sunuyor. Temel marangozluk, duvar yapımı, sıva teknikleri ve yer döşemesi gibi konularda yapılacak uygulamaların yanı sıra toprağın yapısı ve biyoiklimsel tasarım ilkeleri gibi teorik eğitimler de atölye programında yer almaktadır.

Bu bir haftalık atölye çalışmasında, toprak/ saman kaba sıva katları, temel marangozluk, şerbetli saman iç duvarı, taban son kaplamaları, zeminler vs. dahil olmak üzere birçok tekniği keşfedilecek.

Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği katılımcıları 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak misafir ediyor. Atölye boyunca, daha önceden çiftlikte inşa edilen saman, toprak ve ahşap gibi doğal malzemelerden yapılmış gerçek evler üzerinde çalışılacak.

Atölye içeriği, ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

Temel Marangozluk Eğitimi (4 – 6 Mayıs  /  11 – 13 Mayıs  /  18 – 20 Mayıs)

Temel marangozluk eğitimi her haftasonu iki gün olmak üzere toplam üç haftasonu gerçekleşecek. Eğitim boyunca farklı teknikleri ve el aletlerini kullanarak masif ahşaptan oturma üniteleri yapılacak. Eğitim aynı zamanda teorik sunumlarla zenginleştirilecek.

BUNU DA OKU:  Türkiye'de ekoturizm: Marmara Bölgesi

Tezekevleri projesi için gereken işçiliklerin büyük bir kısmını ahşap işleri oluşturuyor. Ahşap doğal yapıların her detayında kullanılır ve bu yüzden her yapı ustası ya da kendi başına evini inşaa eden herkes ahşap becerisi gerektiren çeşitli durumlarla karşılaşabilir.

Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği katılımcıları 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak misafir ediyor. Temel ahşap işçiliğini hem teoride hem de uygulamada öğrenmek için toplamda üç haftasonu buluşulacak.

Atölye içeriği, ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

Doğal Sıva Atölyesi (22 – 29 Temmuz)

Tezekevler ekibi, 2017 yılında gerçekleştirilen doğal sıva atölyesinden aldığı olumlu geri dönüşler ile tekrar bir araya gelmeye ve hem pratik hem de teorik anlamda eksiksiz bir eğitim düzenlemeye karar vermiş. Var olan yapılarda uygulanacak teknikler toprak kaba sıvalardan suya dayanıklı tadelakt sıvalara kadar farklı sıva çeşitlerini kapsayacak, katılımcıların sıva konusunda hem pratik hem de teorik anlamda sağlam bir temel oturtması hedeflenecek.

Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği katılımcıları 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak misafir ediyor. Atölye boyunca, daha önceden çiftlikte inşa edilen saman, toprak ve ahşap gibi doğal malzemelerden yapılmış gerçek evler üzerinde çalışılacak.

Atölye içeriği, ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

Roket Soba Atölyesi (17 – 19 Ağustos  /  24 – 26 Ağustos  /  14 – 16 Eylül)

Roket sobalar, yani ısıl kütle olarak çalışan toprak ısıtıcılar, ateş sönmüş olsa dahi uzun süre sıcak kalarak daha az odunla mükemmel performans sağlar. Atölye katılımcıları, bu güçlü doğal kaloriferin arkasındaki bilimi hem bir roket soba inşa ederek hem de teoriğini öğrenerek deneyimleyecek.

BUNU DA OKU:  Elektrik kontakları bize özgü olabilir mi?

Roket sobalar ateş söndükten sonra uzun süre sıcak kalan ve daha az odun tüketen ısıl kütle prensipli harika ısıtıcılardır. Katılımcıları, Bu güçlü ısıtma yönteminin arkasındaki bilimi keşfedecek. Tezekevler ekibi ile birlikte bir roket soba yapılacak atölyeler 17-19 Ağustos ve 24-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Verimli bir soba ancak düzgün bir planlama ve yapım sonucunda ortaya çıkar. Fakat onu estetik hale getirmek için daha fazla deneyim ve emek gerekir. Bunun için 14-16 Eylül tarihleri arasında doğal malzemelerden oluşan ince sıvalarla sobanın ince işlerini bitirmeye odaklanılacak..

Üç haftasonu sürecek olan atölye, kendi sobasını inşa eden ve doğal yapılar konusunda aktif deneyim arayışında olan herkese açık.

Atölye içeriği, ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Etkinlikler, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kent, Mimari, Mobilya, Sanat ve Tasarım, Topluluklar
Türkiye’de bir ilk: Kadıköy’ün artık İklim Elçileri var!

“Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi” kapsamında Enerji Eylem Planı Taslak Raporu 18-29 yaş arası ve 30 yaş...

Kapat