Matematik ve dil bilgisi azalıyor: Hava kirliliğinin zekâyı da etkilediği ortaya çıktı

Uzmanlar hava kirliliğinin fiziksel sağlığımıza verdiği zararlara ek olarak akıl sağlığımızı ve hatta zekâmızı da etkilediğini düşünüyor.

Yapılan araştırmalar, havadaki partiküllere sürekli maruz kalan bireylerin dilbilgisi ve matematik bilgilerini ölçen testlerde ortalamanın aşağısına düştüğünü bunun neredeyse bir yıllık eğitimi kaybetmekle eş olduğunu gösteriyor.

Çin’de yapılan araştırma 4 yıl boyunca sürmüş ve 20 bin kişinin verileri toplanmış. Farklı yaşlardan oluşan bireylerde hava kirliliğinden en çok etkilenenler ise daha ileri yaştaki bireyler olmuş.

Bu yüzden araştırma hava kirliliğinin Alzheimer ve diğer bunama hastalıklarının riskini artırdığını savunmakta. Özellikle eğitim seviyesi düşük ve erkek bireyler en çok etkilenen grubu oluşturmakta.

Uzmanlar, ileri yaştaki bireylerin günlük hayatını devam ettirme ve önemli karar verme yetilerinin gücünü kaybettiği düşünülünce ortaya çok büyük bir sağlık ve ekonomi faturası çıktığını açıklıyor.

Yapılan testler aynı zamanda her ikisini de negatif etkisi olsa da bireylerin en çok dil bilgisinin etkilendiğini gösteriyor. Uzmanlar bu yüzden hava kirliliğinin özellikle beynin dil bilgisini yöneten kısmını etkilediğini düşünmekte.

Çevre ve hava kirliliği küresel olarak her yıl 7 milyon erken ölüme yol açmakta. Hava kirliliği felç, kronik akciğer hastalıkları, akciğer kanseri gibi hastalık risklerinin artmasına yol açıyor.

Uzmanlara göre  hava kirliliği Türkiye’de her yıl 32.000 erken ölüm vakasına sebep oluyor. Türk Toraks Derneği tarafından yapılan güncel analize göre ise, Artvin dışında kalan tüm illerin havası Dünya Sağlık Örgütü referans değerlerine göre kirli.

BUNU DA OKU:  Savaşa rağmen ayakta duran Suriye'nin tohum bankası: ICARDA
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İklim Değişikliği, Kişisel Bakım
Uzmanlar sağlıklı bir kalp için uykunun 6 ile 8 saat arasında olmasını öneriyor

Yeni araştırmalar 6 ile 8 saat uykunun kalp sağlığı için yeterli olduğunu ama daha fazla ya da az uykunun koroner...

Kapat